Gin tonic vs Aperol spritz (dvoboj najbolj priljubljenih poletnih koktajlov)

Piše: Vid Legradić

5. 7. 2021, 10:43 | Prosti čas | Piše: Vid Legradić

              Gin tonic vs Aperol spritz (dvoboj najbolj priljubljenih poletnih koktajlov) (foto: profimedia) profimedia

Dva poletna 'miksa', ki se podata priležeta v vročih dneh. Katerega imate rajši? Razlika med njima je očitna, namen je enak, osvežitev in raziskovanje nadgrajevanja prvotnih okusov. Za dodaten izgovor pa se lahko sklicujemo še na koristi pitja (ki seveda ne sme biti prekomerno): aperol spodbuja tek in zaradi grenčin sprosti želodec, gin pa zmanjšuje napihnjenost in vsebuje antioksidante.

Aperol in gin

Aperol je bil izumljen v Padovi leta 1919. Sedem let sta brata Silvio in Luigi potrebovala, da sta ustvarila grenak liker, katerega recept je ostal nespremenjen do danes. Prvotno mišljen kot aperitiv pred jedjo (iz tega tudi poimenovanje aperitivo ali na skrajšano aperol) je postal popularen po drugi svetovni vojni in vsebuje 11 % alkohola in je kot liker narejen iz lupin organskih pomaranč, rabarbare, lubja drevesa kininovec (čeprav ne vsebuje kinina), encijana in še nekaj dodatkov, ki predstavljajo poslovno skrivnost.

Gin za razliko od aperola ni liker, ampak žgana pijača, ki so jo v 14. stoletju izumili na Nizozemskem ali v Angliji - poreklo je stvar podobne debate kot naš lipicanec ali knežji kamen. Vsekakor so Nizozemci uporabljali primitivno varianto gina kot zdravilo. Angleži so za razliko od svojih sosedov gin masivno posvojili in ga konec srednjega veka razvili v pijačo, kot jo poznamo danes. Vsebuje od 35 % - 50 % alkohola. Je destilat različnih žit (čistega alkohola), ki se mu v drugotni destilaciji dodajajo zelišča. Osnovno je brin, za ostale nianse okusov pa se v destilat lahko doda katerokoli zelišče, začimba, sadje ali celo zelenjava.

Aperol spritz in Gin tonik

Obe pijači spadata pod koktajle. Prvič je bila beseda »koktajl« v zvezi s pijačo omenjena 20. marca 1798 v londonskem časopisu Morning Post. Na strani s satirično vsebino si je protagonist z imenom Pit natočil mešanico gina in neznane tekočine, ki ga je spravila v dobro voljo. Aperol spritz je mešanica italijanskega vina prosecco (3 enote) likerja aperol (2 enoti), in sodavice (ena enota). Zraven spada kos tudi pomaranče. Gin tonic je mešanica polovice enote gina in polovice enote tonika (gazirana pijača s kininom) ter aromatičnega dodatka (koščka sadja, zelenjava ali začimb). Oba koktajla imata nekaj skupnih imenovalcev: pijeta se hladni in z veliko leda, obe imata približno enako količino alkohola (20 %) in aromatični dodatek sadja. Oba se pijeta iz namenskih kozarcev.

Variacije

Ljudje radi izboljšujemo prvotne recepture. Tudi naša dva koktajla se temu nista mogla izogniti. Aperol je našel svoje mesto marsikje. Tako v Veliki Britaniji poznajo gosje pivo (»goose beer), nekakšen radler, kjer je v pivu namesto soka svoje mesto našel aperol. Znan je tudi »Istarski aperol«, ki za mešanico namesto aperola uporablja teranino (liker iz terana hrvaške istre), prosecco in sodo. Obstaja tudi Campari spritz, ki je po recepturi in okusu podoben aperolu. Uporaben je še v drugih pijačah, kot na primer v nekaterih vrstah martinija in v sangriji.

Gin se dobro parira z martinijem (gin martini) ali samo martini, v katerega sodi oliva. S sorodnikom aperola Camparijem ga najdemo skupaj v pijači z imenom negroni (gin, vermouth in Campari). Preprosta pijača za poletne dni je tudi gin in limonin sok (»ginlemon«)

Gin tonic je skozi zgodovino Njen prvotni namen je bil izboljšati okus tonika s kininom, ki so ga britanski mornarji v tropskih delih sveta morali piti proti malariji. Sam kinin v toniku je imel grozen okus, ko pa je bil zmešan z ginom, je zadeva postala zelo pitna. Takšna je ostala vse do danes. Tako kot aperol. Odločitev, kateri poletni koktajl je vaš najljubši, prepuščamo vam. Le ne pozabite na opozorilo, da prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju.

»​Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«.
Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig