Najnovejši ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so močno prizadeli turistične delavce

Številni hoteli bodo primorani zapreti svoja vrata

19. 10. 2020, 20:26 | Prosti čas | Vir: STA

              Najnovejši ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so močno prizadeli turistične delavce (foto: Rosana Rijavec/STA) Rosana Rijavec/STA

Najnovejši ukrepi vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa so močno prizadeli turistične delavce, ki so z optimizmom gledali na bližajoče se jesenske počitnice. Ob številnih odpovedih rezervacij zdaj kaže, da bodo številni hoteli primorani celo zapreti svoja vrata.

Priljubljena destinacija v času jesenskih počitnic so slovenska zdravilišča, kjer so prihodnji teden pričakovali dobro zasedenost, a se zdaj soočajo z odpovedmi rezervacij.

V Thermani Laško so tudi zaradi svojih preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom pričakovali 85-odstotno zasedenost. Goste so pričakovali iz celotne Slovenije, pri čemer je bilo veliko povpraševanja po koriščenju turističnih bonov. Zdaj pa bo skladno z omejitvijo gibanja zunaj regij zasedenost bistveno nižja, saj so imeli potrjene rezervacije pretežno s strani gostov iz drugih regij, so pojasnili v Thermani.

V Termah Olimia so morali zaradi velikega povpraševanja in določenih omejitev pri uporabi bazenov prodajo in sprejemanje rezervacij za zadnji teden oktobra ustaviti že v prvi polovici septembra, saj so bili praktično polno zasedeni. V preteklih dneh so prejeli nekaj odpovedi, zdaj pa se sprašujejo, ali bodo hoteli zaradi razglašene epidemije v času jesenskih počitnic sploh lahko obratovali v turistične namene.

V Rimskih termah bi bili med jesenskimi počitnicami 90-odstotno zasedeni. Turistične bone bi koristilo okoli 80 odstotkov gostov, a bo treba zaradi razglašene epidemije in začasne prepovedi prehajanja meja statističnih regij rezervacije v Termah Zreče in na Rogli za prihodnje obdobje odpovedati, so povedali v Uniturju.

V Sava Turizmu, ki imajo med drugim v lasti Moravske Toplice, Zdravilišče Radenci in Terme Ptuj, so povedali, da so v času jesenskih počitnic pričakovali zelo dobro zasedenost, prevladovale pa so predvsem rezervacije domačih gostov. Ker ti gostje praviloma nimajo rezerviranih počitniških zmogljivosti v regijah, v kateri bivajo, pa nov vladni ukrep o omejitvi gibanja med regijami za turistične objekte pomeni ponovno zapiranje nastanitev.

Razglasitev epidemije in novi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 so posegli tudi v načrte obalnih turističnih delavcev. Na portoroški destinaciji je bilo povpraševanje za čas jesenskih počitnic na lanski ravni, hotelirji pa so si obetali dobro zasedenost. Z novimi omejitvami se bo tudi v obalno-kraški regiji slika bržkone obrnila.

Kot je navedla Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož, je bila dinamika rezervacij na lanski ravni in hotelirji so si obetali dobro, četudi ne polno zasedenost. Vladal je tudi optimizem, sploh po informaciji v prejšnjem tednu, da bodo imetniki turističnih rezervacij kljub sprejetim omejitvam lahko prehajali iz rdečih v druge regije.

Po današnji razglasitvi epidemije v državi in uvedbi novih omejevalnih pa je prisotno razočaranje, je občutke lokalnih turističnih delavcev povzela Šuligojeva.

Glede na to, da so v poletnih mesecih beležili polno zasedenost, in da je bila jesen do zdaj zelo dobra z vidika obiska, so namreč pričakovali tudi uspešne jesenske počitnice, s čimer bi glede na splošne razmere lahko precej uspešno zaključili sezono. Za november bi namreč že tradicionalno pričakovali manj gostov.

Gorenjska

Zaradi množičnih odpovedi rezervacij in prepovedi prehajanja meja bodo hotele verjetno primorani zapreti tudi na Gorenjskem.

Kot je povedal direktor Eco hotela Bohinj in lastnik Hotela Sunrose 7 Anže Čokl, so rezervacije kazale polno zasedenost med jesenskimi počitnicami. Odkar je bila uvedena prepoved prehajanja med statističnimi regijami, pa so začele množično prihajati odpovedi rezervacij. Do danes jih je tako ostala le četrtina. Tudi te pa bodo zagotovo odpovedane po današnji odločitvi, da meja statističnih regij ni več mogoče prečkati niti zaradi koriščenja predhodnih turističnih rezervacij.

Še naprej je sicer mogoče koristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji, vendar, kot opozarja Čokl, skorajda nihče ne gre dopustovat v hotel v domači regiji. Tudi tujih gostov je zaradi epidemioloških razmer izjemno malo. Zaradi ogromnih obratovalnih stroškov jim tako verjetno ne bo preostalo drugega kot zapreti hotele.

Kot je pojasnila direktorica bohinjskega hotela Jezero Polonca Noč, so imeli za to obdobje kar nekaj rezervacij, a so se ljudje že v četrtek prestrašili in jih začeli odpovedovati. Trenutno so zasedeni okoli 15-odstotno. Da bi imeli čim manj obratovalnih stroškov, dele hotela zapirajo, da jih ne ogrevajo, ukinili so tudi a la carte ponudbo, saj ne smejejo sprejemati zunanjih gostov.

Tudi Hotel Ribno je praktično prazen, saj lahko trenutno potencialnega gosta dobijo zgolj z Gorenjske, ti pa ne prihajajo prenočevat na Bled. "Sedaj vsi delamo z izgubo, saj ne more biti drugače, če ni gostov," je dejal direktor Matija Blažič. Če hotelov ne bo zaprla država, jih bodo po njegovih besedah primorani hotelirji sami.

"Ne vemo še, kaj bomo storili," je povedal direktor Hit Alpinee Milan Sajovic. Tudi on je povedal, da bi bile v času jesenskih počitnic namestitvene zmogljivosti v Kranjski Gori dobro zasedene, vendar pa bi bila velika večina gostov iz drugih slovenskih regij, saj ima gostov z Gorenjske zelo malo.

Pripravili dopisniki STA