Naučite svoj um najti mir in smisel (kot to uspeva nekdanjemu menihu)!

Jay Shetty

7. 11. 2020, 12:00 | Prosti čas | Piše: N.Z.

              Naučite svoj um najti mir in smisel (kot to uspeva nekdanjemu menihu)! (foto: profimedia) profimedia

»V kampusu sem pogosto poslušal predavanja direktorjev, zvezdnikov in drugih uspešnih ljudi, menih pa me ni niti malo zanimal. Raje sem poslušal predavatelje, ki so resnično nekaj dosegli,« v uvodu knjižne uspešnice Mislite kot menih piše Jay Shetty o času, ko je komaj 18-letni študent Poslovne fakultete Cass v Londonu prvič prišel v stik s človekom, ki se je ’odpovedal življenju’, da bi postal menih.

Vse dotedanje življenje se je Jay Shetty navduševal predvsem nad ljudmi, ki so postali nekaj iz nič, t.j. nad življenji samoniklih milijonarjev. Potem pa ga je prijatelj nekako pregovoril, da je šel z njim poslušati predavanje 30-letnega Indijanca v halji žafranaste barve in s pobrito glavo.

»Zdaj sem prvič poslušal nekoga, ki je namenoma storil nasprotno. Odpovedal se je življenju, za katerega mi je svet govoril, da si ga moramo želeti vsi. Toda namesto, da bi bil zagrenjena zguba, se mi je zdel radosten, samozavesten in umirjen. Pravzaprav se mi je zdel srečnejši od kogarkoli, ki sem ga kdaj srečal. Do svojega osemnajstega leta sem spoznal veliko ljudi, ki so bili bogati. Poslušal sem veliko ljudi, ki so bili slavni, vplivni, lepi ali vse troje. Mislim pa, da nisem spoznal nikogar, ki bi bil resnično srečen.«

Po predavanju se je Jay prebil skozi množico, da bi menihu Gaurangi Dasu povedal, kako zelo ga je navdihnil, a ga je presenetilo njegovo lastno vprašanje. Zaslišal se je, kako ga sprašuje: ’Kako bi lahko več časa preživel z vami?’

Beseda je dala besedo in Jay se je udeležil še vseh ostalih predavanj, ki jih je imel menih po Veliki Britaniji do konca tistega tedna.

Danes je Jay Shetty ne le tako srečen kot njegov prvi pravi vzornik, temveč tudi eden največjih vplivnežev na družabnih omrežjih na svetu. Slednje je postal, ko se je pridružil meniškemu redu, nato pa o svojih spoznanjih napisal knjižno svetovno uspešnico Misliti kot menih.

Kot nekdanji menih Jay Shetty danes s skoraj 40 milijoni sledilci deli brezčasne modrosti, ki jih je spoznal kot menih. Ker slednje podaja v nadvse praktičnih korakih, mu na poti do umirjenega uma in globokega občutka smisla zmorejo slediti mnogi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jay Shetty (@jayshetty) on

Menihi na EEG napravah

O tem, da so znanstveniki v zadnjih dveh desetletjih prišli na sled istemu fenomenu, ki ga je pred desetletji po naključju odkril Jay Shetty, ko se je prijatelju pustil prepričati za obisk predavanja, je danes že del zgodovine.

»Leta 2002 je tibetanski menih Jongej Mingjur Rinpoče iz okolice mesta Kathmandu v Nepalu odpotoval na univerzo Wisconsin-Madison, da bi raziskovalci opazovali njegove možgane, medtem ko je meditiral. Znanstveniki so mu na glavo posadili EEG napravo, ki je bila videti kot kapa za tuširanje in iz katere je molelo več kot dvesto petdeset žičk. Na vsaki žički je bil senzor, ki mu ga je laboratorijski tehnik pritrdil na lobanjo. Do začetka raziskave je menih v življenju meditiral že več kot dvainšestdesettisoč ur. Medtem ko ga je skupina znanstvenikov, med katerimi so bili tudi izkušeni izvajalci meditacije, opazoval iz nadzorne sobe, je menih začel meditirati po protokolu, ki so ga zasnovali raziskovalci – izmenično je minuto meditiral o sočutju in pol minute počival. Ta vzorec je ponovil štirikrat zapored, pri čemer ga je usmerjal prevajalec.«

Raziskovalci so osuplo opazovali …

»Skoraj v istem trenutku, ko je menih začel meditirati, je EEG zaznal nenadno in izjemno povečanje njegove možganske dejavnosti.«

Tovrstna raziskovanja so si nato sledila še naslednjih nekaj let, ko so tisti znanstveniki, ki so podobno kot Rinpočeja slikali možgane budističnega meniha Matthieuja Ricarda, slednjega poimenovali kar ’najsrečnejši človek na svetu’. Pri njem so namreč odkrili najvišjo raven možganskih valov gama – ki jih povezujemo s pozornostjo, spominom, učenjem in srečo.

»Ena sam menih s tako izjemnimi rezultati se morda zdi izjema, toda Ricard ni edini. Možgane so med izvajanjem različnih meditacijskih tehnik slikali še enaindvajsetim drugim menihom in pri vseh so se pojavili valovi gama, ki so bili višji in so trajali dlje (celo med spanjem) kot pri ljudeh, ki ne meditirajo.«

Zakaj bi po Jayju Shettyju torej morali začeti misliti kot menihi?

Odgovor se glede na že povedano zdi kot na dlani.

Misliti kot menihi

»Če želite vedeti, kako igrati košarko, boste morda preučevali Michaela Jordana; če želite postati izumitelj, boste morda preučevali Elona Muska; če se želite naučiti nastopati, boste morda preučevali Beyonce. In če želite svoj um naučiti, kako najde mir, spokojnost in smisel? Menihi so za to strokovnjaki,« je jasen Shetty.

In zagotovo ve, o čem govori.

Predavanje Gauranga Dasa ga je namreč odprlo za nove ideje in uvide, ki so prinašale nesluteno osebnostno rast.

»Naslednja štiri leta sem žongliral z dvema svetovoma; od barov in restavracij sem potoval k meditaciji in spanju na tleh. V Londonu sem študiral menedžment s poudarkom na vedenjski znanosti, kot pripravnik sem delal v svetovalnem podjetju in čas preživaljal z družino ter prijatelji. V ašramu v Mumbaju sem bral in preučeval starodavna besedila. Večino božičnih in poletnih počitnic sem preživel z menihi. Moje vrednote so se počasi spreminjale. Ugotovil sem, da si želim biti v družbi menihov. V bistvu sem se želel potopiti v njihovo miselnost. Vse pogosteje se mi je zdelo, da je moje delo v korporativnem svetu brez pomena,« razlaga Shetty svojo odločitev, da po diplomi poslovno obleko zamenja za haljo in se pridruži ašramu.

Njegove izkušnje in spoznanja, skupaj z nasveti in pojasnili, s pomočjo katerih se bosta na njegovo pot (ne da bi pri tem morali tudi zares odpotovati na drug konec sveta, kot je to storil on), si lahko preberete v knjigi Mislite kot menih, ki je pred dnevi v prevodu izšla pri založbi Primus.

V branje in ravnanje!

Mislite kot menih je vodnik do tega, kako lahko VSAK začne misliti kot menih in postane bolj pogumen, sočuten in odločen.

V tej iskreni, navdihujoči in pronicljivi knjigi se Jay osredotoča na ovire, na katere pogosto naletimo na poti do uresničevanja svojega potenciala, in nas opremi z orodji, s pomočjo katerih premagamo negativnost, tesnobo in pretirano razmišljanje.

 • »Jay ima čudovit dar, da zna ponuditi modrost v dostopni in uporabni obliki. Njegova knjiga je prodorna, pronicljiva in praktična. Prepričana sva, da bo mnogim pomagala uvesti nove navade in prepoznati modrost, ki jih bo vodila k življenju, kakršnega si želijo.« - Will Smith in Jada Pinkett Smith

JAY SHETTY je avtor, pripovedovalec zgodb, ustvarjalec podkastov in nekdanji menih. Shettyjeva vizija je, da bi starodavne modrosti postale viralne. Njegovo poslanstvo je, da brezčasne modrosti sveta z nami deli v dostopni in uporabni obliki. Ustvaril je več kot štiristo viralnih posnetkov, ki imajo več kot osem milijard ogledov, in snema On Purpose, najbolj poslušan podkast o zdravju in dobrem počutju na svetu.