Navdihujoče knjižne novosti, ki jih priporočamo v branje (izbor uredništva)

9. 2. 2020, 06:00 | Prosti čas | Piše: F. M.

              Navdihujoče knjižne novosti, ki jih priporočamo v branje (izbor uredništva) (foto: Unsplash) Unsplash

V uredništvu Metropolitana smo zbrali nekaj nam najljubših knjig, ki so izšle v začetku tega ali proti izteku lanskega leta. To je nabor novih zgodb, ki jih verjetno še niste uspeli vseh prebrati. Kaj mora na vaš seznam čtiva za prvo četrtino leta 2020?

Testamenti, Margaret Atwood

.

Imenitna televizijska serija ameriškega ponudnika vsebin na zahtevo Hulu Deklina zgodba (The Handmaid's Tale), je na zaslone prišla leta 2017, a zgodba, po kateri je posneta, je vse prej kot nova. 

Kanadska pisateljica Margaret Atwood je leta 1985 napisala zgodbo o Gileadu, fanatični republiki v nedoločljivi prihodnosti, kjer vladata šovinizem in diktatura. Deklina zgodba je postala klasika, njene dekle pa simbol upora proti kratenju človekovih pravic. 

Knjiga, ki je že prej veljala za njeno najbolj odmevno delo, je po velikem uspehu televizijske serije po njeni predlogi doživela pravi bralski preporod po vsem svetu. In prav zato je bilo njeno nadaljevanje ena najtežje pričakovanih knjig. Prevedel jo je Uroš Kalčič, izdala pa Mladinska knjiga. 

Dolina rož, Tadej Golob 

.

Konec lanskega novembra je pri Literarni zbirki Goga izšel še tretji težko pričakovan slovenski kriminalni roman z nekdanjim višjim kriminalističnim inšpektorjem Tarasom Birso na čelu in četico umorov v zelo nenavadnih okoliščinah. Serija se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk, Tadej Golob pa je z njo v zadnjih štirih letih med Slovenci preoblikoval pogled na domače kriminalke.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da zamudnikom v branje priporočamo tudi njegova predhodna kriminalna romana – Jezero iz leta 2016, ki smo ga te dni lahko gledali tudi na malih ekranih kot serijo v šestih epizodah ter Leninov park iz leta 2018. 

Rumeni svet: Kako me je boj za življenje naučil živeti, Albert Espinosa

.

Pri založbi Vida smo po dolgih letih dočakali prevod Blažke Müller, ki vam bo dal misliti. Albert Espinosa ni želel napisati knjige o tem, kako preživeti raka. Niti ni želel napisati knjige za samopomoč. Namesto tega je napisal knjigo o rumenem svetu. 

Rumeni svet je svet, ki je vsem dosegljiv. Svet v barvi sonca. Označuje poseben način življenja, sprejemanja sveta in negovanja sebe z lekcijami, ki se jih naučiš iz dobrih in slabih trenutkov. Svet, ki osrečuje, svet, v katerem radi živimo. Topel kraj, kjer poljubi lahko trajajo deset minut, kjer so neznanci lahko vaši najboljši zavezniki, kjer strah izgubi svoj pomen, kjer smrt ni tisto, kar se dogaja samo drugim, življenje pa je najdragocenejše. Ta knjiga govori o vsem tem, vsem, kar čutimo in ne rečemo, strahu, da nam odvzamejo to, kar imamo, da se v celoti prepoznamo in cenimo, kdo smo vsako sekundo dneva. 

Modrost starih psov: od pasjih starčkov se lahko naučimo, kaj je res pomembno v življenju in kako nanj gledati bolj sproščeno, Elli H. Radinger 

.


Ob vstopu v leto 2020 je pri Mladinski knjigi izšla oda človekovemu najboljšemu prijatelju. Knjiga Modrost starih psov Elli H. Radinger, avtorice uspešnice Modrost volkov (ki jo prav tako priporočamo), je iskrena in ganljiva zgodba o tem, kaj je pomembno v življenju. In prav tega se lahko naučimo od starih psov, če jih le dovolj pozorno opazujemo.

Bi jo srečali v živo? Elli H. Radinger bo svojo novo knjigo slovenskim bralcem predstavila 3. marca v Cankarjevem domu! 

Ko telo reče ne: skriti stres terja davek, Gabor Mate

.

Gabor Mate je svetovno znani predavatelj na temo odvisnosti, stresa in travme, avtor ter kanadski zdravnik. V knjigi Ko telo reče ne piše o učinkih stresa na zdravje, zlasti v primerih skritega stresa, ki smo mu tako pogosto podvrženi, ne da bi se sploh zares zavedali.

Srce knjige oblikujejo posamične zgodbe iz njegove dolgoletne zdravniške prakse, hkrati pa nam nastavi ogledalo, kako se kot družba, zagnana v stres, sami vodimo v bolezni. 

Več o njegovih mislih v branje toplo priporočamo tudi v TEM ČLANKU.

Selma je sanjala o okapiju, Mariana Leky 

.

V prevodu Amalije Maček je pri založbi Vida izšla knjiga, ki vas s svojo platnico in naslovom na prvi pogled morda ne bo takoj kupila. Pa vendar gre za veliko mednarodno uspešnico, ki je zdaj dobila tudi slovenski prevod.

Selma je sanjala o okapiju je portret vasi, v kateri je vse čudežno povezano. Predvsem pa je knjiga o ljubezni v težkih okoliščinah. Ljubezni, za katero se zdi, da vedno izbira najbolj neugodne razmere. Luise, Selmina vnukinja, mora za svoj košček sreče premostiti več tisoč kilometrov. Moški, ki ga ljubi, je namreč postal budist in odšel v samostan na Japonskem ...

Tole bo bolelo: skrivni dnevnik mladega zdravnika, Adam Kay 

.

Če od konca avgusta in poletnega branja še niste uspeli odpreti nobene knjige, potem lahko tudi to štejemo med novejše. Britanski pisatelj in scenarist Adam Kay je začel pisati dnevnik kot pripravnik, nadaljeval s pisanjem kot zdravnik sekundarij in kot mladi zdravnik ginekolog v javnih bolnišnicah. 

V zabavnih dnevniških zapisih Tole bo bolelo, ki so hitro postali svetovna uspešnica, je opisal svoje najbolj neverjetne in presunljive, v resnici pa vsakdanje zdravniške izkušnje, ki si jih je nabiral skozi kariero v beli halji. Med branjem se boste znali glasno nasmejati, pa tudi potočiti kakšno solzo. Izvedeli boste tudi, zakaj je opustil zdravniški poklic in postal »specialist komedije«. Izšla je pri Mladinski knjigi.

Vabi sabi: japonska modrost za popolnoma nepopolno življenje, Beth Kempton

.

Pri založbi Učila je nedavno izšel vodič, kako uporabljati japonsko načelo vabi sabija, da preoblikujete vsa področja svojega življenja in najdete srečo prav tam, kjer ste. Vabi sabi ima korenine v zenu, zato uči, kako videti lepoto v nepopolnosti, kako ceniti preprostost in sprejeti prehodno naravo vseh stvari. Navdihnil vas bo, da poenostavite vse in se osredinite na resnično pomembno. 

Moja igra, Luka Modrić in Robert Matteoni 

.

Za ljubitelje športa in avtobiografij je med svežimi na policah založbe Učila zdaj tudi življenjska zgodba enega največjih nogometašev sveta – Luke Modrića. Luka je znan kot redkobeseden človek, v svoji življenjski izpovedi pa prvič razkriva številne neznane podrobnosti iz svojega otroštva, opisuje nogometne začetke, odkriva ozadje vseh ključnih trenutkov pri Dinamu, Tottenhamu in madridskem Realu ter podaja osebni pogled na vrhunec svoje kariere – dramatično pot do spektakularnega finala v Rusiji. 

V nogometno zgodovino se je vpisal leta 2018, ko je osvojil nekaj, kar pred njim ni uspelo še nikomur – vse štiri najprestižnejše svetovne nagrade za najboljšega igralca na svetu v istem letu: zlato žogo svetovnega prvenstva, nagrado Fifa The Best, nagrado UEFA za igralca leta in zlato žogo, ki jo podeljuje revija France Football. Pred tem je kot kapetan in najboljši igralec popeljal hrvaško nogometno reprezentanco do srebra na svetovnem prvenstvu v Rusiji.