Gorenjska turistična središča zadovoljna s poletno sezono

Domači gosti nadomestili izpad tujih

15. 8. 2020, 08:34 | Prosti čas | Vir: STA

              Gorenjska turistična središča zadovoljna s poletno sezono (foto: Shutterstock) Shutterstock

V Bohinju in Kranjski Gori so z letošnjo poletno turistično sezono kljub pandemiji covida-19 zelo zadovoljni, saj so domači gostje praktično nadomestili izpad tujih. Tudi na Bledu se je situacija na vrhuncu poletne sezone izboljšala, a nekateri hoteli še naprej ostajajo zaprti. V gorenjskih turističnih središčih je veliko tudi dnevnih obiskovalcev.

"Letošnje poletje je v Kranjski Gori v bistvu skoraj povsem enak občutek kot lansko poletje. Kranjska Gora je zelo dobro zasedena, kar nas izjemno veseli, še zlasti glede na spomladanske napovedi," je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in dodal, da je bil ukrep vlade, da pomaga turističnemu gospodarstvu z uvedbo bonov, več kot pravilna odločitev.

Kranjska Gora bo prav zaradi tega ukrepa poletno sezono izredno dobro izpeljala, je ocenil Veber in pojasnil, da so do konca avgusta namestitvene zmogljivosti v Zgornjesavski dolini praktično polno zasedene. Nekaj prostora je v kampih in v planinskih kočah, kjer so zelo odvisni od vremena, ki jim letos ne gre najbolj na roko.

Turistični obeti so dobri tudi za jesen. Veber računa, da bo koriščenje bonov uspešno nadaljevalo v jesenskih mesecih in v začetku zimske sezone. Hkrati si želi, da bi se ukrep turističnih bonov nadaljeval tudi prihodnje leto, vsaj do ko konca zimske sezone. "Tega se vsekakor nadejamo, saj vemo, da je situacija v svetu še vedno zelo kritična in da se pojavljajo nova in nova žarišča, zato lahko ugotovimo, da situacija še ne bo kmalu taka, kot je bila pred 9. marcem," je pojasnil.

Kar 90 odstotkov gostov v Kranjski Gori je letos Slovencev, saj epidemiološka situacija na tradicionalnih trgih ni najboljša. Velik upad števila tujcev se pozna predvsem v kampih. "Drugače pa so na srečo izpad prihoda tujcev v letošnjem poletju nadomestili Slovenci," je zadovoljen Veber, ki je ob tem spomnil, da je Kranjska Gora tudi tradicionalno med Slovenci dobro obiskana.

Poleg tega veliko Slovencev v Kranjsko Goro prihaja na dnevne izlete, marsikdo pa ima na območju Zgornjesavske doline svoje počitniško domovanje. "To je znak, da so Slovenci tu dobrodošli in da se tako tudi počutijo. Mislim, da je to najboljši pokazatelj tega, kako Slovenci čutijo Kranjsko Goro," je sklenil Veber, ki računa, da bodo destinacijo letos spoznali tudi nekateri, ki je doslej niso, in se bodo v prihodnosti radi vračali ali pa bodo dobre izkušnje prenesli med svoje znance.

Tudi v Bohinju so na vrhuncu turistične sezone zmogljivosti skoraj polno zasedene, in sicer po oceni direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa med 90- in 95-odstotno. "V poletnem času smo zadovoljni z obiskom in ustvarjenimi nočitvami. Trenutno kaže, da se bosta julij in avgust približala lanskoletnim številkam," je pojasnil Langus in za primerjavo povedal, da so še junija beležili komaj 30 odstotkov lanskoletnih številk, potem pa so te številke tudi zavoljo turistični bonov zrasle.

Hkrati je veliko dnevnih obiskovalcev, ki se pridejo kopat ali odidejo v hribe. Vse več obiskovalcev in gostov uporablja možnosti avtobusnih prevozov, ki jih v Bohinju v želji prometno razbremeniti jezersko skledo iz poletja v poletje krepijo. To omogoča gostom in obiskovalcem ter domačinom kakovostnejše doživljanje tega območja in okolja.

Tudi Slovenci, ki v Bohinju letošnje poletje ustvarjajo med 60 in 65 odstotkov vseh nočitev, možnost javnih prevozov s pridom izkoriščajo. Njihova uporaba je tako letos še za nekaj odstotkov višja kot lani. "To lahko le pohvalim in se zahvalim," je poudaril Langus in spomnil, da trajnostno mobilnost spodbujajo tudi s cenovno politiko parkirnin, ki so ob jezeru zato precej dražje kot na bolj oddaljenih parkiriščih.

Na Bledu, kjer slovenski gostje običajno ustvarijo le okoli pet odstotkov nočitev, je zasedenost namestitvenih zmogljivosti slabša kot v Bohinju in Kranjski Gori, zato nekaj hotelov, med katerimi sta Grand Hotel Toplice in Hotel Kompas, ostaja zaprtih. Odprti hoteli so na vrhuncu poletne sezone zasedeni približno 80-odstotno, medtem ko penzioni dosegajo 70-odstotno zasedenost, z zasedenostjo pa so zadovoljni tudi zasebni sobodajalci ter kamp in glamping.

"Glede na situacijo smo na Bledu z zasedenostjo v mesecu avgustu kar zadovoljni, saj je zasedenost boljša od pričakovanj," so za STA pojasnili v Turizmu Bled. Že julij, ko je bila zasedenost okoli 60-odstotna, je bil precej boljši od junija, a se ne more primerjati z lanskim julijem, je povedala Romana Purkart iz Turizma Bled.

Med tujimi gosti je največ Nemcev, sledijo Nizozemci, Avstrijci, Madžari in Italijani, približno polovico vseh nočitev pa opravijo slovenski gostje. Veliko rezervacij se opravi tik pred samim obiskom, vse pa je odvisno od državnega seznama varnih držav, zaradi katerega prihaja do rezervacij in stornacij v zadnjem hipu. Slovenski gostje se za obisk odločajo tudi glede na vreme.

Ogromno je na Bledu tudi dnevnih obiskovalcev. "Vseh smo zelo veseli, želeli pa bi si morda, da bi se še več ljudi vzelo čas in preživelo kakšen dan več na Bledu," je dejala Purkartova in dodala, da je Bled zaradi manjše gneče letos mogoče doživeti na pravi način, tako ga promovirajo tudi na turističnih sejmih po svetu.

"Veseli nas, da so Slovenci na novo začeli odkrivati Bled," je poudarila Purkartova in dodala, da marsikdo že leta ni bil na Bledu in je lahko sedaj videl marsikaj novega. V zadnjih desetih letih sta bili obnovljeni tudi osrednji turistični točki, otok in grad. Na Blejskem gradu sicer od julija dalje beležijo približno četrtino obiska v primerjavi z lani, pozna se zlasti izpad Azijcev in Američanov.

Pripravila Tinkara Zupan