Pikin festival v Velenju nekaj drugačen, a varen in slikovit

26. 9. 2020, 09:10 | Prosti čas | Vir: STA

              Pikin festival v Velenju nekaj drugačen, a varen in slikovit (foto: profimedia) profimedia

V Velenju bo danes in v nedeljo, pa čeprav poseben in drugačen, kot ni bil še nikoli, potekal 31. Pikin festival, ki so ga letos poimenovali Mini Pikin festival. V mestno središče Velenja tako Pika vabi družine, ki si bodo lahko ogledale 15 različnih prizorišč. Častna pokroviteljica letošnjega festivala pa je pesnica Anja Štefan.

Glavni štirje odri, in sicer Zeleni - Titov trg, Rumeni - osrednje otroško igrišče, Rdeči - travnik pri Galeriji Velenje, Moder - ploščad pri Osnovni šoli Gustava Šiliha, bodo obiskovalcem omogočali varno spremljanje gledaliških, lutkovnih, glasbenih ter čarovniških predstav ter drugih dogodkov, ki se bodo zaradi omejenega števila vstopnic čez dan tudi ponovili.

Muzej Velenje pa v okviru festivala pripravlja na Velenjskem gradu pester program, ki bo obiskovalcem med starodavnimi grajskimi zidovi ponudil številna presenečenja in raznolika doživetja.

V okviru glasbenih utrinkov bodo tako kratki nastopi učencev in dijakov Glasbene šole Fran Korun Koželjski in Umetniške gimnazije Velenje ob vsaki polni uri na različnih lokacijah - v grajskem atriju, na grajskem balkonu in še kje drugje.

V bralnem kotičku pri grajski gospe pa so najmlajši obiskovalci vabljeni, da prisluhnejo pravljicam, ki jih bo pripovedovala grajska gospa.

Velenjski grad si bo možno ogledati v družbi grajske gospe z otroki, ki bo obiskovalce na zanimiv način popeljala skozi Velenjski grad in njegovo zgodovino.

Društvo Vitezi Šaleški pa pripravlja srednjeveški tabor, kjer bodo lahko obiskovalci na Velenjskem gradu srečali viteze in njihove dame, ki bodo obiskovalcem predstavili, kakšno je bilo življenje na gradovih nekoč. Preizkusiti se bo mogoče v srednjeveških igrah in plesih ter prisostvovati mečevanju. V nedeljo bodo člani društva program obogatili še s postavitvijo srednjeveškega tabora v grajskem parku.