Pred OI 2024 bodo Elizejske poljane zeleni vrt Pariza

Začeli bodo na trgu Concorde

12. 1. 2021, 07:00 | Prosti čas | Vir: STA

              Pred OI 2024 bodo Elizejske poljane zeleni vrt Pariza (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Elizejske poljane v Parizu, ki so eden zaščitnih znakov francoske prestolnice, bodo pred olimpijskimi igrami leta 2024 dobile drugačno, bolj zeleno podobo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bodo slavno avenijo postopoma spremenili v zeleno oazo Pariza in jo naredili za pravi pariški zeleni vrt.

Elizejske poljane veljajo za eno glavnih mestnih ulic, močno prepoznavno in tudi privlačno turistično točko. Toda zaradi gostega prometa so v zadnjih letih postale tudi nasičen in s hrupom onesnažen kraj, ki se mu vse več Parižanov raje izogne.

To naj bi se spremenilo do OI čez tri leta. Kot je poročala agencija AFP, je županja Anne Hidalgo predstavila načrt, kako bodo v več etapah avenijo spremenili v zeleni pas in na njej omejili ali celo prepovedali promet.

Začeli bodo na trgu Concorde na spodnjem delu, potem pa nadaljevali po aveniji navzgor. "To bo še en vrt Pariza," je dejala županja Hidalgova v pogovoru za časnik Journal du Dimanche.

Projekt županje in njenega kabineta so podprle tudi skupine meščanov, ki se že zdaj borijo za to, da bi Elizejske poljane osvobodili prometa in jih namenili pešcem.

Hidalgova je na področju zelenega delovanja v prid Parižanom že naredila nekaj pomembnih korakov, med drugim je za promet zaprla dve glavni prometnici ob reki Seni in poskrbela za razmah mreže izposojevalnic koles in električnih skuterjev. Že leta 2019 pa so začeli projekt preurejanja okolice Eifflovega stolpa, kjer bo v prihodnje tudi bistveno manj prometa.

V prihodnje bodo tako Elizejske poljane imele drugačno podobo od tiste, ki so si jo dobro zapomnili slovenski ljubitelji športa: prav tam je namreč lani Tadej Pogačar z zmagoslavjem na kolesarski dirki po Franciji, ki se tradicionalno konča v tem delu Pariza, dosegel enega največjih uspehov v zgodovini slovenskega športa.