Pravi London ob vrčku piva!

20. 1. 2017, 11:42 | Prosti čas | Vir: Playboy

              Pravi London ob vrčku piva! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv

Mesta se v zadnjih letih bliskovito spreminjajo in številni opevajo multikulturno preobrazbo velikih evropskih prestolnic, s katero pa izumira tudi vrsta avtohtonih prebivalcev.

Eden najboljših primerov za to je London, kjer je pravi Londončan izredno redek primerek. A tisti, ki še vztrajajo v predragem, prenaseljenem in preveč hektičnem mestu, še poznajo pristne londonske pube, kjer je dobro angleško pivo še vedno bolj cenjeno kot hladna steklenica stelle artois in nedeljski 'roast' še vedno tradicija, ki je ne gre zamuditi.

The Holly Bush, Hampstead

Res je, avtorja tega članka sta morda pristranska pri izbiri, toda odločitev, kam poslati obiskovalce, ki se ne želijo po Londonu potikati z oznako turist, je seveda vedno pristranska. Hampstead je definitivno eden najlepših bivalnih predelov v Londonu (žal tudi eden najdražjih), a pubi nikoli niso prenatrpani, umazani in zasmrajeni od zapečenih rib in krompirčka. Skrit v stranski uličici v Hampsteadu stoji pub Holly Bush, ki je pod spomeniško zaščito. Že več kot dvesto let je del hampsteadske zgodovine, ki jo lastniki želijo ohraniti. Pravi kamin, originalen leseni pod in dve sobi za zasebne zabave, ki sta opremljeni v zgodovinskem slogu s konca 18. in začetka 19. stoletja, je pravi naslov za tiste, ki iščejo angleško eleganco in tradicijo. Predvsem ob četrtkih, ko je čas za kviz, katerega zmagovalec se okiti z naslovom 'možgani Hampsteada'. Očitno so navdušeni zmagovalci le prebučno slavili svojo zmago, saj se govori, da se je prav zaradi preglasnih gostov iz luksuznega domovanja na drugi strani ulice pred leti izselil kuharski kralj Jamie Oliver s svojo družino.

The Holly Bush, 22 Hollymount, Hmpstead, London, www.hollybushhampstead.co.uk

The Spread Eagle, Camden Town

Tržnica v Camden Townu je vrsto let privabljala ljubitelje nenavadne mode in posebnih življenjskih slogov, predel pa je postal veleslaven, ko si ga je za svoj dom izbrala in v njem tudi tragično preminula pevka Amy Weinhouse. V malce bolj mirnem predelu Camdena, v bližini zelenega Regent's Parka, je The Spread Eagle idealen kraj za užitek ob pivu, kozarcu vina in odlični hrani že od leta 1858. Odlična je predvsem ponudba hrane, saj se v pubu trudijo, da kuhajo le s sezonsko in lokalno pridelano hrano, zato jedilnik v skladu z letnimi časi večkrat spremenijo. Najbolj znani so po camden burgerju iz sočne britanske govedine, na nedeljskih druženjih pa najprej ponudijo koktajl bloody mary. Tega dodatno začinijo s sestavinami, ki so strogo varovana skrivnost. Ker je pub v bližini parka, radi poudarijo, da so pri njih dobrodošli tudi štirinožni prijatelji.

The Spread Eagle, 141 Albert Street, Camden Town,  www.spreadeaglecamden.co.uk

The Spaniards Inn, Hampstead

Lastniki pubov v Veliki Britaniji so očitno obsedeni s starostjo pubov, saj v opisu skoraj vsakega od njih omenijo, da je pub med najstarejšimi ali da ima vsaj kakšno najstarejšo last­nost. Eden, ki resnično spada med zelo stare, je Spaniards Inn na robu čudovitega parka Hampstead Heath, v bližini posestva Kenwood House, ki služi kot filmska lokacija v vsakem drugem angleškem zgodovinskem filmu. Spaniards pa ni le star, od leta 1585 ga je obiskalo kar nekaj slavnih imen, v njem si je žejo in lakoto tešil Charles Dickens, Bram Stoker naj bi se navdušil nad zgodbami enega od obiskovalcev in na njihovi podlagi sestavil like Drakule, na senčnem velikem vrtu naj bi pesnila Byron in Keats, slednji naj bi v pubu celo zložil svojo Odo slavcu. The Spaniards Inn pa ni znan le zaradi svoje zgodovine, večkrat je bil tudi uvrščen med najboljše londonske pube, in sicer predvsem zaradi svoje zavezanosti pripravi zares sveže hrane. Jedilnik spreminjajo vsak dan in ga dopolnjujejo s prav tako pogosto spreminjajočo se ponudbo piv, da izbor ne bi postal dolgočasen.

The Spaniards Inn, Spaniards Road, Hampsteadwww.thespaniardshampstead.co.uk

The Albion, Islington

Veliko londonskih sosesk se je v zadnjih letih iz skromnih in prenaseljenih predmestij razvilo v precenjene igralnice ultrabogatih Rusov in prišlekov z Bližnjega vzhoda in Islington je le eden od novih naslovov predvsem živčnih bančnih povzpetnikov. V zgradbah, ki so včasih gostile obubožane delavce in umetnike, danes živijo zvezde, preproste obedovalnice pa so postale prefinjeni gastro pubi. V eni od prenovljenih hiš, zgrajenih v času, ko je bil Islington sredi njiv in kmetij, je pub Albion, katerega z visterijo obraščena fasada že od daleč sporoča, da gre za kraj, kjer nervoza in stres nista dovoljena. V The Albion pub lokalni prebivalci radi zaidejo na vrček lagerja ali ciderja, priljub­ljen pa je tudi med ljubitelji vin, saj so nekateri od najbolj znanih angleških vins­kih ekspertov pomagali pri sestavi za angleške pube odlične vinske karte, ki dopolnjuje ponudbo predvsem mesnih jedi, čeprav tudi vegetarijanci tukaj ne bodo ostali lačni.

The Albion, 10 Thornhill Road, Islington, www.the-albion.co.uk

The Engineer, Primrose Hill

Primrose Hill je eden od najbolj zaželenih londonskih naslovov, a žal nas večina navadnih smrtnikov pride do domovanj v tem zelenem predelu mesta le med sprehodom po soseski. Toliko bolj pa je zato priljubljen pub The Eingneer, poimenovan po Isambardu Kingdomu Brunelu, enem najbolj slavnih inženirjev iz viktorijanske dobe v Združenem kraljestvu. Ker leži v bližini Regent's Parka, londonskega zoološkega vrta in camdenske tržnice, je posebno priljubljen ob koncih tedna, ko si Angleži tradicionalno privoščijo nedeljski 'roast', obilno pojedino pečenega mesa in krompirja z dodatki, kot je yorkshirski puding. Ker je dandanašnji silno pomembno biti ekološko in lokalno ozaveščen, v pubu ne pozabijo omeniti, da njihov krompir prihaja s kmetije na severu države, kjer ena družina prideluje kar 15 vrst krompirja, ki ga potem gulijo v kuhinji v središču Londona. Seveda ne manjka bogata ponudba piv. Med njimi so zlasti ponosni na lokalni lager camden hells in na široko ponudbo zvarkov malih pivovarn z vsega sveta. Pri njih pridejo na svoj račun tudi ljubitelji koktajlov, saj poleg paradižnikove krvave maričke mešajo tudi druge, bolj prebavljive alkoholne zvarke.

The Engineer, 65 Gloucester Avenue, www.theengineerprimrosehill.co.uk

The Red Lion and Sun, Highgate

V mirnem, zelenem in pregrešno dragem predelu Highgate, na gričku s pogledom na mesto, stoji pub Pri rdečem levu in soncu, ki je znan predvsem po dveh terasah, na katerih v poletnih mesecih diši po dobrotah z žara, in po vinski karti. Na žaru pripravljajo svoje najbolj znane specialitete. V zgradbi iz 16. stoletja se zelo radi pohvalijo, da so bili letos imenovani za najboljši vinski pub v Združenem kraljestvu. Zato vam k svojemu jedilniku, ki po njihovih besedah ponuja domačo hrano z modernim pristopom, najraje ponudijo vino z zelo bogate vinske karte. Prav tako kot se jedilnik spreminja glede na letne čase, se spreminjajo tudi najbolj priljubljeni deli puba. V poletnih mesecih vsi iščejo senčni kotiček na dveh terasah, v zimskih mesecih pa se stiskajo ob toplem kaminu. Ko se boste odločili za obisk puba, se poskusite izogniti nedelji, kajti takrat se zdi, da ves severni London migrira k nekaj mizam priljubljenega puba v želji po eni od štirih različic nedeljskega roasta, ki jih ponujajo.

The Red Lion and Sun, 25 North Road, Highgate Village, www.theredlionandsun.com

The Flask, Highgate

Kot se za zgodovinski pub spodobi, ima tudi The Flask v Highgatu svoje zgodbe in legende. Pub, ki je ime dobil po čutarah, v katerih so prenašali vodo iz studencev v bližnjem Hampstead Heathu, svoje obiskovalce gosti v nekdanjem konjskem hlevu, ki je na tem mestu stal že v 17. stoletju. Včasih se namreč zgodi, da se med obiskovalci sprehodi duh španske točajke, ki se je zaradi neuslišane ljubezni obesila v kleti puba, nekateri po nekaj vrčkih piva trdijo, da se vsake toliko po jedilnici sprehodi gospod v konjeniški uniformi, ki zgine v enem od stebrov sredi puba. Bolj dokazljivo je, da so v pub radi zahajali Byron, Shelly in Keats, preden so odšli k lokalnemu navdušencu nad opijem, ki je živel v hiši nasproti puba. Še ena zgodbica, ki zagotovo spodbudi tek vseh, ki pridejo v pub tudi kaj prigriznit, pravi, da je bila v eni od sob v pubu v tajnosti opravljena ena od prvih avtopsij na truplu, ukradenem z bližnjega pokopališča. A obisk Flaska se ne splača le zaradi zgodbic, ampak predvsem zaradi sproščenega vzdušja in odlične ponudbe hrane, piv, zlasti najbolj 'londonskega' piva london pride.

The Flask, 77 Highgate West Hill, www.theflaskhighgate.com

TEKST Jasmina Dvoršek, David Bebb