Če ima najšibkejši potni list v regiji Kosovo, kako visoko se uvršča slovenski?

The Henley Passport Index

25. 10. 2021, 11:53 | Prosti čas

              Če ima najšibkejši potni list v regiji Kosovo, kako visoko se uvršča slovenski? (foto: profimedia) profimedia

Henleyev indeks potnih listov, ki obsega ocene 199 različnih pasošev in 227 destinacij za potovanja, razvršča potne liste iz držav celega sveta glede na to, v koliko držav je z njimi mogoče potovati brez vize. Vir za podatke je Mednarodno združenje za zračni transport (IATA), ki ga dopolnjujejo podatki podjetja Henley & Partners.

Na samem vrhu Hanleyevega indeksa sta potna lista Japonske in Singapurja, saj njuni lastniki lahko brez vize potujejo v kar 192 držav sveta. Drugo mesto si delita Nemčija in Južna Koreja, katerih državljani lahko brez vize vstopajo v 190 držav. Sledijo Finci, Italijani, Luksemburžani in Španci na tretjem mestu in lahko s svojim potnim listom brez vize potujejo v 189 držav.

Pa najslabši?

Najnižje je uvršča Afganistan, saj lahko njegovi lastniki brezvizno potujejo v 26 držav, zgolj malo na boljšem so lastniki pasošev iz Iraka (28) in Sirije (29).

Kaj pa na področju balkana?

V regiji je najmočnejši slovenski potni list, kar pomeni, da lahko Slovenci in Slovenke brez vize potujejo v 181 držav sveta. Slovenija si s takšnim indeksom deli 11. mesto z Estonijo in Latvijo.

Hrvaški potni list se uvršča na 18. mesto (172), srbski na 39. mesto (135), potni list Severne Makedonije na 47. mesto (125), črnogorski na 48. mesto (123), pasoš Bosne in Hercegovine na 54. mesto (116), da bi na sam rep potnih listov iz regije zasedal pasoš Kosova na 108. mestu (40), ki si ga deli z Bangladešom in Libijo.

Po številu držav, v katere lahko po Evropi brez vize potujejo, sta najmočnejša potna lista Slovenije in Hrvaške. Lastniki teh dveh pasošev lahko potujejo v vse evropske države, razen Rusije in Azerbajdžana.

S srbskim in črogorskim potnim listom je sicer mogoče brez vize v Rusijo, zato pa potrebujejo vizo za potovanje v Veliko Britanijo in Irsko, pa tudi za Azerbajdžan in Gibraltar.

Potniki s potnim listom Bosne in Hercegovine za poleg teh štirih destinacij (Velika Britanija, Irska, Azerbejdžan in Gibraltar) potrebujejo tudi vizo za potovanje na Kosovo.

Državljani Kosova morajo zaprositi za vizo večine evropskih držav (razen za Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo, Albanijo in Turčijo).

Več o tem na: balkans.aljazeera.net