Na Airbnb lahko najamete hiško na drevesu

1. 12. 2019, 12:40 | Prosti čas | Piše: Maja Fister

              Atlanta (foto: Airbnb) Airbnb

Atlanta

Na Airbnb ne najdete zgolj stanovanj. Ta platforma za oddajanje nastanitev skriva kar nekaj biserov. Od spanja v iglujih, nočitev v predelanih letalih, na ladjah in v skednjih ... Tokrat pa smo naleteli na nekaj prav imenitnih hišk na drevesih.

Airbnb je v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenil potovanja in način najemanja nastanitev v tujih krajih, hkrati pa je posegel tudi v vsakdan domačinov. Pozitivno in negativno. Na eni strani je omogočil hiter zaslužek tistim, ki so imeli v posesti prazne nepremičnine, ki so jih lahko začeli oddajati na preprost način, hkrati pa je nova platforma otežila življenja tistih, ki so takšne nepremičnine najemali za daljši čas - kot svoje domove.

Cene zanje so namreč skokovito narasle, saj so turisti za nekaj dni bivanja pripravljeni plačati več od dolgoročnih najemnikov, ki potrebujejo streho nad glavo. S platformo za oddajanje nastanitev v turistične namene, ki jo vsi tako radi uporabljamo, ko gremo po svetu, se je namreč pojavila velika stanovanjska problematika lokalcev.

Kako bomo to težavo sistematično premostili, še ni jasno. Se pa na omenjeni platformi pojavlja vedno več nastanitev, ki načeloma niso namenjene za stalno prebivanje. Gre za nenavadne kotičke, ki so namenjeni zgolj turistom in ne "odžirajo" prostora domačinom.

Hiške na drevesu imajo nek magičen pridih, nas popeljejo v otroštvo in vrnejo nekaj nagajivega raziskovalnega duha. Eno takšnih smo našli v gozdovih Estonije, le streljaj iz Talina. Forest Treehouse, kot se imenuje hiška v gozdu, ima poleg spalnice, ki je namenjena enemu paru, tudi kuhinjo, dnevni prostor s kaminom, kopalnico in teraso. Za nočitev tu bi odšteli okoli 130 evrov.

Estonija Airbnb

Estonija

Ena najbolj priljubljenih drevesnih hišk na tej platformi stoji v Atlanti in prost termin za nočitev v njej boste v resnici kar težko dobili. Rezervirana je za več mesecev vnaprej. Najamete namreč kar tri sobe med krošnjami, ki so med seboj povezane z visečimi mostički. Priljubljenosti primerna je tudi cena – prek 300 evrov na noč. 

Atlanta Airbnb

Atlanta

Rustikalna hišica na drevesu v Vermontu gleda na ribnik, ob katerem že čakajo kanuji in ribiške palice, če vam je glamping bolj pri srcu, pa naj dodamo, da ima hišica na krovu tudi masažno kad, oblečeno v cedrov les.

Vermont Airbnb

Vermont

Šest metrov nad tlemi, visoko med hrastovimi drevesi, pa stoji hiška, ki je sestavljena iz ponovno uporabljenega lesa. Najdete jo v vasici Elham na jugovzhodu Anglije, za nočitev pa boste odšteli okoli 100 evrov.

Elham Airbnb

Elham

Trend vračanja k naravi, zelenju, lesu in stran od tehnologije zadnja leta močno narašča. Zato ni prav nič nenavadnega, da so takšni odmaknjeni kotički vedno bolj priljubljen način dopustovanja. Tudi mi se jih ne bi branili. Morda je smešno, če ne žalostno le dejstvo, da so takšni kotički v naravi postali razkošje, saj stanejo prav toliko kot hotelska soba v zaprtem resortu, izoliranem od divjine in miline narave.

PREBERITE ŠE: Kras in najmanj 11 razlogov, zakaj tja na (vsaj) dvodnevni izlet ALI Japonska: zakaj jo obožujem in vse, kar morate vedeti pred obiskom

Maja Fister
Novinarka