Novi vulkan na Islandiji (o fenomenu Fagradalsfjalla piše Vid Legradić)

17. 5. 2021, 13:43 | Prosti čas | Piše: Vid Legradić

              Novi vulkan na Islandiji (o fenomenu Fagradalsfjalla piše Vid Legradić) (foto: profimedia) profimedia

Dežela tam zgoraj, tik pod polarnim krogom, je zaradi naravnih lepot že dolgo zelo priljubljena turistična destinacija. Gejzirjem, slapovom, ponijem, kitom in ledenikom se je nedavno pridružila še ena spektakatrakcija: bruhajoči vulkan z imenom Fagradalsfjall.

Nekoliko drugačen od ostalih

Vulkane si v večini predstavljamo kot gore v obliki stožcev. Nam najbližji vulkan v tej podobi italjanski Vezuv pri Neaplju. Toda Fagradalsfjall ni tak. Rodil se je iz razprte tektonske razpoke na dnu ene od dolin v bližini Reykjavika. Bruhajoča magma na prvi pogled bolj spominja na gejzir kot na vulkan. Zaradi tega, ker je bruhajočih fontan več, novi vulkan ni zmožen zgraditi enotnega stožca. Namesto tega se pojavljajo stožčaste formacije, ki se sproti podirajo. Lava, ki se razliva po neposeljeni dolini, ne more odteči nikamor. Tak svojevrstni splet naključij omogoča opazovalcu neverjetno varen pristop k aktivnemu vulkanu.

Ogenj in led

V državi ledu in ognja še en novi vulkan ni nič nenavadnega. Imajo jih namreč kar 130, od katerih jih je 30 aktivnih. Posejani so po vsem otoku. Zaradi svojih stožcev in širokih polj razlite okam nele lave dajejo islandski pokrajini svojevrsten pečat. Na trenutke lahko Islandija spominja na površje meseca. Toda ne zmeraj, kajti velika večina vulkanov je skrita pod mogočnimi ledeniki. Ti v primeru izbruha zadušijo vulkan, ki posledično izvrže večjo količino pepela, vodikovega fluorida in vodne pare. Takšni izbruhi lahko dramatično vplivajo na svojo okolico in letalski promet, kot se je to zgodilo leta 2010 ob izbruhu vulkana Eyafjallalokull.

Fagradalsfjall

Ime novega islandskega vulkana izvira iz treh islandskih besed: Fagur (lep), Dalur (dolina), Fjall (gora). Nahaja se v dolini Fagridalur (Lepi dolini) in je od islandskega glavnega mesta Reykjavik oddaljen le 40 kilometrov. Svoje prebujenje je z mnogimi potresi naznanjal skoraj eno leto pred svojim izbruhom. Nekaj mesecev pred prebujenjem se je tektonska prelomnica, ki poteka preko Islandije v bližini prihodnjega izbruha razširila za skoraj decimeter in razprla tla. Tik pred izbruhom je bilo poleg več tisoč mikropotresov tudi nekaj močnejših, ki so jih občutili prebivalci daleč naokrog.

Zaradi narave izbruha je mogoče, da bo novi islandski vulkan bruhal več desetletij.

Turistična atrakcija

Novi islandski vulkan je ogromno darilo islandskemu turizmu. Ne le, da ga je varno opazovati. Nahaja se na najbolj turističnem predelu Islandije. Le 13 kilometrov stran se nahaja slavno termalno kopališče Modra laguna. Poleg le-te na mednarodnem letališču Keflavik pristajajo letala. Da, nekaj minut pred pristankom že lahko občudijete bruhajočo lavo. Od vulkana do prestolnice je manj kot ena ura vožnje. Že danes se lahko vsakdo zapelje tja z avtom. Iz novo zgrajenega parkirišča je nato potrebna ura in pol hoje po stezici do razgledišča. Prenosne toalete že stojijo.

Govori se, da je nekaj podjetij islandsko vlado že zaprosilo za nakup zemljišč ob vulkanu, kjer trenutno domačini na poljih razgrete lave navdušeno pečejo marshmellowe in čakajo, da se jim pridružijo tuji turisti.

Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig