Kraška zelena pustolovščina: od čebelarskega doma do vojaškega muzeja

Ideja za izlet

31. 7. 2020, 14:42 | Prosti čas
Kraška zelena pustolovščina: od čebelarskega doma do vojaškega muzeja (foto: D.L.) D.L.
Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica
Ekološka kmetija Česnik
Ekološka kmetija Česnik
Ekološka kmetija Česnik
Park vojaške zgodovine
Park vojaške zgodovine
Park vojaške zgodovine
Kuharska delavnica
Kuharska delavnica
Kuharska delavnica

Naj se ta pustolovščina prične z dišečo kavico, domačim medom in maslom na rženem kruhu v Ilirski Bistrici, natančneje v Čebelarskem domu, kjer vas pričaka gostitelj -kuharski strokovnjak Rihard Baša. In ste že v svetu Krasa, pripravljeni, da ga “okusite” od blizu in se prepustite vsemu tistemu kar Kras je.

Naj se ta pustolovščina prične z dišečo kavico, domačim medom in maslom na rženem kruhu v Ilirski Bistrici, natančneje v Čebelarskem domu, kjer vas pričaka gostitelj -kuharski strokovnjak Rihard Baša. In ste že v svetu Krasa, pripravljeni, da ga “okusite” od blizu in se prepustite vsemu tistemu kar Kras je.

Samo mesto - Ilirska Bistrica pritegne z meščanskimi hišami v mestnem jedru, pod katerimi skrito vijugajo vodni viri. V centru - info točki, kjer ponujajo turistične informacije, si lahko ogledate zbirko čevljarske delavnice, v bližini pa še Hodnikov mlin in Čebelarski dom z revolucionarnim Žnideršičevim panjem. Sprehodite se lahko tudi skozi Kindlerjev botanični park vse do Hriba svobode, kjer stoji znameniti Lenassijev spomenik tretji prekomorski brigadi.

Seveda pa Ilirska Bistrica razen ogleda mesta ponuja tudi možnost ribolova, kolesarjenja in pohodništva ter ogleda okolišnjih znamenotosti.

FOTO: Ilirska Bistrica

Če ste že od jutra pričeli z dobrotami s Krasa se v nadaljevanju raziskovalnega dneva prileže kulinarična delavnica z Rihardom Bašo iz Jasena pri Ilirski Bistrici, kjer obdeluje tudi svojo kmetijo. Zanj je značilno, da kuha predvsem iz domačih surovin s poudarkom na lokalni tradiciji. Kot avtor lokalnih TV oddaj predstavlja običaje in kuhinjo na Bistriškem. V knjigi Po domače, včasih malo drugače navdušuje s kuharskimi recepti tradicionalnih bistriških in tudi bolj sodobnih jedi.

Na kuharski delavnici se seznanite s pripravo jedi kot so kuhan pršut divjega pujska, pogače, fižolove juhe, divjačine z domačo polento, osvežilno sladico iz borovnic in domače skute.

FOTO: Kuharska delavnica

Dodobra podkrepljeni z jedmi, ki jih pripravite skupaj z Rihardom Bašo ste ravno prav pripravljeni za obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki - kompleks stare pivške vojašnice, ki je bil po odhodu jugoslovanske vojske oktobra 1991 prepuščen propadanju, saj ga je slovenska vojska uporabila zgolj kot polygon za vojaške treninge.

Veličastna vojašnica »Principe di Piemonte« je bila zgrajena v okviru projekta utrjevanja meje. O pomembnosti utrdbe priča tudi podatek, da je bilo v njenih skladiščih pod zemljo poleg vsega drugega orožja in streliva shranjenih kar 10.000 topovskih granat.

Nosilna razstava Parka vojaške zgodovine je razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje potek osamosvajanja Republike Slovenije s poudarkom na osamosvojitveni vojni leta 1991. Razstava v osnovnih obrisih orisuje tudi socialistično ali Titovo Jugoslavijo kot federativno državo.

Najprepoznavnejši eksponat Parka vojaške zgodovine je podmornica P-913 Zeta, ki je dolga devetnajst metrov in težka 76 ton. Zanimivi so tudi tanki in druga oklepna vozila, v zbirki pa se nahaja tudi šest letal: reaktivni letali F-84G Thunderjet in IF-86D Sabre, sovjetsko lovsko letalo MiG-21, letalo IAR-93 Vultur, jugoslovanski šolski letali Soko 522 in Utva Aero 3; ter helikopterja Gazela TO-001 Velenje in Mil Mi-8.

FOTO: Park vojaške zgodovine

Brez degustacije kozjih izdelkov iz ekološke pridelave na Krasu skorajda ne gre. In to kar na cvetočem pašniku ekološke kmetije Česnik med kozami pod vrhom Kerin nad Pivko, z razgledom na Javornike in Sveto Trojico, domovanjem Martina Krpana.   Na pobočjih kjer so drobnico pasli že njihovi predniki, kmetujejo s trajnostno skrbjo. Vsi izdelki (mleko, jogurt, albuminska skuta, mehki sir, poltrdi sir, feta sir) so narejeni iz ekološkega kozjega mleka. Vsebujejo kulturo, sirišče in sol, brez umetnih dodatkov.

FOTO: Ekološka kmetija Česnik

Smrekarjeva domačija se nahaja v čudovitem naravnem okolju – v naselju Grobišče. Obnovljeni skedenj je namenjen uživanju ob domači hrani, različnim praznovanjem, poslovnim srečanjem in promocijskim dogodkom, a je primeren tudi za jogo. V naselju na Smrekarjevi domačiji lahko v apartmaju ali v sobah, tudi prespite. Za večdnevno bivanje na tem delu Krasa lahko izbirate med Aleksandrovim apartmajem do recimo Ivankino sobo. Ena od sob je prilagojena gibalno oviranim gostom.


FOTO: Smrekarjeva domačija

Foto in tekst: L. D. + foto www.smrekarjeva-domacija.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri