Poleg izkušenih planincev so slovenske gore privabile več tistih obiskovalcev, ki se doslej tja niso odpravljali

Najbolj so bile obiskane koče v okolici Triglava

1. 10. 2020, 10:07 | Prosti čas | Vir: STA

              Poleg izkušenih planincev so slovenske gore privabile več tistih obiskovalcev, ki se doslej tja niso odpravljali (foto: Aljoša Rehar/STA) Aljoša Rehar/STA

Slovenske gore so letos po ocenah Planinske zveze Slovenije poleg izkušenih planincev privabile več tistih obiskovalcev, ki se doslej tja niso odpravljali. Tudi letos so bile najbolj obiskane koče v okolici Triglava, tam so Slovenci v poletni sezoni unovčili tudi največ turističnih bonov. S sezono so zadovoljni, so danes sporočili iz zveze.
 

Zaradi omejitve širjenja koronavirusa so v kočah veljali posebni ukrepi, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje. "Nočitev je bilo za četrtino manj kot pretekla leta, vendar je bilo zaradi več enodnevnih gostov in razmeroma dobre njihove potrošnje sezona v finančnem smislu dobra," je povzel strokovni sodelavec v zvezi Dušan Prašnikar.

Sezona po njegovih ugotovitvah ni bila najboljša, a boljša od pričakovanj glede na pomladanske razmere. Predvsem je bila boljša v nekaterih višje ležečih sredogorskih kočah, kjer nekaj koč beleži celo izjemno dobro sezono, medtem ko je bila slabša v visokogorju, kjer so nekatere koče beležile polovico manj nočitev glede na pretekla leta, je dodal.

Število slovenskih gostov, ki so prenočili v planinskih kočah, se ni bistveno povečalo, precej manj je bilo tujcev. V slovenskih kočah jih je prenočila le ena tretjina glede na pretekli dve leti. Po podatkih statističnega urada je do vključno avgusta v planinskih kočah prespalo približno 52.000 Slovencev, kar predstavlja 75 odstotkov nočitev v planinskih kočah, in približno 18.000 tujcev.

Letos je bilo v kočah precej več enodnevnih gostov, v kočah in na splošno v gorah in hribih je bilo veliko število oseb, ki sicer ne zahajajo v planinski svet, in opazno je bilo nekoliko večje trošenje za pijačo in hrano. Oskrbniki so mnenja, da je v dobršni meri k temu vplivala možnost koriščenja turističnih bonov.

Kot so navedli v planinski zvezi je bilo do 25. septembra v Sloveniji unovčenih 790.461 bonov v skupni vrednosti 107 milijonov evrov. V planinskih domovih je bilo unovčenih 14.241 bonov, kar je 1,8 odstotka doslej unovčenih bonov, v skupni vrednosti 761.000 evrov ali 0,7 odstotka vrednosti doslej unovčenih bonov.

Večina visokogorskih koč se v teh dneh zapira, le redke bodo ostale odprte predvidoma do vključno drugega vikenda v oktobru. Zaenkrat ostaja edina stalno odprta visokogorska koča Dom na Komni, do 18. oktobra bo odprt Vodnikov dom na Velem polju. Pretežni del planinskih koč v sredogorju v oktobru preide na zimski čas poslovanja, kar za večino pomeni, da bodo odprte ob vikendih in praznikih.