Mesec ljubezni v Sanjskem šopku letos traja vse do gregorjevega!

26. 2. 2021, 19:05 | Promocijsko sporočilo
Mesec ljubezni v Sanjskem šopku letos traja vse do gregorjevega! (foto: Sanjski šopek) Sanjski šopek

Po Gregorju od vsakega vetra sneg kopni. Na Gregorjevo najvišji gorjanec na drevo potrka. 

Dnevi so vedno daljši in toplejši, za vsakim vogalom že rastejo zvončki in v zraku se  že čuti pridih pomladi, ki se je nadvse veselimo. Za nami je že valentinovo oz. bolje  poznano kot praznik zaljubljencev. Dan, na katerega ne smemo pozabiti na naše  ljube osebe in jih presenetiti vsaj s kakšno malenkostjo. 

Čeprav je valentinovo vsem dobro poznano, pa marca prihaja še en praznik  zaljubljencev, oz. gregorjevo, ki je bolje poznano kot slovensko valentinovo. Sicer  mu le redki pripisujejo večji pomen, ekipa Sanjskega šopka pa se je odločila, da bo  letos ljubezen praznovala cel mesec – med 14. februarjem (valentinovo) in 12.  marcem (gregorjevo). 

Gregorjevo je star praznik, zametke najdemo v predkrščanski dobi, ko je še veljal  julijanski koledar. Takrat so gregorjevo praznovali 21. marca (današnji dan pomladi)  in ko je god praznoval sv. Gregor, ki so ga imenovali tudi prinašalec luči. Z novim gregorijanskim koledarjem pa se je praznovanje gregorjevega premaknilo  na 12. marec.

Čeprav se je v zgodovini še vedno ohranil kot praznik pomladi, saj  prinaša svetlobo, dnevi postajajo toplejši in daljši, narava se prebuja iz spanca, pa  ga danes poznamo kot »dan, ko se ženijo ptički« oz. slovenski praznik zaljubljencev. 

Pravo ljubezen lahko srečate kjerkoli 

Z gregorjevim je povezanih kar nekaj običajev.

Eden izmed takšnih je, da so na  gregorjevo ptički po drevesih in grmih za otroke puščali čokoladice in druge  sladkarije, otroci pa so jih z navdušenjem pobirali z dreves. 

Za mesec ljubezni je ekipa Sanjskega šopka namesto čokoladic po več krajih pustila rdeče škatlice, s prav posebnim sporočilom:

  • V primeru ljubezni na prvi pogled  razbijte steklo. Uporabite ključ do srca. V škatlici čaka šopek, ki ga lahko podarite  novi ljubezni ali ljubljeni osebi. Če šopka v tistem trenutku ne potrebujete, pa ga  fotografirajte, delite na družbenih omrežjih in označite lokacijo. Tako boste  pomagali tistemu, ki bi mu v območju nahajanja škatlice, šopek prišel prav. Škatlice se nahajajo na različnih lokacijah, največ jih lahko najdete v Škofji Loki, Ljubljani  ter okolici. 

Zanimiva, kreativna in simpatična gverila akcija, s katero so prepričani, da bodo  koga rešili iz zagate, ko bo pozabil na darilo ali pa pomagali nekomu, ki bo čisto  iznenada srečal svojo pravo ljubezen in ga bo rešil šopek rož.  

Gregorčki 

Drug bolj poznan običaj pa so gregorčki – ladjice ali barčice, ki so jih včasih izdelovali  obrtniki v svojih delavnicah. Običajno so bili sestavljeni iz deske oz. materiala, ki je  plaval na vodi. Na podlago so nato pritrdili svečke, vse skupaj pa spustili po rečnem  bregu. Ta tradicija živi še danes, vsako leto se ji pridruži vedno več krajev, najbolj  znan pa je spust gregorčkov na predvečer gregorjevega v reko Gradaščico v  Ljubljani, v Kanjon reke Kokre v Kranju in v Tržiško Bistrico v Tržiču.  

Si letos želite spuščati gregorčke in svojo boljšo polovico povabiti na pravi slovenski  zmenek? 

Sanjski šopek pripravlja še eno presenečenje: paketek za pravi slovenski zmenek, ki  bo v znamenju gregorjevega vseboval: ladjico, svečko in šopek. Povabite svojo drago  na slovenski zmenek, ji podarite šopek, na koncu pa skupaj spustita ladjico s svečko  po reki in uživajta v začetku pomladnih dni.