Po 400 letih so Britanci bobrom spet "podelili" domovinsko pravico

9. 8. 2020, 06:38 | Prosti čas | Vir: STA

              Po 400 letih so Britanci bobrom spet "podelili" domovinsko pravico (foto: profimedia) profimedia

Prvi bobri, ki so se v Veliki Britaniji skrivnostno pojavili po 400 letih, lahko ostanejo, so odločile britanske oblasti. S tem so se odpovedale prvotnim načrtom, da živali polovijo in preselijo.

Bobre, cenjene zaradi svojega krzna in mesa, so Britanci že pred leti z lovom povsem iztrebili iz države, leta 2013 pa so se skrivnostno pojavili v Devonu na jugozahodu Anglije. Verjetno so bili nezakonito izpuščeni v naravo, je ta teden poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada je v strahu pred širjenjem bolezni sprva napovedala, da bo živali polovila in jim našla nov dom, nevladniki pa so nato dosegli, da se bobre najprej skrbno nadzoruje v naravi.

Po petletnem spremljanju njihovega učinka na okolico je britanska okoljska ministrica Rebecca Pow zdaj sporočila, da je prisotnost bobrov ugodno vplivala na biotsko raznovrstnost in kakovost vode v okolju, s tem pa na večjo odpornost na podnebne spremembe.

V nevladnem skladu Devon Wildlife Trust so odločitev že pozdravili in zapisali, da predstavlja prvo zakonsko dovoljeno ponovno priselitev že izumrlega domačega sesalca v državi. To pomeni, da ima populacija bobra zagotovljeno prihodnost na Otoku, so dodali.

Bobri sicer veljajo za "inženirje v naravi", ki so lahko koristni za mokrišča, v katerih dom najdejo številne vrste žuželk in divjih ptic, pravijo ljubitelji živali. Kritiki pa opozarjajo, da lahko povzročijo veliko škode kmetijstvu, s svojim ravnanjem pa celo povzročajo poplave in škodujejo ribjim populacijam.