Med kandidati za najboljšo evropsko destinacijo tudi dolina Soče

Glasovanje bo trajalo do 10. februarja

20. 1. 2021, 14:14 | Prosti čas | Vir: STA

              Med kandidati za najboljšo evropsko destinacijo tudi dolina Soče (foto: Lea Udovč/STA) Lea Udovč/STA

Med kandidate za najboljšo evropsko turistično destinacijo je letos uvrščena tudi dolina Soče. Glasovanje za ugledni naziv, ki ga pripravlja neprofitna organizacija Najboljše evropske destinacije (European Best Destinations), se začenja danes, dolina Soče pa je edina od 20 kandidatk iz Slovenije.

Kot so zapisali organizatorji izbora, dolino Soče krasijo vode, ki sodijo med najlepše v Evropi, zato je destinacija raj za aktivnosti in doživetja v naravi. Izpostavili so naravno in kulturno dediščino - Triglavski narodni park, Pot miru z dediščino 1. svetovne vojne, stare tradicije in lokalno hrano, ki jo nudijo v odličnih restavracijah in gostilnah, pašne planine s tolminskim in bovškim sirom ter različne festivale.

Direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić je pojasnil, da je dolina Soče s to nominacijo uvrščena v sam vrh najboljših evropskih destinacij, kar omogoča skoraj brezplačno promocijo skozi vse leto med drugimi destinacijami, ki jih ocenjujejo kot destinacije odličnosti.

Enega od glavnih razlogov za nominacijo Kvalić vidi v tem, da se dolina Soče že vrsto let uvršča med trajnostne destinacije, kjer vsi deležniki skrbijo za okolje in ga ohranjajo takega, kot so ga dobili podarjenega od narave.

Kot je spomnil, v dolini Soče prevladuje individualni nemnožični turizem, ki nudi varnost. Prav zato bo po njegovih besedah med prvimi destinacijami, ki bodo okrevale po pandemiji, in med tistimi, ki bodo najmanj oškodovane v primerjavi z ostalimi.

V zavodu so ob tem povabili h glasovanju za najboljše destinacije. To bo trajalo do 10. februarja, ko bodo na posebnem dogodku razglasili najboljše evropske destinacije za leto 2021.

Lani je na izboru zmagal francoski Colmar, pred grško prestolnico Atene in glavnim mestom Gruzije Tbilisijem.