Na Hrvaškem našteli več tujih kot domačih turistov

Prvič po izbruhu koronavirusa

2. 6. 2020, 11:09 | Prosti čas | Vir: STA

              Na Hrvaškem našteli več tujih kot domačih turistov (foto: Profimedia) Profimedia

Na Hrvaškem so prvič po izbruhu pandemije bolezni covid-19 našteli več tujih kot domačih turistov. Med gosti iz drugih držav so prevladovali Slovenci, poročajo hrvaški mediji. Še več turistov si obetajo od vzpostavitve sezonske železniške povezave med Prago in Reko, ki bo v glavni turistični sezoni tekla tudi skozi Ljubljano.

Zadnji majski konec tedna se je občutno povečalo tudi število turistov, ki so nastanitev plačali, ne le tistih, ki so prišli v svoje počitniške hiše in stanovanja na hrvaški obali.

Po podatkih elektronskega sistema evidence gostov e-visitor je bilo prejšnji konec tedna na Hrvaškem 42.000 turistov, med njimi 26.000 iz drugih držav. Za nastanitev jih je plačalo 26.500.

V soboto je prišlo približno 10.000 gostov v zasebne namestitve in kampe ter približno 4000 turistov v hotele. Med njimi prevladujejo Slovenci, izpostavlja danes Večernji list. Časnik navaja ocene hrvaške turistične skupnosti, da bo turistični promet junija, julija in avgusta veliko boljši, kot so pričakovali na vrhuncu krize, ki jo je povzročil novi koronavirus.

Na Hrvaškem pozdravljajo napovedi o množičnem prihodu turistov s Češke. Poleg z osebnimi avtomobili in avtobusi naj bi prihajali tudi z vlaki, ki bodo vozili na novi železniški povezavi med Prago in Reko, ki bo tekla čez Slovaško, Avstrijo in Slovenijo.

Napoved sezonske železniške povezave, ki bo med 30. junijem in sredino septembra najmanj trikrat tedensko vzpostavljena med Prago in Reko, je napovedal tiskovni predstavnik češke železniške družbe Regiojet Aleš Ondruj. Po prihodu na Reko naj bi turiste peljali do njihovih namestitev z avtobusi, ki jih bo prav tako zagotovil češki prevoznik, je Ondrujovo izjavo za češke medije danes povzel Jutarnji list.

Medtem pričakujejo odločitev čeških oblasti, da bodo češkim državljanom dovolili potovanja brez strogih epidemioloških omejitev na Hrvaško in v Slovenijo. Zaenkrat lahko potujejo v Avstrijo, Madžarsko in Slovaško za 48 ur, ne da bi potem morali v samoizolacijo.