Na Hrvaškem odprli prvo sprehajališče v oblakih

Nad turističnim mestom Makarska

1. 7. 2020, 19:57 | Prosti čas | Vir: STA

              Na Hrvaškem odprli prvo sprehajališče v oblakih (foto: Profimedia) Profimedia

V naravnem parku gorovja Biokovo nad hrvaškim turističnim mestom Makarska so slovesno odprli razgledno ploščad v obliki podkve s steklenimi tlemi in zaščitno ograjo. Prvo "sprehajališče v oblakih" na Hrvaškem je ob robu prepada na višini 1228 metrov. S ploščadi se ponuja pogled na morje in stene Biokova s ptičje perspektive.

Impresivno sprehajališče v oblakih Skywalk Biokovo, ki vzbuja strahospoštovanje, stoji v jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo na lokaciji Ravna Vlaška, neposredno ob informativnem centru parka. Postavili so tudi geološki stolp, ki predstavlja tridimenzionalni presek kamnitih sten, ki so oblikovale gorovje Biokovo, so objavili na strani naravnega parka na Facebooku.

Razgledno ploščad so začeli graditi lansko jesen. Vrednost del je bila nekaj manj kot osem milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov).

Od Makarske je oddaljena približno 30 kilometrov po asfaltirani cesti, ki vodi še naprej do najvišjega vrha Biokova sv. Jura, ki meri 1762 metrov. Gre za najvišjo asfaltirano cesto na Hrvaškem, so še poudarili.

Sprehajališče v oblakih

Sprehajališče v oblakih je del projekta Novi Adrion - Spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo, ki je namenjen ureditvi celotne turistične infrastrukture ob lokaciji Ravna Vlaška. Za projekt, vreden 31 milijonov kun (4,1 milijona evrov), je 27 milijonov kun (3,6 milijona evrov) prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj v okvirju operativnega programa konkurenčnost in kohezija 2014-2020.

Predvidena je ustanovitev izobraževalnega središča, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela dalmatinskega zaledja.

Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami, parki za otroke, šolo v naravi, panoramskimi teleskopi, informacijskimi točkami in pametnimi zabojniki za smeti. Celoten projekt naj bi končali prihodnje leto.

Poleg tega v naravnem parku načrtujejo nakup dveh posebnih avtobusov kot tudi več navadnih in električnih koles a sledilcem GPS, ki bodo na voljo obiskovalcem. Napovedali so tudi gradnjo žičnice Makarska-Biokovo.