Jumeirah Al Naseem, nova oaza razkošja v Dubaju

9. 3. 2017, 10:00 | Prosti čas | Vir: Playboy

              Jumeirah Al Naseem, nova oaza razkošja v Dubaju (foto: arhiv hotela MADINAT JUMEIRAH AL NASEEM) arhiv hotela MADINAT JUMEIRAH AL NASEEM

Jumeirah Al Naseem, nova oaza razkošja v Dubaju, je edinstven preplet tradicionalne arabske kulture in sodobnega oblikovanja.

Na obali Dubaja, enega najbolj vznemirljivih obmorskih velemest na svetu, ki se že 20 let nezadržno razrašča na vročih puščavskih tleh Arabskega polotoka, se je v preteklem deset­letju razvilo pod okriljem hotelske verige Jumeirah mesto znotraj mesta – Madinat Jumeirah. Eden njegovih najbolj razpoznavnih znakov – Arabsko letovišče Dubaja (Arabian Resort of Dubai), ki je poklon izvirni arabski kulturi, prepleteni z elementi sodobnega Dubaja, je nedavno dobil novo pridobitev – hotel Medinat Jumeirah Al Naseem. Njegovo odprtje 1. decembra 2016 je obenem pomenilo tudi konec gradnje Madinat Jumeirah, enega najbolj razkošnih turističnih središč na svetu, ki združuje številne butične hotele, prestižne počitniške vile, enormen konferenčni center, plesne dvorane, toplice, lepotne in fitnes centre, amfiteater z več kot tisoč sedeži, številne restavracije, bare, vodne zabaviščne parke in zelene vrtove, ki se razprostirajo vzdolž dolge peščene obale smaragdno zelenega Arabskega morja.

Oaza pristnosti sredi sintetičnega diznilenda za odrasle

Hotel Al Naseem (arabsko 'nežen morski veter') se ponaša s prepletom tradicionalne arabske kulture in modernim oblikovanjem, s čimer prinaša svež in intimnejši pristop k malce zahtevnejšemu gostu v sicer precej bombastično zastavljeni dubajski turistični ponudbi.

Ta ponudba je spretno zasnovana tako, da zadovoljuje čim širše množice vseh na­rodnosti, starosti, interesov, želja in preferenc z nenehno novimi tehnološkimi, arhitekturnimi in turističnimi čudesi. Dubaj je tudi mesto presežkov – v njem stoji 828 metrov visoka Burj Kalifa, najvišja stavba na svetu, ima najdražje letališče na svetu, Dubai World Central International Airport, tri največje otoke na svetu, ki so jih zgradile človeške roke, Palm Jumeirah Islands, Dubai Mall, ki je s 1200 trgovinami najbolj priznanih oblikovalcev največji in najdražji nakupovalni center na svetu, znotraj katerega so postavili, drsališče in največji notranji akvarij s tropskimi ribami na svetu (občutek, ko v vas bolščijo mante in morski psi, ko stojite pred njimi s plastično vrečko iz trgovine, je nadrealističen). Četudi se zato Dubaja drži po mojem mnenju po krivici malce slabšalni vzdevek diznilend za odrasle, je s svojimi dizajnerskimi štrclji, kot sem poimenovala nebotičnike, ki sem jih s skoraj otroškim navdušenjem občudo­vala v času svojega poslovno-turističnega obiska v Združenih arabskih emiratih, zas­novan zelo stilsko in premišljeno. Čeprav je Al Naseem s svojim back-to-the-roots konceptom videti rahlo vintidž, se prav s tem pridihom častitljivosti imenitno staplja s pre­ostalim, skoraj sintetično poštirkanim delom Dubaja v ubrano celoto.

... kjer za vas ustavijo tudi čas!

S hotelom Al Naseem namreč lahko odslej pridejo na svoj račun tudi vsi tisti počitniški sladokusci, ki si želijo več zasebnosti, tišine in neposrednega stika z naravo. Najnovejša 'palača razvajanja' v okviru verige Madinat Jumeirah je – v nasprotju z večino drugih zgradb v Dubaju, ki kot betonski falični simboli tekmujejo med seboj, katera je večja – precej nizka, saj ima le štiri nadstropja, razteza pa se vzdolž morske obale. Enakomerni šum valov se razlega skozi prostorne sobe in razkošne suite z velikimi terasami in balkoni, ki se skoraj neopazno stapljajo z vrtovi iz palm, skrbno negovanih zelenih trat in manjših ličnih bazenov, namenjenih izključno odraslim. Mejo med notranjostjo in zunanjostjo spretno brišejo tudi velika steklena okna, ki ponujajo pogled na bližnji Burj Al Arab, ikonični hotel v obliki jadra, ki se edini na svetu se ponaša s sedmimi zvezdicami in najviše ležečim odprtim teniškim igriščem na svetu – in ta vsak zvečer zaživi v igri pisanih luči na njegovem pročelju ...

... in kako potešiti razvajene plejboje?

Čeprav je Al Naseem oaza miru, vode in zelenja sredi betonske puščave, pa se Arabci še predobro zavedajo, da bi hotel težko odlično tržili, če ne bi bil le lučaj oddaljen od živahnega utripa arabske tržnice Souk Madinat Jumeirah, narejene po tradicionalnem vzoru, konferenčnega centra Madinat Confrence Center in enega največjih zabaviščnih vodnih parkov na svetu Wild Wadi Waterpark. In kaj se zgodi, ko se vsega naveličani plejboji prenajedo tišine in razvajanja z masažami v vrhunskem Talise SPA in wellness centru? Jah, premaknejo se v eno izmed devetih sanjsko opremljenih zunanjih restavracij v okviru Al Naseema, kjer se lahko naprej prenajedajo – tokrat s kulinaričnimi dobrotami z vsega sveta. In potem sklenejo večer bodisi s kajenjem šiše in koktajlom v enem izmed številnih barov na hotelski plaži bodisi z nastopaško, polžje počasno vožnjo v svojih ferrarijih po tlakovanih ulicah Dubai Marine. Njihovo čakanje, da bi kakšna fukotožna riba vendarle zagrabila za vabo, je tako očitno, da ta njuejdž paritveni ples ob tem izgubi še zadnji promil svojega že tako zelo vprašljivega erotičnega naboja.

Od sprevrženega razkošja do zaščite narave

Vendar pa Arabci pri svoji turistični ponudbi nikakor ne igrajo samo na strune plehkosti – zelo spretno znajo v petičnežih prebuditi tudi marsikdaj zakrnelo čakro za odgovornost do narave in družbe. Marsikateri od njih v hotelu Madinat Jumeirah Al Naseem navdušeno obišče tudi laguno z morskimi želvami, glavatimi karetami (Eretmochelys Imbricata). Skrb za ohranitev te še do nedavnega izumirajoče živalske vrste je namreč del zelo plemenitega projekta The Dubai Turtle Rehabilitation Project, ki zelo uspešno poteka že od leta 2004 v okviru hotela Burj Al Arab Jumeirah in verige Madinat Jumeirah. Da, tudi to je eden izmed obrazov arabskega sveta.

Tisič in ena Dubajska noč

In kaj, če vas piči, da bi zdaj, ko nam od mraza v Sloveniji še iz nosa teče, počitnikovali na vročem arabskem soncu in spali v sobah z baržunastimi zavesami in satenastimi pregrinjali?

Za sobo Ocean Deluxe v Al Naseemu boste morali odšteti približno 600 evrov na noč, za suite od 1300 do 2000 evrov, predsedniška ali kraljevska suita pa bi vas stala okrog 6700 evrov na noč ...

TEKST Nina Orel
FOTO  Arhiv hotela Madinat Jumeirah al Naseem