Jupiter in Saturn bosta prvič po 800 letih zasvetila v enotno formacijo Božične zvezde!

Božični čudež (in upanje)!

10. 12. 2020, 13:36 | Prosti čas

              Jupiter in Saturn bosta prvič po 800 letih zasvetila v enotno formacijo Božične zvezde! (foto: profimedia) profimedia

Medtem ko se leto 2020 počasi za vedno poslavlja, osončje pripravlja nekaj posebnega za nas.

Prvič po 800 letih se bosta prav na dan decemberskega solsticija (t.j. 21. decembra) Jupiter in Saturn tako poravnala, da bosta z Zemlje videti kot ena sama velika Zvezda. Njun navidezen trk bo pospremilo močno žarenje, temu pojavu pa rečejo tudi 'Zvezda Betlehema' ali 'Božična zvezda'.

"Takšne poravnave med dvema planetoma so zelo redke. Zgodijo se enkrat na 20 let. Ta konjukcija pa bo še posebno redka, saj sta si planeta tako blizu, da bo videti, kot da sta se zlila drug z drugim," je za spletni portal Forbes povedal astronom Patrick Hartigan z Univerze Rice. "Nazadnje se je nekaj takšnega zgodilo 4. marca 1226.!

Zadnja prav takšna, t.j. bližnja konjukcija Jupitra in Saturna, se je sicer zgodila tudi leta 1632 (t.j. 14 let potem, ko je Galileo izdelal prvi teleskop), a je najverjetneje nihče ni opazil, ker se je zgodilo ’preblizu’ Soncu.

Ta nenavadni nebesni pojav bo mogoče s prostim očesom opazovati cca. 45 minut po zahodu Sonca, planeta pa si bosta najbližja 21. decembra.

'Božično zvezdo' bi sicer mogoče opazovati z Zemlje zadnji teden v decembru (še posebno severna polobla bo imela priložnost pojav opazovati tudi do ene ure po vsakem sončnem zahodu).

Pa s teleskopom? Tisti, ki si bodo pojav ogledali s teleskopom, naj bodo pozorni na Jupitrove in Saturnove največje lune.

Naslednja Velika Konjukcija se ima zgoditi šele 15. marca 2080.

Betlehemska zvezda tokrat v Vodnarju!
Saturn in Pluton se v astroloških kartah načeloma srečata vsakih 19 do 20 let (njuna konjunkcija pa napoveduje prelomne dogodke na področju okolja, politike in socialnih razmer). Tokratna konjukcija, ki bo nastopila 21. decembra 2020 in bo nekaj posebno redkega tudi z vidika astronomije (saj bo prekrivanje planetov jasno vidno tudi z Zemlje), se ima zgoditi na čisto prvi stopinji Vodnarja. Bi to lahko torej vzeli tudi kot 'uradno' napoved nastopa tako pričakovane Vodnarjeve dobe? Proces prestopa iz dobe Rib (ki se je začela prav z rojstvom Jezusa, rojstvo pa je najavila Betlehemska zvezda) v dobo Vodnarja sicer poteka že nekaj desetletij, dotična konjukcija pa bi kaj lahko naznanjala vstop v pomenljivejšo fazo tega prestopa.

V astrologiji konjukcije tudi sicer nikakor niso nekaj zanemarljivega.

To dokazuje tudi nekaj stoletij stara dilema o tem, ali morda ni bila t.i. Betlehemska zvezda, ki naj bi naznanila rojstvo Jezusa, nenazadnje prav takšne vrste konjukcija, kot ji bomo priča konec meseca, in torej ne le kakšen bolje viden komet ali eksplozija večje zvezde.

Astrologi tako 'z očesom vidnih' konjukcij sicer niso uspeli najti okoli dni dotičnega 25. decembra - naj si bo leto pred ali po letu 0, zato pa se je v letu med 3 in 2 pred naših štetjem na nebu 'zvrstila' serija kar sedmih konjukcij (med njimi je bila tudi tista med Jupitrom in Regulusom). Še več. Po mnenju astrologov bi šlo rojstvo Jezusa, v kolikor podatki iz svetih besedil držijo, še raje iskati med letoma 4 in 7 pred naštim štetjem ali glede na stelij kar šestih planetov v Ribah (od katerih jih je pet tvorilo opozicijo s Plutonom, pet pa trigon z Jupitrom) v letu 7 pred našim štetjem.

Glede na takratne natalne karte bi astrologi Jezusovo rojstvo postavili na datum oz. natančno na: 1. marca, leta 7 pred našim štetjem, ob 1:30 uri zjutraj.