Najboljše točke za vaše nepozabne počitnice na Hvaru

Počitnice

21. 6. 2018, 15:14 | Prosti čas | Vir: Playboy

              Jelsa
(foto: Dean Dubokovič) (foto: Dean Dubokovič) Dean Dubokovič

Jelsa (foto: Dean Dubokovič)

Zaljubljeni v Hvar smo se odločili poiskati njegove najboljše točke za vaše letošnje
nepozabne počitnice. Pri tem nismo gledali na denar, samo na kakovost.

Po lanski rekordni poletni sezoni za letos napovedujejo še večji naval na morsko obalo naše lepe sosede. To seveda ne pomeni le za uživača neznosnega drena na meji, ampak tudi v hotelih, apartmajih, restavracijah, na plažah ... Zato bi bilo najbolje, če bi vam svetovali, da poleti raje ostanite doma in se na Hrvaško podajte v pred- ali posezoni. A vam ne bomo. Namesto tega smo na nemara najbolj obleganem hrvaškem otoku poiskali, kam in h komu se zateči, da se boste imeli odlično. Jasno, s pravočasno rezervacijo ...

Poleti se v mestu Hvar lahko hodi celo v vrstah, zato se raje nastanite v dobrih 26 kilometrov ali slabe pol ure vožnje oddaljeni Jelsi. Je bolj mirno. No, organizirani turizem pa se je tudi tukaj začel leta 1868 z utemeljitvijo Higieničnega društva Hvar pod vodstvom škofa Juraja II. Dubokovića iz plemiške pitovskojelšanske družine Duboković. Kako pomemben je ta priimek za ta kraj, se boste prepričali med sprehajanjem po Jelsi, ko vas bodo ogromni topoli, bori in palme, akacije in oleandri, lovori in druge sredozemske rastline pritegnili v park, ki so ga uredili leta 1870 na naplavinskem območju. Park je eden največjih in najlepših v Dalmaciji, v njem pa stoji spomenik kapitanu Niku Dubokoviću (1835–1912), pradedu našega fotografa Deana. Jelšani so se Niku s spomenikom leta 1923 zahvalili tudi za to, ker je naredil vso obalo.

Ne moremo še mimo enega Dubokovića, Iva, profesorja marketinga, ki predava v Zagrebu, kot izjemen butični vinar pa živi in dela v Jelsi, kjer kletari v 75 let stari družinski hiši svojega deda.

V vinsko klet, vkopano v zemljo, nosi sladko grozdje iz starih vinogradov, ki ležijo na vrhunskih sončnih južnih hvarskih pobočjih on na osrednjem delu otoka.

Prav poseben položaj pa je Medvid bod, saj tam trga grozdje za svoja plavca Medvid in Medvjedica. Poseben je zato, ker je Ivo po opravljenem študiju na vinski rg najprej poslal prav Medvid, hrvaški plavac, ki je po mnenju številnih eden najboljših, če ne celo najboljši svoje sorte. Vino je dobilo ime po sredozemski medvjedici, ki je do leta 1963 živela v morski pečini, neposredno pod vinogradom. Tudi druga vina te male kleti s 15.000 do 20.000 litri na leto imajo izvirna imena (Moja M, Moja B, Moj Otok, N11 rose, Laganini, 2718 sati sunca u boci, Prije 6009. godina ter desertni vini Prvi poljubac in Don Petar) in za vsemi so sila zanimive zgodbe, toda te naj vam pove Ivo sam. A preden se ga pri njem kakovostno opijemo, vas moramo še nastaniti, sicer ne boste našli poti v svoj poletni dom. Playboy je za vas izbral dve Drinkovićevi vili (www.drinkovicvillas.com). Začnimo s tisto, ovekovečeno na predzadnji strani tega članka. To je Vertigo Palača v samem starem delu Jelse, ki je izjemno primerna za poletni oddih in tudi zabavo, saj njenih 600 kvadratnih metrov sprejme 14 ljudi.

V pritličju starodavne zgradbe boste coprali v povsem opremljeni sodobni kuhinji in hrano stregli za veliko mizo, iz razkošnega dnevnega prostora pa se skozi krasna steklena vrata pride k savni in notranjemu bazenu. Na 200 kvadratnih metrov velikem vrtu in terasi s plinskim žarom pa boste v popolni zasebnosti, saj boste obdani s kamnitimi zidovi, lahko priredili pravo zabavo na prostem. Tudi odličen avdiosistem za to je že nared. Na vrtu je 15 metrov dolg in 2,4 metra širok bazen, tako da ni primeren samo za hlajenje razgrete glave, ampak tudi za plavanje. Žejni v Vertigo Palači sigurno ne boste, saj je od nje do vinarja Iva celih 650 metrov, do drugega ponudnika izborne kapljice, legendarnega Andra Tomića oziroma njegovega vinskega butika pa je 800 metrov.

Vemo, težko boste okušali samo Ivova vina, saj je tudi Andro velika hvarska in tudi hrvaška legenda. Pred časom se je strokovno izpopolnjeval na fakultetah, institutih in vinskih kleteh Francije in drugih dežel, nato pa se je vrnil na svoj sončni otok, kamor so stari Grki prinesli vinsko trto in jo že v 4. stoletju pred Kristusom zasadili v plodno Starogradsko polje, ter nadaljeval 150-letno družinsko tradicijo proizvodnje vina.

Z danes legendarnimi vini, kot je 1991, je dokazal, da se sorta plavac mali lahko kosa s svetovno uveljavljenimi sortami, s čimer je, kot pravijo, postavil smerokaz za renesanso hrvaškega vinarstva. Danes pri Tomiću napolnijo od 130.000 do 150.000 steklenic na leto, negujejo pa predvsem avtohtone sorte, proizvodnjo rdečih in belih vin ter roséja pa nenehno izpopolnjujejo s sodobno tehnologijo. Poleg vin Beleca, Pošip, Opolo nobile, Plavac, Plavac mali, Caplar, Veliki plavac mali in Sv. Klement so posebno ponosni na desertni vini prošek Hektorovich in prošek Moro. Samo piti res ne gre, a v sami Jelsi vam, roko na srce, žal ne znamo predlagati vrhunske restavracije (morda kakšna je, zato nam oprostite), vam pa lahko 100-odstotno priporočimo burger bar Flying Pig, ki je tik ob morju in do katerega imate iz svoje Vertigo Palače samo eno minuto peš hoda.

Pred dvema letoma je bar odprla mlada trojica Grabić (na fotografiji na drugi strani tega članka imamo žal samo podjetna brata, manjka nam šarmantna soustanoviteljica Maja B. Grabić) in iz njega naredila enega od najbolj priljubljenih lokalov na celotnem Hvaru (to pomlad so v Zagrebu odprli še bistro Beštija). Pri njih se lahko okrepčate z burgerji, perutnicami, natrgano svinjino in počasi pečenimi rebri ter silno okusnim krompirčkom s timijanom in parmezanom, odžejate pa z odličnimi hrvaškimi craft pivi.

Atmosfera tik ob morju je sproščena, postrežba hitra, vse je domače hrvaško, cene pa tako ugodne, da v Vertigo Palači morda sploh ne boste kuhali ... No, če se vam bo zahotelo pojesti kaj pristno morskega in zraven guštirati vrhunsko vino, boste sedli v avto in skočili na drugo stran otoka v slabih 15 kilometrov oddaljeno Sveto Nedjeljo, kjer je svojo vinsko kraljestvo postavil Zlatan Plenković. Legendarni vinar je pred dvema letoma žal zapustil ta svet, a ne skrbite, njegovo izjemno zgodbo pod imenom Zlatan otok smelo nadaljujeta sinova Nikola in Marin.

Med 17 belimi, rdečimi in rosé vini priporočamo legendarni Zlatan plavac, še bolj pa, da pri Plenkovićevih jeste v restavraciji Bilo Idro, ki je tik ob morju v istoimenski marini. Res je, sem lahko tudi priplujete. Mi smo pri njih poleg drugih morskih dobrot snedli povsem svežega tuna, pečenega na žaru, ki je bil tako slasten, da se nam še danes cedijo sline.

Eno zelo dobro restavracijo smo vam tako že odkrili, še kar štiri vrhunske pa so na Palmižani, v pravljični uvali Vinogradišće. Iz Jelse se boste torej morali z avtom pripeljati do mesta Hvar, kjer vas lahko zamika skok v razvpiti bar Carpe Diem, nato pa vas bodo v uvalo dostavili z gliserjem. In tam, o, sladostrastje užitka, koliko dobrot! Brez vsakega dvoma vas lahko povedemo v tri restavracije, kajti v četrti, Zori, nismo jedli. Če vas mikajo krožniki, ki so kot slikarska platna, morate k Hrvoju Zirojeviću, ki je eden najbolj znanih hrvaških chefov ter predvsem alfa in omega restavracije Laganini na Palmižani.

Navrzimo, da Zirojević predava na splitski Visoki šoli Aspira na študiju gastronomije in na opatijski Fakulteti za menedžment turizma in gostinstva ter da je njegovo delo prepoznal tudi veliki Daniel Boulud in ga letos (poleg chefa Rudolfa Štefana iz šibeniškega Pelegrinija) povabil, da je sodeloval na dobrodelni večerji organizacije Citymeals on Wheels v Rockefeller Center Plazi.

Tukaj na Palmižani pa je pred dvema letoma pri Zirojeviću jedel tudi Bono Vox s prijatelji in se tako navdušil nad jedmi, da je osebno pohvalil chefa in njuno fotografijo objavil na svoji FB-strani.

Nas pa nista nič manj, kot je Bona navdušil Laganini, prevzeli obe vrhunski restavraciji družine Meneghello, ki sta le nekaj sto metrov oddaljeni od Laganinija. O legendarni dinastiji Meneghello, zaslužni za to, da je Palmižana danes takšen raj, kot je – za to se jim lahko globoko priklonijo vsi na Peklenskih otokih, celotnem Hvaru in Hrvaški –, smo podrobno pisali leta 2014 v člankih Palmižana: Čudoviti biser in Meneghello na Palmižani, zato samo na kratko izrazimo svoje subjektivno mnenje, da restavraciji Meneghello in Toto's (to je druga družinska restavracija, odprta leta 1999 tik ob obali sredi pravcatega botaničnega vrta) zagotovo sodita med najbolj unikate in pristne gurmanske raje v vsej Dalmaciji s ponudbo najboljših in hkrati preprostih, toda originalnih, popolnoma svežih morskih jedi.

Če pa imate čas, si za kak dan privoščite oddih v eni od 12 unikatnih vil; v mestu Hvar pa v Villi Meneghello Hvar, ki je pravzaprav tudi primerna za vaše počitnice. Toda za tokratni hedonistični izbor se nam vendarle zdijo še najprimernejši Hvarski dvori sv. Jurja, ki so druga Drinkovićeva vila, ovekovečena na začetku tega članka.

S Hvarskimi dvori sv. Jurja bi pravzaprav morali začeti, toda kaj, ko bi se vam ob njih lepoti in miru tišine ter zavoljo opojnega vonja sivke in rožmarina morda celo ne zljubilo dol k obali (do Jelse je dobrih deset in do Plenkovića 14,5 kilometra).

Gre namreč za staro in avtentično obnovljeno dalmatinsko posestvo, ki se na vrhu otoka Hvar razprostira na 30 tisoč kvadratnih metrih. Od morja je samo 500 metrov zračne linije (15 minut z avtom) in razgled je tako fenomenalen, da se v jasnih nočeh vidijo celo luči v Italiji onkraj Jadrana! Znotraj dvorišča, ograjenega s kamnitim zidom, imate na voljo zunanji žar s krušno pečjo in veliko mizo, zunanjo ploščad za počitek z velikim bazenom in teniško igrišče, do 14 pa vas biva v glavni hiši ter v dveh ločenih hiškah, ki so oddaljene le nekaj metrov druga od druge. Tako je romantično, da morda sploh ne boste hoteli nazaj v svoj dom na celini!

TEKST: Borut Omerzel

FOTO: Dean Dubokovič, Johansen Krause,/Meneghello Palmižana, Villa Drinković

“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“