Ko je govora o francoski solati velja, da je najboljša le domača

ZPS test

3. 12. 2020, 15:47 | Prosti čas

              Ko je govora o francoski solati velja, da je najboljša le domača (foto: profimedia) profimedia

Letošnji december bodo druženja potekala v družinskih krogih, kar je odlična priložnost za ustvarjanje, tudi v kuhinji.  Med jedi, ki  običajno ne smejo manjkati na praznični mizi, sodi tudi francoska solata.

Na ZPStestu se je res najbolje izkazal izdelek, ki je med cenejšimi, a glede na vsebnost številnih nepotrebnih aditivov pri večini testiranih izdelkov in slabih ocen na senzoričnem delu testa, na ZPS svetujejo, da francosko solato pripravite sami.  

Ker je francoska solata med energijsko bolj bogatimi, vsebuje lahko veliko maščobe in soli, na ZPS svetujejo zmernost.

V obrok jo vključite kot prilogo.

Na ZPS  so v večjih ljubljanskih trgovinah izbrali deset francoskih solat, sedem predpakiranih in tri delikatesne, ter jih poslali v laboratorij. Preverili so, koliko maščobe in soli vsebujejo, ali vsebujejo neželene mikroorganizme, ki vplivajo na varnost in kakovost izdelkov, koliko aditivov vsebujejo, ocenili pa so tudi senzorične lastnosti in označbe na embalaži.  Za kilogram predpakirane francoske solate so odšteli od 3,65 do 9,94 evra, za kilogram delikatesne pa od 5,79  do 8,99 evra.

»Rezultati so bili za vse vzorce glede vsebnosti mikroorganizmov zelo dobri, saj jih nismo našli oziroma so bile vrednosti pod mejo zaznave,« je predstavila rezultate Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Žal pa so številne francoske solate vsebovale veliko nepotrebnih aditivov. Zagotovo pri tako nehomogenem izdelku, ki je hitro pokvarljiv, težko pričakujemo, da ne bo vseboval aditivov, a dva izdelka na testu ne vsebujeta aditivov ter arom in dokazujeta, da je to mogoče.«

Več kot polovica izdelkov vsebuje tudi konzervanse (natrijev benzoat in/ali kalijev sorbat), ki preprečujejo ali zavirajo razvoj mikroorganizmov in posledično kvar izdelka, en izdelek celo sladilo saharin. »Odkrili pa smo tudi razlike med analizirano in navedeno vrednostjo - odstopanja nad dovoljeno mejo glede vrednosti za sol in maščobo smo odkrili pri treh izdelkih. Te so se razlikovale za 32 do 59 odstotkov,« je opozorila Nika Kremić.

ZPS nasvet
-        Francoska solata je energijsko bogata in lahko vsebuje veliko maščobe in soli. Če se odločite za nakup, izberite tisto z manj maščobe in soli, v obrok pa jo vključite kot prilogo. Ne pozabite na zmernost pri uživanju.
-        Uživanje izdelkov z natrijevim benzoatom odsvetujemo otrokom, saj je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ugotovila, da predvsem tisti otroci, ki pogosteje posegajo po izdelkih s tem konzervansom, najpogosteje presežejo vrednosti ADI. Uživanju naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam. Kateri izdelki vsebujejo natrijev benzoat, preverite v preglednici z rezultati testa.
-        Pred nakupom primerjajte ponudbo in ceno izdelkov istega proizvajalca na polici in v delikatesi, lahko privarčujete kak evro.

Recept

Vir: zps