Po brezplačno zdravje na Krvavec (in katera zelišča rastejo na 1500 metrih nadmorske višine)

Piše: Vid Legradić

15. 6. 2021, 12:06 | Prosti čas | Piše: Vid Legradić

              Po brezplačno zdravje na Krvavec (in katera zelišča rastejo na 1500 metrih nadmorske višine) (foto: profimedia) profimedia

Krvavec je naravni pomol Kamniško-Savinjskih Alp, ki se dviga nad Ljubljansko kotlino. Poleg smuke, kolesarstva in pohodništva ponuja še vrsto drugih dejavnosti. Z zaključkom zimske sezone število obiskovalcev na Krvavcu upade in sneg izgine. Smučarske proge ozelenijo in v pozni pomladi bogato zacvetijo. Prav posebna skupina ljudi takrat obišče travnike pod mirujočimi sedežnicami: zeliščarji.

Krvavec je namreč eno od redkih degradiranih območij v Sloveniji, kjer se lahko nad 1500 metrov nadmorske višine brez slabe vesti nabira nezaščiteno gorsko cvetje.

Najoptimalnejši čas za nabiranje zelišč na Krvavcu je prav zdaj, v drugi polovici junija. Najprej zacveti Kriška planina in smučišči v Križišču (1658 metrov), nato pa se cvetenje širi proti vrhu krvavca preko jugozahodnih travnikov (Tiha dolina 1596 metrov in Krvavec 1853 metrov). Višje proti Velikemu Zvohu je zaradi skromne podlage in višine rastlin, primernih za nabiranje in uživanje manj.

Še zmeraj velja poudariti, da je odgovorno nabiranje zelišč omejeno na travnike smučišča. Zaradi osončenosti boste tam tudi našli najlepše cvetove. Ker gre za visokogorski svet, naj bo nabiranje cvetic selektivno. Cvetovi tam gori niso le za nas. Predstavljajo hrano čmrljem in drugim visokogorskim živalim. Zaradi izpostavljenosti smučišča eroziji, rastlin ne ruvamo in se izognimo nabiranju korenin. Če cvetice ne poznamo, je ne poškodujemo. Za uspešno obnovo rastlin nikoli ne potrgamo vseh cvetov na eni točki. Najbolje je, da utrgamo en cvet na enem mestu, drugega na drugem ter pri tem pazimo, da med procesom ne pohodimo ostalega življa.

Zaradi ostrejših pogojev, v katerih morajo rastline rasti, so le-te polnejše mineralov in močnejšega okusa. Ker se okusen gorski napitek potrebuje manj zelišč, količinsko nabiranje ni potrebno.

Na krvavških travnikih, do katerih se lahko pripelje z gondolo ali z avtom (Planina Jezerca ali Gospinca, povsod je potrebno plačilo parkirnine) zavarovanih rastlinskih vrst načeloma ne boste našli. Izjemi sta zaščiteni kranjska lilija, imenovana tudi Zlato jabolko, in turška lilija. Obe sta višji od ostalih cvetic in umeščeni na rdeči seznam ogroženih vrst, zato ju ni dovoljeno nabirati, odnašati iz naravnega rastišča ali kako drugače poškodovati. Lilije so strupene in zato za čaj neuporabne. Planike, Zoisove zvončnice, avriklji rastejo višje, ostale zavarovane rastline, kot so rosike in kukavice uspevajo na drugačnih rastiščih.

Kaj potem nabrati za odličen čaj?

Osnovna sestavina za gorski čaj naj bi bila materina dušica (proti vnetjem dihal, razkuževanje in kopeli). Ta se dobro kombinira s koprivo (odvajanje), borovnico (lajšanje prebavnih težav) in dobro mislijo (spodbuja delovanje jeter). Če pa bi želeli poseči po nekoliko bolj neznanih gorskih zeliščih, priporočam ranjak (celi in čisti telo) in hribsko reso (plahtico), ki jo ljudska medicina uporablja proti želodčnim in črevesnim motnjam. Vse naštete rastline rastejo na smučišču v velikih količinah. Bi želeli vaše gorski čaj še izboljšati? Tu je nasvet za majhen trik: čaju dodajte liste gozdnih jagod. Tudi teh je na Krvavcu veliko. Čeprav nimajo posebne zdravilne vrednosti, močno izboljšajo okus.

Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig