Najbolj žurerski kraji sveta: New York

30. 9. 2013, 09:15 | Prosti čas | Vir: Playboy

              Najbolj žurerski kraji sveta: New York (foto: Robert Kittel) Robert Kittel

Dobra prenočišča, dobra hrana, dober šoping, dobro nočno življenje. Vse to niti ni tako lahko najti v mestu, ki menda nikoli ne spi. Playboyev novinar je obiskal New York in ugotovil, da je Veliko jabolko pravzaprav zelo prijetno mesto.

10:00: Prihod

Vedno presenetljivo: če si na kosilu s pri­jatelji in mimogrede navržeš, da jutri letiš v New York, gledaš v obraze, zelene od zavisti. Vsak bi šel takoj zraven. Nedvom­no drži, da New York ima nekaj. Vendar kaj? Naslednje jutro odpotujem. Med letom pridobiš šest ur in popoldne povsem sproščen pristaneš na Long Islandu. Srebrna podzemna železnica te za pet dolarjev udobno pripelje v mesto. Že samo to je vredno potovanja! Stari metro s postaje Jamaica Bay v 40 minutah prihrope skozi Brooklyn do Manhattna. Vožnja je prava broadwayska predstava. Neverjetno, kakšni tipi vstopajo. Noro.

New York je zame jabolko življenja. Ne pravimo mu zaman Big Apple. Manhattan je najpre­prostejše mesto na svetu. Hotel najdeš, četudi ne veš, kje je. Če izstopiš na 42. ulici, nisi daleč od hotela na 41. ulici. Mesto je kot cilj šolskega izleta z indijskimi taksisti, ki tu delajo zato, ker zahtevnemu prometu v New Delhiju niso dorasli.

Potoval sem z družbo Air Berlin. Iz Düsseldorfa letijo vsak torek, četrtek,  petek in nedeljo. Iz Berlina vsak ponedeljek, sredo in petek. Vedno na New York JFK. Za lete iz Slovenije preverite na letalske.si; za cenejše lete pa jih kar pobarajte. Podzemna železnica prek Airtrain, linija Jamaica Bay A.

6:00 pm: Hotel

V hotelu sem okrog šestih. Andaz 5th Avenue. Andaz je nova dizajnerska linija velike hotelske zanamke Hyatt, ki je v zadnjih nekaj letih napela vse sile. Ponujajo nobel hotele Park Hyatt, Grand Hyatt in za nas mlajše Andaz. Elegantna stavba je tik ob 5. aveniji in od Times Squara oddaljena le sedem minut. Tudi storitev je perfektna. Če si zaželiš piknika v najlepšem in najbolj romantičnem delu Central Parka, o tem le prijazno obvestiš osebje, ki poskrbi za vse. Tudi za kozarce za penino in prevoz. Tovrstno storitev ponujajo le v Andazu, kar ni slab pred­log za snubitev in podobne zadeve.

Hotel Andaz, 485 5th Avenue, vogal z 41. ulico. Če bi raje prenočevali na Wall Streetu, imajo tudi hotel v finančnem delu mesta. Tudi tam je zelo lepo.

7:00 am: Nakupovanje

Še ena prednost New Yorka je ta, da se naslednje jutro počutiš kot Popaj po pločevinki špinače. Ob sedmih si naspan in greš lahko na džoging v Central Park. Pred odhodom sem si naložil aplikacijo Sportanous, ki te obvešča, kdaj se katera skupina zbere za tek. Ko sem se ob osmih pojavil na zbirnem mestu, so bili tam le nekakšni čudni pobje. Zato sem se pretvarjal, da sem prišel le slučajno in da bom raje tekel sam. Aplikacija pa je dobra. Z njo lahko najdeš soigralce za tenis, košarko in nogomet. Okrog desetih je tek spodbudil še bolj naspano željo po nakupovanju. Kar se mene tiče, se lahko Daimler še tako zelo pritožuje nad tečajem dolarja, nakup kavbojk v NYC se splača. Osebni svetovalec v Andazu se izkaže tudi kot pravi strokovnjak za nakupovanje. Njegove nasvete rade volje posredujem naprej. Mojster Ralph Lauren ima denimo zelo kulsko novo znamko Rugby. Poleg znamke Polo zdaj še Rugby. (Znamke Polo denimo pri nas ne moremo nositi, ker je to znamka napihnjencev, Rugby pa bi lahko.)

Prva trgovina, ki izdelke prodaja ekskluzivno, je v Meatpacking Districtu. Potem so tu kavbojke. Najboljša znamka ni več Seven for all Mankind, temveč tista od kretorja Adriana Goldschmieda, nekdanjega ustanovitelja znamke Diesel. Kavbojke Goldschmied v ZDA dobite za pol cene, prodajajo jih v trgovinah Barney's ali Bloomingdale's. Celoten Soho med ulicami Broome, Spring in Greene ima še vedno svoj sloves seznanjanja z ameriškimi oblikovalci. John Varvatos in Michael Kors imata tam svoji trgovini Flagship in v njunih oblačilih si videti povsem spodobno. Popoldne me je zaneslo tudi v trgovino z oblekami. Suitsupply je izvorno znamka iz Amsterdama, ki je odprla svojo prvo trgovino v New Yorku. Že za 350 dolarjev ti sešijejo obleko po meri. Optimalno. Da je Suitsupply v Sohu, ima svojo prednost. Najlepša kavarna v mestu, Cafe Gitane, je tik za vogalom. Ponujajo najlepša dekleta, najboljše sendviče, francoska popoldanska vina in prijazno osebje.

Rugby, by Ralph Lauren, 390 Bleecker Street & 99 University Place. Adriano Goldschmied. Suit Supply: 453 Broome Street. John Varvatos. Michael Kors. Aktualne posebne ponudbe: nymag.com/ shopping/articles/sb/ Cafe Gitane, 242 Mott Street.

8:00 pm: Večerja

V New Yorku je vedno pomembno, kje se trenutno jé. Pred osmimi leti je bil to Elaine's. (Če si takratno lastnico ga. Kaufmann vprašal, kje je stranišče, ti je odgovorila: »Naravnost do Michaela Caina, potem desno.« Haha.) Lokal so obiskovali številni igralci, vendar tisti, ki jim je za hollywoodski glamur že pred leti dol viselo. Enkrat sem srečal Woodyja Allena, meni zelo ljubega igralca. Rekel je: »Presenečajo me ljudje, ki hočejo razumeti vesolje, saj se je že dovolj težko znajti v China­townu.« Lokal Elaine's so po smrti lastnice ge. Kaufmann zaprli. Newyorški kolega novinar mi v kavarni Gitane pove, da je mesto, kar se hrane tiče, v tranziciji. Imajo sto tisoč novih modernih barov, ki pa so tako rekoč vsi v hotelih.

Pripomni, da je New York en sam bar dizajnerskih hotelov. Obe restavraciji v slavnem hotelu Ace tudi ob­iščem. Ena spominja na nobel francoski bistro. Ko me dama, oblečena v grandž slog, pospremi do mize, ponudi jedilni list in na mizo postavi vodo iz pipe z vonjem po detergentu, človeka spreleti, da je Breslin najlepši na spletni strani. Tudi sosedni bar Oyster, ki ti ga vseskozi priporočajo, je lep, vendar ne nujno obvezen obisk na 8000-kilometrski poti prek oceana.

Podobno je v hotelu Dreamdowntown. Bara Marble Lane in Rooftop sta prijetna, vendar tu pečenka stane 95 dolarjev! Trenutno najbolj 'in' lokal je Mâ Peche. Tudi ta seveda v hotelu. V Chambersu. Tu za sosednjo mizo vsaj sedijo lepa dekleta. Vsi novodobni lokali nimajo z Elaine's prav nič skupnega. Zato lahko priporočim samo bar Monkey. Urednik revije Vanity Fair Graydon Carter je ta stari dragulj temeljito polepšal. Danes je bar mešanica berlinskega bara Paris in pariške kavarne Flore. Če ste bolj pristaš cenejših in manj nobel lokacij, bo naslednji namig pravšnji. Prvi večer sem povsem po naključju vstopil v restavracijo Degustation v Sohu. Zgodilo se je tako, kot že nič kolikokrat doslej. Neverjetno okus­no hrano ti pripravijo pred nosom, azijske natakarice pa ti s pogledi sproščajo hrbet.

Marble Lane Restaurant v hotelu Dreamdowntown, 355 West 16th Street. Ma Peche, Chambers, 15 West 56th Street. Breslin v hotelu Ace Hotel, 20 West 29th Street. Monkey Bar, 60 East 54th Street.  Degustation. 293 East 5th Street.

11:00 pm: Bari

Tudi najlepši bar je – ne boste verjeli – v hotelu. V Gramercy Park Hotelu. Rose Bar lahko primerjamo s sobo s kaminom, le da tu v naslonjačih posedajo prikupne dame in situirani gospodje. Na vhodu mi pozornost vzbudi ena teh dam. Ko jo vprašam, kaj počne tu, mi odvrne, da je šefinja. Zabavno. Elisabeth je zelo prijazna. Ima kitajske korenine. Kramljava o Šanghaju, kjer sem bil nedavno, in zakaj so v hotelu Gramercy Park umetnine za dobrih 50 milijonov dolarjev (krivec za to je lastnik Aby Rosen z nemškimi koreninami, sicer velik zbiralec umetnin). Okrog 23. ure je vrsta pred vhodom v bar Rose že zelo dolga. Ob tem znova postanem pozoren na to, kako slabo se Američanke oblečejo za večerni izhod. Vse nosijo pisane obleke iz šifona, kot bi bil pust in so se našemile v bombon.

Rose Bar, Gramercy Park Hotel, 2 Lexington Avenue.

1:00 am: Nočno življenje

Potem je čas za disko. Insajderji pravijo, da se je nočno življenje povsem spremenilo. Leta 2004 je tu slovel nočni klub Marquee, ki sta ga ustanovila kreativna fanta. V New Yorku veljata za ustanovitelja t. i. bottle strategije. V Marqueeju so morali moški za mizo kakšne prikupne mucke kupiti steklenico vodke ali džina za ceno gorskega kolesa in si pijačo zmešati sami. Poanta je v tem, da je bar prihranil denar za mešalnik, zaslužil pa dvakrat več.

Po svojem zgledu je Marquee v bližino zvabil še deset drugih klubov, a njihovi zlati časi so minili. Danes ima glavno besedo hotelir André Balazs s svojim The Standard. Gospod Balazs je bil svoje čase skupaj z Umo Thurmann, zato ga v ZDA poznajo vsi. Na ulici ustavljajo razkošne limuzine. Na betonskem vrtu dekleta v bavarski tradicionalni noši strežejo bavarsko pivo. Trenutno je to v New Yorku najbolj vroča scena. V zgornjem nadstropju s pog­ledom na Kip svobode in Skyline sta oba kluba, v katera je vstop nekoliko težji. Le Bain in Boom Boom Room. Slednji je zelo prijeten. Ni disko, temveč bar, v katerem se pozneje razvije divja zabava. Mešanica elegance iz sedemdesetih let, nekaj malega Palm Springsa in vesoljske ladje Enterprise. Natakarice za točilnim pultom so na pogled kot stevardese Pan Ama, kar s seboj prinese tudi prvo pomanjkljivost potovanja (»Kako si uničiš večer? Tako, da se zaljubiš v lastnico bara, ki nima niti sekunde časa.«).

Le Bain & Boom Boom Room, v The Standard, 848 Washington Street.

Tekst & foto: Robert Kittel.