Kmetija Pravljica: Sreča pride iz tistega, kar damo, in ne iz tega kar dobimo

Dobrodelno

12. 10. 2021, 14:19 | Prosti čas | Piše: Nika Arsovski

              Kmetija Pravljica: Sreča pride iz tistega, kar damo, in ne iz tega kar dobimo (foto: domači arhiv (Pravljica)) domači arhiv (Pravljica)

Pravljica je čudovita kmetija miru na Škofljici, kjer os varno zavetišče našle številne živali, ki bi jih sicer čakala bridka usoda. Zanje tako ljubeče skrbi sedemčlanska družina Lavrič, ki s svojim delovanjem širi mir, dobro energijo in zgodbe o teh čudovitih bitjih, ki pogosto ostanejo spregledana. Sedaj potrebujejo našo pomoč!

Kmetija Pravljica je bila dolgoletna želja Iris in Aleša, ki sta si ustvarila skupno življenje, družino, sanjala pa sta tudi o veliki kmetiji, na kateri bi lahko živalim ponudila dom. Pri uresničevanju sanj ni bilo vedno enostavno, a ob vsakem padcu sta uspela vstati nazaj na noge in nadaljevati pot, kar ju je privedlo do nastanka izobraževalne kmetije Pravljica. V Pravljici so nov in ljubeč dom našle številne živali, od psov, konjev, bikcev, kozličkov, do pujskov, za katere skrbi družinica Lavrič. Trenutno na kmetiji biva več kot 90 rešenih dušic.

Pravljica je prva in največja izobraževalna kmetija z rešenimi živalmi v Sloveniji. Na njej kraljujeta dobra energija in mir, saj njeni človeški prebivalci živijo v sožitju z živalskimi. Živali na kmetiji so svobodne in spoštovane, zato so vesele vseh gostov, ki jih obiščejo, mladih in starih. Ker želi družina Lavrič svojo vizijo sobivanja z živalmi in naravo prenašati na prej, so veseli gostov, ki jih v Pravljici obiščejo. Pravljica je tako postala pedagoška kmetija, kjer so dobrodošli obiskovalci vseh starosti, predvsem pa otroci.

V ta namen prirejajo družinske pravljične vikende, pravljične tabore, kuharske tabore in pravljična praznovanja rojstnih dni, na katerih se obiskovalcem pridružijo številne živali iz Pravljice. Individualni obiskovalci pa so sicer dobrodošli vsako soboto med 11. in 13. uro.

Vsaka žival na kmetiji ima svojo zgodbo, številne so tako ušle bridkemu koncu in po srečnem naključju prišle v varno zavetje Pravljice. Eden takšnih je bikec Ferdinand. »Poznate zgodbico o Bikcu, ki se ni hotel boriti v areni? No, naš Ferdinand je imel podobno zgodbo za sabo preden je prišel V Pravljico. Še kot mladič je pobegnil od svoje usode plemenskega bika za razplod, a so ga takratni lastniki ujeli in pripeljali nazaj. V nos je dobil kovinski obroček za »lažje uboganje« in na koncu pristal na internetu, kjer so ga prodajali za meso. Dobri ljudje so ga odkupili in pripeljali V Pravljico. Opozarjali so nas, da je nevaren, a smo kmalu spoznali, da potrebuje le spoštovanje in ljubezen. Oboje zdaj obilno vrača nazaj vsem obiskovalcem, ki ga pridejo pogledati. Kot pravi kralj nas je ponovno naučil, kako se učiti od živali, kako jih opazovati, sprejemati in za njih skrbeti. Je pravi tihi vodja svoje čredice, ki jo sestavljata še prekmurski kravici Sara in Sita,« o njem pripovedujejo prebivalci Pravljice.

Sreča vedno pride iz tistega, kar damo, in ne iz tega kar dobimo, kot je dejal ameriški nevrokirurg Benjamin Solomon Carson. To je tudi sporočilo, ki ga nosi Pravljica sama. Tokrat pa prebivalci kmetije miru prosijo za pomoč tudi druge.

Do 31. novembra mora namreč sedemčlanska družina, ki skrbi za Pravljico zbrati 150.000 evrov za odkup kmetije, drugače bodo izgubili svoj dom. Pomagate jim lahko z SMS sporočilom s ključno besedo PRAVLJICA5 na številko 1919 in tako prispevate 5 EUR za ohranitev Pravljice. Na pomoč lahko priskočite tudi z donacijami na TRR ali Paypalom, več informacij pa najdete na ohranimopravljico.si.

Nika Arsovski
Novinarka