Lastovka - mala velika ptica, ki s septembrom odhaja na dolgo pot

Selitve ptic

6. 9. 2021, 16:00 | Prosti čas | Piše: Vid Legradić

              Lastovka - mala velika ptica, ki s septembrom odhaja na dolgo pot (foto: profimedia) profimedia

Meteorološka jesen se je že začela in z njo so nastopile zmeraj krajši dnevi. Ti skupaj z nižjimi temperaturami sporočajo pticam selivkam, da je napočil čas migracije.

Nekatere vrste kot na primer štorklja in kukavica že odhajajo, čebelarji pa so že odleteli. Mesec september je potrkal tudi na selitveni nagon ptic lastovic. Morda ste jih že opazili, kako so se v meglenih jutrih začele zbirati prepoznavne jate, ki bodo posameznim pticam med selitvijo nudile varnost. Jate, ki se pred začetkom migracije formirajo pri nas, obstanejo tudi, ko ptice dosežejo svoj cilj. Nekatere jate so zelo velike, v Nigeriji so tamkajšnji ornitologi v eni od jat našteli milijon in pol posameznih ptic.

Selitve

Lastovke so predstavnice družine ptic pevk. Obstaja jih mnogo vest, nekatere iz drugih kontinentov niti niso selivke. Najpogostejši predstavnici lastovk pri nas sta kmečka lastovka (ki je obarvana temneje z rdečino okrog kljuna) in mestna lastovka (obarvana svetleje). Te ptice zmeraj sledijo poletju. Na severni polobli poleti vzrejajo mladiče, na južno poloblo pa odletijo zaradi pomanjkanja hrane, saj insekti pozimi niso aktivni. Zaradi takšnega načina jim pred dolgo in naporno potjo ni potrebno pridobivati teže ali energijskih zalog, saj enostavno sledijo hrani in jo jedo sproti. Zanimivo je, da kmečka lastovka gnezdi povsod po svetu z izjemo enega kraja: Islandije. Zakaj lastovice ne marajo tega otoka, je skrivnost, saj so jih opazili tudi že na Antarktiki. Morda tiči razlog v magnetizmu in vulkanizmu. Tiste lastovke, ki gnezdijo bolj severno, letijo dlje na jug od tistih ptic, ki gnezdijo južneje.

Letenje je njeno življenje

Kmečka lastovka je zaradi svojih zašiljenih kril spretna letalka. Samo med letom se prehranjuje in le med letom tudi pije. Morda ste te ptice kdaj že opazili, kako med spretnim manevrom nad reko ali vodo zajamejo vodo. Starejši ljudje bi ob tem znali povedati, da veliko število lastovk nad vodno gladino napoveduje slabo vreme, saj nizek zračni tlak pritiska žuželke k tlom. Med migracijo lahko preleti 300 kilometrov na dan in živi do šestnajst let.

Simbol svobode

Kot rumeneče listje so tudi jate lastovic simbol jeseni. Toda le pri nas. V Afriki je drugače. Ko tam ljudje opazijo jate lastovic, te oznanjajo poletje. Poleg znanilkeletnih časov je lastovka simbol svobode. Ne samo, da svobodno leta, kamor jo je volja. Je tudi ptica, ki se je ne da udomačiti. Ne le, da se v ujetništvu lastovka ne bo parila, temveč se bo zaradi prirojenega načina hranjenja izstradala do smrti. V ujetništvu ne bo preživela. Tetovažo lastovke so nekoč uporabljali pomorščaki iz severa. Z njo so drugim izkazovali svojo izkušenost. Po legendi je mornar, ki je imel tetovirano eno lastovko, preplul več kot 5000 navtičnih milj (9 260 km); mornar z dvema lastovkama je imel za seboj 18.520 km (10.000 navtičnih milj).

Prijateljica ljudi

Lastovkam odgovarja kmečko okolje. So ene od tistih živali, na katere človeška dejavnost ugodno vpliva na stanje populacije. S kultivacijo zemlje in intenzivnim kmetijstvom se je njihovo število v zadnjih stotih letih početverilo, saj jim razprta zemlja omogoča odnašanje materiala za gradnjo gnezd. Prinašale naj bi srečo in oznanjale konec zime. Sicer 'ena lastovka še ne prenese pomladi', dve pa že. Njihov prihod je nekoč narekoval začetek dejavnosti v kmetijstvu.

Imeti lastovke na svoji hiši ali posesti sploh ni tako slabo.

Lastovka se namreč hrani s škodljivci sadnega drevja, pa tudi s komarji in muhami, le pikajoče žuželke ji ne dišijo preveč. Zato se nadležnih os raje znebite tako, da jim nastavite vrček piva.

Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig