Kako mrzlo je premrzlo za sprehod z vašim pasjim prijateljem

1. 12. 2021, 09:35 | Prosti čas

              Kako mrzlo je premrzlo za sprehod z vašim pasjim prijateljem (foto: Profimedia) Profimedia

Začeli so se prvi pravi zimski dnevi, ko se temperatura dnevno spusti pod ledišče. Slabe vremenske razmere lahko kvarijo sprehode, v katerih uživamo tako ljudje, kot tudi naši pasji prijatelji. A kdaj je za psa dejansko prehladno, da bi ga lahko varno peljali na sprehod? Pri znamki PetPlan so izdelali jasno razpredelnico.

Najnižja temperatura, pri kateri še lahko varno sprehajamo psa, je odvisna od njegove velikosti. Prav tako pomembno vlogo igra starost domačega ljubljenčka, saj so mladi kužki in starejši, bolj betežni psi veliko bolj ranljivi.

Po raziskavi podjetja PetPlan, so majhni in srednje veliki psi najmanj odporni na nizke temperature in zato v večjem tveganju za negativne posledice, če jih sprehajamo že v temperaturah nižjih od 4 stopinj Celzija. Za večje pasme se potencialne nevarnosti lahko pojavljajo pri temperaturah, nižjih od 1 stopinje Celzija. A to še ne pomeni, da je pri teh temperaturah sprehod odsvetovan – tu moramo predvsem biti pozorni na vedenje našega psička in zaznati, kdaj v sprehodu ne uživa.

Nevarno temperaturno območje, ko so temperature lahko nevarne za dobrobit majnih psov, je pri temperaturah pod -4 stopinje Celzija, za vse pse pa pod -9 stopinj Celzija. Pri teh temperaturah se sprehode odsvetuje oziroma se priporoča, da so krajši. Za lažjo predstavo, so pri PetPlanu naredili razpredelnico.


FOTO: GoPetPlan 
Kdaj je premrzlo?

Pri manjših psih moramo biti previdni in imeti čim krajše sprehode, ko temperature padejo pod -4 stopinje Celzija, sprehodi pa se popolnoma odsvetujejo pri temperaturah pod -6 stopinj Celzija. Če obenem še sneži ali se pes lahko kako drugače zmoči, se nevarno območje za male pse dvigne na -2 stopinje, sprehodi pa popolnoma odsvetujejo pri -4 stopinje Celzija.

Za srednje velike pasme je podobno kot pri manjših psih, le da se najbolj nevarno območje začne pri temperaturah pod -12 stopinjami Celzija, ko se sprehodi popolnoma odsvetujejo.

Pri večjih psih se prav tako sprehodi odsvetujejo, če so temperature nižje od -12 stopinje Celzija, se pa te pse veliko bolj varno sprehaja vse do -6 stopinj Celzija. Vseeno bodite pozorni na vedenje psa in upoštevajte njegove želje.

Številke se nekoliko spremenijo, če je pes nordijske pasme ali ima gosto poddlako (takrat vse te stopinje lahko spustite še za 2) ali če je pes aklimatiziran na hladno podnebje (resda je morda pasme husky, a če življenje živi v bolj toplem okolju, še ne pomeni, da je enako odporen na mraz kot husky iz Aljaske).

Kako varno sprehajati psa v zimskih dneh

Nasveti so dolgoletnim in skrbnim lastnikom psov verjetno znani. Predlagajo se oblačila za psa, poskrbite pa tudi, da je pes viden v slabši vidljivosti zimskih vremenskih razmer in teme. Ne pozabite tudi, da ko psi ugledajo sneg, jih zna njihova navdušenost pognati v dir in se za vaše klice niti ne bodo zmenili. Povodec je zato še toliko bolj obvezen.

Če zunanje razmere ne dovoljujejo, da bi psa lahko varno peljali na sprehod, mu organizirajte aktivnosti doma. Predlagajo se različne vaje, igre z igračami ali skrivanje priboljškov.

Kaj narediti, če najdete podhlajenega psa

Psa premaknite v toplo okolje in pokličite veteriranja. Psa potem pokrijte z odejami in brisačami, ob njega pa postavite plastenke s toplo vodo ali termofor. Ne uporabljajte električnih grelnih blazin, ker lahko psa opečejo. Ko poskrbite za nujno pomoč, psa čim prej pripeljite do veterinarske oskrbe. 

Vir: PetPlan