Machu Picchu odprli za samo enega turista

Perujske oblasti izpolnile željo

13. 10. 2020, 11:32 | Prosti čas | Vir: STA

              Machu Picchu odprli za samo enega turista (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Japonskemu turistu, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa obtičal v Peruju skoraj sedem mesecev, so perujske oblasti izpolnile željo in samo zanj odprle znamenite ruševine inkovske trdnjave Machu Picchu v Andih.

Japonec Jesse Katayama je želel Machu Picchu obiskati že marca, a so ga zaradi epidemije novega koronavirusa prej zaprli. V Peruju je nameraval ostati nekaj dni, nato pa je zaradi omejitev ob pandemiji obtičal v mestu Aguas Calientes blizu te znamenite inkovske utrdbe iz 15. stoletja, ki je del svetovne kulturne dediščine, poroča britanski BBC.

Pred vrnitvijo v domovino so mu perujske oblasti sedaj na njegovo posebno prošnjo dovolile obiskati Machu Picchu. "V Peru je prišel s sanjami, da bo uspel vstopiti," je v ponedeljek na virtualni novinarski konferenci dejal minister za kulturo Alejandro Neyra. Povedal je, da so Katayami dovolili obisk pred vrnitvijo na Japonsko in da je v soboto obiskal ruševine skupaj z vodjo parka.

V videu, ki ga je posnel na vrhu Machu Picchuja, je turist proslavil dolgo željen obisk. "To je resnično izjemno, hvala," je dejal. Na fotografiji je videti, da nosi zaščitno masko.

Pred pandemijo so na med turisti izjemno priljubljenem Machu Picchuju dnevno našteli med 2000 do 3000 obiskovalcev, na vrhuncu sezone tudi po 5000. Sedaj je zaradi pandemije zaprt, znova pa naj bi ga odprli novembra za omejeno število obiskovalcev. Datuma še niso sporočili.

V Peruju so doslej potrdili več kot 849.000 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 33.000 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.