Postojnska jama ponovno odprta

Z nekaterimi novostmi

3. 6. 2020, 15:40 | Prosti čas | Vir: STA

              Postojnska jama ponovno odprta (foto: Profimedia) Profimedia

Po koncu epidemije novega koronavirusa so vrata ponovno odprle tudi Postojnska jama in ostale znamenitosti v sklopu Parka Postojnska jama. Obiskovalce bodo pričakale nekatere novosti, saj so v času epidemije prenovili promenado do vhoda v jamo, vrata pa odpira tudi prenovljeni drugi del hotela Jama z dodatnimi 78 sobami.

V hotelu Jama bodo tako lahko gostom sedaj ponudili skupno s prenovljenim prvim delom 156 sob. Naložba je vredna štiri milijone evrov, sredstva pa so tako kot tista za prenovo prvega dela promenade zagotovili sami iz dobičkov preteklih let.

Predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je na današnji novinarski konferenci povedal, da so nekatere od predvidenih investicij zaradi epidemije vendarle morali zaustaviti. Med njimi je investicija v kongresni center v hotelu Jama, kjer je zaustavitev le začasna in jo bodo nadaljevali v bližnji prihodnosti.

Nadaljevala se bo tudi investicija v prenovo hotela in term v Cerknem.

Drugi del hotela Jama so želeli odpreti pred začetkom letošnje turistične sezone za velikonočne praznike. Zavlekla se je tudi prenova promenade, saj je ne bi mogli zaključiti, če ne bi bilo epidemije. Tako pa jim je to uspelo v tem času, ko ni bilo gostov in so lahko delali hitreje, kot bi sicer.

Epidemija jim je načrte prekrižala tudi pri koriščenju hotelskih zmogljivosti, ki so jih imeli sicer v celoti razprodane že v velikonočnem času. Obiskovalci se zdaj počasi ponovno vračajo, prihajajo predvsem slovenski. Prav njim so namenjene posebne promocijske akcije.

Batagelj je povedal, da so doslej v primerjavi z enakim obdobjem lani ustvarili le desetino prihodka. Lani so ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov, letos so jih načrtovali 35 milijonov evrov. Če jim bo uspelo do konca leta ustvariti tretjino lanskega dohodka, bodo nekako preživeli do prihodnje turistične sezone, je ocenil.

Večina od 200 zaposlenih je bila v času epidemije na čakanju, tudi sedaj jih dela le peščica. "Na delo se bodo vračali postopoma z naraščanjem števila obiskovalcev. Ponudili jim bomo dva obiska na dan, ob večjem številu obiskovalcev pa povečevali tudi število ogledov," je še dejal.

Obiskovalci bodo lahko v velikem akvariju v jami videli tudi nekaj malih človeških ribic, ki so pred dvema letoma izlegle prav v Postojnski jami.