Po svetu so nekatera imena za novorojenčke zakonsko PREPOVEDANA - kako je v Sloveniji?

Bi poimenovali otroka Adolf Hitler?

25. 11. 2021, 17:00 | Prosti čas | Piše: Ž.A.

              Po svetu so nekatera imena za novorojenčke zakonsko PREPOVEDANA - kako je v Sloveniji? (foto: Profimedia) Profimedia

Po svetu so z zakonom prepovedana določena imena, ki bi jih starši želeli izbrati za svojega novorojenčka. Zagotovo obstaja kdo, ki bi malo za šalo, malo za hec, otroka poimenoval - kako bi rekli - smešno? V mislih imamo imena kot so Batman, Hitler ali celo Facebook.

Pa poglejmo, kakšna pravila veljajo po svetu in v Sloveniji.

Kako je v Nemčiji?

Bi upali trditi, katero ime je prepovedano? Ne boste presenečeni, če povemo, da je na prvem mestu prepovedano Adolf Hitler, nato pa tudi Matt, Kohl, Stompie in Osama bin Laden.

Velja še, da priimek ne more biti ime in da ni nevtralnih imen, s katerimi bi lahko poimenovali oba spola. Prepovedana so poniževalna imena, ki bi otroku zaznamovala življenje in ne smejo biti poimenovani po predmetu ali proizvodu.

Preberite tudi: 6 načinov za izboljšanje razpoloženja in počutja, ko večeri postajajo vse temnejši
Skočimo v Francijo

V Franciji mora Urad za imena obvestiti lokalno sodišče, v primeru, da menijo, da je ime nenavadno in da bo škodilo otroku. Sodišče lahko v takšnem primeru ime prepove.

Na seznam prepovedanih imen so se uvrstili Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William, Mini Cooper in Džihad.

Pojdimo še na Dansko

Tam so prepovedana imena, ki nam sicer niso tako blizu. Med njimi so Akobp, Ashleyi, Anus, Monkey in Pluto.

Na Danskem imajo seznam dovoljenih imen in na njem je 7000 različnih imen. Če želijo starši otroka poimenovati drugače, morajo zato pridobiti dovoljenje z oddelka za raziskovanje imen na vseučilišču v Kopenhagnu. Kako jim uspeva? Na leto obravnavajo približno 1000 imen, 20 odstotkov jih zavrnejo.

Tako pa je pri nas v Sloveniji

Pri nas imamo Zakon o osebnem imenu, ki pravi: "Pravica do svobodne izbire osebnega imena se sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi."

Sicer nimamo prepovedanih imen, vendar lahko pristojni organ ob ugotovitvi čudnega imena in imena, ki bi škodovalo otroku, opozori starše. Če starši v 15 dneh ne reagirajo, pristojni organ v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši, in obvesti pristojni center za socialno delo, ki ukrepa dalje.

Priporočamo tudi: 30. obletnica smrti Freddieja Mercuryja: Kako je preživel svoje zadnje ure?

Vir: bibaleze.si