Grad Trakošćan bo zaradi čiščenja mulja začasno ob del jezera

14. 2. 2021, 06:33 | Prosti čas | Vir: STA

              Grad Trakošćan bo zaradi čiščenja mulja začasno ob del jezera (foto: profimedia) profimedia

Eden najbolj ohranjenih hrvaških srednjeveških gradov, Trakošćan, bo kmalu začasno ostal brez večjega dela svojega znamenitega jezera. Kot so za STA pojasnili v vodnem gospodarstvu v Varaždinu, bodo kmalu izpraznili večji del tega 17 hektarjev velikega jezera, da bi odstranili mulj in očistili dno jezera.
 

Jezero nameravajo začeti prazniti do konca marca, je za STA povedal direktor vodnogospodarskega oddelka podjetja Hrvatske vode v Varaždinu Danijel Bunić. Pojasnil je, da bodo namestili tudi pregrado, da bo približno petina jezera ostala pod vodo. To bodo storili pri močvirnem območju na zahodnem delu jezera, kjer sta bogata flora in favna.

Po pričakovanjih bodo načrtovani del jezera izpraznil do konca aprila. Vmes bo lokalno ribiško društvo poskrbelo tudi za selitev rib iz jezera, je za STA še pojasnil Bunić.

Avgusta nameravajo začeti s čiščenjem jezerskega dna in odstranjevanjem mulja. To jezero je bilo nekoč globoko tudi do šest metrov, a je mulj to globino zdaj občutno znižal. Nazadnje so sicer jezero na ta način čistili sredi prejšnjega stoletja.

V varaždinskem podjetju so izračunali, da bo treba odstraniti približno 200.000 kubičnih metrov mulja, v katerem ni škodljivih snovi. Mulj bodo prepeljali na že določeno območje v občini Bednja, katere del je tudi Trakošćan.

Po nekaj letih naj bi iz jezerskega mulja lahko dobili humus, pa tudi material za zasipanje in izravnavanje terena ter pridobivanje komposta, načrtujejo. Vrednost celotnega projekta čiščenja jezera je sicer ocenjena na 15 milijonov kun (dva milijona evrov).

Če bo šlo vse po načrtih in če bodo hidrometeorološki pogoji ugodni, bi se jezero lahko napolnilo do prihodnje pomladi, je povedal Bunić. Spomnil je, da je jezero z vseh strani obkroženo s gozdovi in hribi, iz katerih se vanj steka voda. Jezero se napaja iz 14 virov, med katerimi je največji potok Čemernica.

Grad Trakošćan je skupaj s pripadajočimi objekti, gozdnim parkom in jezerom zaščitena kulturna dediščina. Prve omembe segajo v začetek 14. stoletja, ko so bili lastniki celjski grofje. Kompleks so nacionalizirali leta 1945 od hrvaške plemiške družine Drašković.

Grad z okolico je priljubljena točka izletnikov, tudi številnih Slovencev. V Trakošćanu sta med drugim leta 2009 takratna predsednika vlade Hrvaške in Slovenije Jadranka Kosor in Borut Pahor dosegla dogovor, da bosta državi uredili vprašanje meje z arbitražo.