Krasna Jasna: alpska hiša iz sanj

10. 3. 2014, 09:05 | Prosti čas | Vir: Playboy

              Krasna Jasna: alpska hiša iz sanj (foto: Urška Košir) Urška Košir

Predstavljajte si, da se znajdete v hiši iz filma, kot je bil tisti o Jamesu Bondu. Ste v prestižnem majhnem gorskem kraju, v moderni alpski hiši s pogledom na jezero, poleg vas sedi lepotica, sramežljivo razgaljena vas zapeljivo vabi, da se ji pridružite ...

Moderna alpska hiša stoji na pragu Triglavskega narodnega parka s pogledom na jezero Jasna. Njeno sleme je usmerjeno na jugozahod, soncu naproti in s pogledom na dolino, tako da v največji meri razkriva prelepo naravo in se nastavlja soncu, tri terase pa zrejo proti dolini reke Pišnice – mistični soteski, iz katere vodijo poti na vršace Julijskih Alp.

Hiša je zgrajena na zahtevnem terenu, ki ga je oblikovalec na željo vlagatelja uspešno izkoristil in s terasasto gradnjo pridobil največjo uporabno površino okoli objekta. Je energetsko izjemno učinkovita in protipotresno varna, upošteva vse topološke značilnosti kraja ter povzema alpske vzorce, s čimer se popolnoma zlije z gorskim naravnim okoljem.

Hišo odlikujejo skrbno zasnovani detajli, prikupna zunanjost in elegantna notranjost, vse skupaj je za podjetje Mides design zasnoval priznani oblikovalec Erik Šifrer, magister umetnosti, industrijski oblikovalec in krajinski arhitekt, poleg tega pa tudi oblikovalec luksuznih jaht. Prav iz navtike je črpal ogromno idej in znanja ter jih vnesel v ekskluzivni objekt v Jasni. Ta se tako odpira neskončnim pogledom in upošteva zakonitosti neba, osončenje in terasasto ureditev nivojev, s čimer v hišo čez dan prodre ogromno sončne svetlobe.

Navtični detajli in triki iz oblikovanja jaht lepo odzvanjajo v oblikovalčevem delu – kot se ladja zareže v val, se hiša v sotesko. Obenem pa posnema stare alpske prvine, kot so ostri in pravilni koti, zasekani robovi, late, vertikale, in jih vse uspešno kombinira z novimi materiali. Prostorov za udobno bivanje je dovolj, saj ima hiša dve spalnici, sobo za goste, dve kuhinji, tri kopalnice, dve prhi, dnevni prostor, v družabnem prostoru pa brezžični internet, savno, namizni nogomet, varnostni sistem in kamero za videonadzor ter parkirni prostor za štiri avtomobile. Izvajalci so bili izbrani večinoma med lokalnimi oziroma vseslovenskimi mojstri ali dobavitelji.

Za predstavitev smo izbrali nekaj najzanimivejših.

Naša lepotica leži na strmem goratem pobočju v hribu nad jezerom Jasna. Tukaj je prej stal dotrajan počitniški objekt iz leta 1977, ki ga je bilo treba porušiti, nato narediti izkop ter nasuti več kot tisoč kubičnih metrov materiala. Zahtevna dela nasuvanja je izvajalo podjetje Planaj, ki je kot eno redkih na trgu specializirano za izdelavo naravnih opornih zidov ali zelenih škarp. Med gradnjo, ki je pritegnila ogromno pozornosti, so se celo oglasili gradbeni delavci iz drugega podjetja, ker so želeli pogledati ta neverjetni podvig, ki na enem delu meri v višino sedem metrov in je bil narejen s posebnim postopkom, ki omogoča 85-stopinjski naklon, kljub naklonu pa teren ostane izjemno trden. Podjetje Planaj sicer dela izkope vseh vrst, ureja tudi dvoriščne površine, gozdne poti in travniške površine ter skrbi za dovoz in odvoz vseh vrst gradbenih materialov ter še mnogo več. Gradnja je potekala celi dve leti, pridobivanje dovoljenj pred tem ravno toliko, saj objekt stoji na pragu Triglavskega narodnega parka, zaradi česar je bilo treba zadovoljiti še več zahtev za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po priporočilu nadzornika in glede na izkušnje v regiji so k sodelovanju povabili podjetje Proarhing, ki je pripravilo načrte za pridobitev gradbenega dovoljenja, načrte inštalacij in statične preračune. Andrej Bizjak iz Loga pri Kranjski Gori, ki je specializiran za delo s kovino, je izdelal podkonstrukcije za terase, nadstreške, poskrbel za dekorativne kovinske zaključke na hiši in nerjavne ograje na balkonih. Predvsem pri zadnjih je šlo za izjemno strokovno dodelavo, saj elegantna antracitna ograja, zasnovana v alpskem slogu, rahlo spominja na ograjo na ladjah in zagotavlja odprt pogled. Pomembno vodilo pri oblikovanju in gradnji je bila tudi energijska varčnost hiše, ki stoji na alpskem območju z zelo nizkimi temperaturami, zato je bila še toliko pomembnejša izbira kakovostnega izvajalca za okna. Podjetje Betum je prepričalo s strokovnostjo in tehtnimi pripombami ter takojšnjim razumevanjem problematike in umestitve v prostor. Vrhunsko vdelana okna so na zunanji strani aluminijasta, na notranji so iz macesnovega lesa, stekla imajo najboljši koeficient toplotne prevodnosti, zelo dobro tesnijo, hiša pa se zato ponaša z zelo dobro izolativnostjo. Za dodatno varčnost in tudi zaščito hiše je s protivlomnimi vrati, roletami in senčili poskrbelo podjetje Bortega

Pri projektu je bilo treba zagotoviti najmanjše montažne posege zaradi morebitnih toplotnih izgub, poleg tega je bil cilj še povečati izolativnost velikih okenskih površin. V ta namen so bile izbrane zunanje aluminijaste rolete, ki s kaseto pod fasado vidno ne spreminjajo prvotne zasnove, obenem pa dobro toplotno izolirajo. Za občasni bivalni objekt je pomemben tudi protivlomni učinek rolete, ki znatno oteži nasilni vstop skozi okna. Velik poudarek je bil na svetlo-temnem kontrastu med fasado in stavbnimi elementi. Aluminijaste dele so prilagajali z barvanjem po meri, da se prvotna barvna zasnova ni porušila.

Ker je objekt višjega cenovnega razreda, so rolete z elektromotorji daljinsko upravljive in veljajo skoraj za neuničljive. Elektronski nadzor poleg udobja ohranja tudi prvotno izolativnost okenskega okvirja, ker ga ni treba prevrtati za trak ali navijalno palico. Spuščena roleta pozimi pomeni prihranek toplote, izguba skozi steklene površine se zmanjša tudi za 30 odstotkov, kar znatno vpliva na znižanje stroškov ogrevanja. Poleti pa je potreba po dodatnem hlajenju veliko manjša, če so rolete sredi dneva spuščene. Ker je objekt zunaj urbanega okolja, so vsa vhodna vrata protivlomna, vsaka vrata pa so opremljena z dvema ključavnicama visokega varnostnega razreda.

Da objekt ni izgubil naravne note s poudarkom na lesu, so se za pogled na visoke julijske vršace odločili za notranje žaluzije v imitaciji lesa. Odtenek se je z enako nianso vklopil v okenski sklop in deluje kot celota. Ko ni potrebe po izdatnem senčenju z roletami, so žaluzije zelo primerne za uravnavanje želene količine svetlobe v prostoru. Vsi parketi in les na terasah so delo podjetja Onis, ki je specializirano za parkete, stopnice in lesene terase, sicer pa skrbi tudi za opremljanje protokolarnih in sakralnih objektov. Izbrana je bila avtohtona drevesna vrsta hrasta iz serije Prestige, ki je ščetkana in lakirana z vidnim učinkom voska.

V omenjenem podjetju so izdelali tudi zunanje terase in balkone iz kakovostnega brazilskega lesa vrste IPE. Zahtevno polaganje ekskluzivnih ploščic in prestižnega kamna v kopalnicah je bilo zaupano podjetju Šorn, ki se že 20 let ukvarja s polaganjem keramičnih ploščic naravnega in umetnega kamna ter slovi po zanesljivosti in kakovostni izvedbi. Na ključ obnovijo kopalnico, poslovne in stanovanjske prostore ter izvajajo hidroizolacije na balkonih in terasah. Zunanje stavbno pohištvo je skrbno izdelalo mizarstvo Hlebanja iz Starega vrha nad Gozdom - Martuljkom, ki je specializirano za zunanje stavbne lesene opaže in ročaje ter obloge za stebre. Na fasade so namestili sibirski macesen, izdelali pa so tudi vsa posebna notranja vrata, saj je oblikovalec želel, da so ta ravnorezna in samozapiralna. Zelo pomembna je bila še izbira kakovostnega mizarskega mojstra za notranjost, saj je bila zahteva vlagatelja prestižno pohištvo, narejeno po meri. Izbrano je bilo lokalno Mizarstvo Petrič iz Mojstrane, ki slovi po zanesljivosti in čutu za detajle. Za hišo so naredili stopnice, opremili obe kuhinji, vse kopalnice, izdelali pa so tudi posebno omaro za gramofon visokega sijaja. Pozornost še zlasti pritegnejo stopnice s sedem metrov visokimi stebri. Te stopnice, ene redkih lesenih modernega videza, so iz masive hrasta, pripeljali pa so jih v vsega treh kosih in sestavili na kraju samem.

Hiši dajejo poseben pečat tudi umetelne spalnice, izdelane iz masivnega lesa divje češnje in obdelane z oljem, svojevrsten pečat pa postelji, komodam in vgradni omari daje spiralni relief, ki ponazarja vrtinec življenja, delo Mitje Bolčiča.

Spirale so rezane s CNC-strojem ter nato ročno obdelane, zbrušene z najfinejšim brusnim papirjem in so najprepoznavnejši znak mizarstva Bolčič iz Kozine. To slovi po vrhunskem ročnem delu z 80-letno tradicijo v izdelavi masivnega pohištva po meri iz lesa divje češnje, oreha ali hrasta, ki kljub izdelavi iz masivnega lesa deluje lahkotno in zračno. Za najboljšo kopalniško opremo se je vlagatelj obrnil na podjetje Zener, ki ponuja priznano keramiko in kopalniško opremo modernih prestižnih oblik. Pri projektu so v sodelovanju z oblikovalcem poskrbeli za izbor kakovostne sanitarne opreme, ki skupaj s pazljivo izbranimi talnimi in stenskimi oblogami dviguje raven tako kopalnic kot celotne hiše. Zelo pomemben vidik oblikovanja je bila tudi osvetlitev, za katero so med drugim poskrbeli v podjetju DS svetila iz Šenčurja. Dobavili so posebne vgradne notranje in zunanje strešne LED-luči, ki zagotavljajo unikatno svetlobo in so popolnoma nastavljive. Vse zunanje luči so seveda odporne proti izjemno nizkim temperaturam. Moderne klubske mizice, posebne jedilne stole in udobni sedežni garnituri, na kateri smo posadili tudi našo lepotico, ki jo lahko občudujete na straneh 36–47, je pripeljalo podjetje za prodajo in projektiranje notranje opreme Artidea, ki je na trgu že 18 let in je zaradi osebnega pristopa in kreativnega svetovanja več kot zgolj salon notranje opreme. Pohvalijo se lahko z izjemnimi izkušnjami pri projektih doma in v tujini, porok njihove uspešnosti je skrbno izbran prodajni program. Pika na i v hiši pa je zagotovo unikatna nenavadna talna ura iz jekla, stekla in jedkanih ogledal, ki jo je za objekt izdelal urar Jurij Hübscher iz tretje generacije znane ljubljanske urarske družine Hübscher. Ura se ponoči sveti in vsako sekundo kaže drugo podobo, saj je sestavljena večplastno. Vgrajena je tako, da je od daleč videti kot umetnina, čas pa vam pokaže le, če stopite bliže – kar pomeni, da ste vi gospodar časa, in ne obratno.

Tekst & foto: Urška Košir