Prek Airbnb zdaj lahko meditirate z ovcami ali spoznate pse iz Černobila

Online potovanja

25. 5. 2020, 13:30 | Prosti čas | Piše: Maja Fister

              Prek Airbnb zdaj lahko meditirate z ovcami ali spoznate pse iz Černobila (foto: Airbnb) Airbnb

Turizem je ena od panog, ki jih je kriza, v kateri smo se znašli, najbolj prizadela. Hkrati pa so vizionarski posamezniki, ki delujejo v njej, poskrbeli tudi za najbolj kreativne rešitve, kako obdržati zanimanje gostov.

Uspešno platformo Airbnb poznamo kot tisto, kjer lahko poiščemo nastanitve za dopust ali poslovno pot, že pred časom pa so svoji ponudbi dodali tudi doživetja. V sklopu teh lahko gostitelji prirejajo različna doživetja, ki jih nudijo gostom. Bodisi so to vodene ture, kuharski tečaji, ure joge ali pilatesa, pa tudi kaj veliko bolj nenavadnega.

Spletna doživetja za malo drugačen oddih 

Ohromitev turizma v zadnjih treh mesecih je pomenila hud udarec tudi za ponudnike nastanitev in doživetij, ki so jih tržili prek te priljubljene platforme. Prepoved oddajanj pa ni ustavila vseh. Pri platformi so šli korak dlje in pokazali, kako lahko digitalni svet pomaga tudi v turizmu. Svoja doživetja so namreč ponudili kar online.

Združili so se s sistemom Zoom, ki podpira virtualne videopogovore, in izvajalcem doživetij omogočili, da svoje dogodivščine gostom ponudijo kar prek videoklicev. Gre za neke vrste online skupinske videotečaje, ture, izobraževanja in zabavo, dostop do njih pa je plačljiv. Cene se gibljejo med 10 in 35 evrov na osebo, ponudba pa je zelo pisana.

Od meditacije z ovcami, tečaja priprave testenin z italijansko babico in spoznavanja psov iz Černobila 

In ko rečemo, da je ponudba pisana, mislimo resno. Ponudniki dogodivščin z vsega sveta imajo bujno domišljijo. Tako lahko na primer meditirate z ovcami, ki slišijo na imena Hamish, Dougal in Lochie. Gostiteljica vas prek videoklica odpelje v štalo, kjer jih najprej nahrani in predstavi vsako posebej. Nato vas njena hči Rivkah, ki je inštruktorica joge, popelje skozi 15-minutno meditacijo. 

Unsplash

Skozi online turo lahko spoznate tudi zapuščene pse, ki živijo v Černobilu. Večinoma so potomci psov, ki so bili nekoč hišni ljubljenci ljudi, ki so pred evakuacijo živeli na območju ene od največjih jedrskih katastrof na svetu.

Če vas že dolgo vleče v Prago, se lahko po Karlovem mostu sprehodite malo drugače. Spletna tura po tem slikovitem mestu, ki ga marsikdo primerja z Ljubljano, vas bo popeljala v 17. stoletje. Po tlakovanih ulicah se boste podali v družbi dr. Alexandra Schamskyja, ki se je boril s kugo – in temu primerna je tudi njegova oprava. Turo organizirajo večkrat dnevno – v različnih jezikih. 

Obstaja tudi kup kuharskih tečajev. Priprave pravih italijanskih testenin vas na primer (s pomočjo vnukinje) uči babica Chiara iz Rima, postavni Španec vas po korakih vodi skozi pripravo prave paelle, če vam diši maroška hrana, vas skozi njeno pripravo v pravi glineni posodi – tajine – popelje tudi družina iz Maroka. 

Poleg številnih vodenih vadb si lahko ogledate tudi šov transvestitov, poslušate koncert ali se nasmejite komedijantom, ki samo za vas nastopajo v domači dnevni sobi, preverite svojo prihodnost s pomočjo vedeževanja s tarot kartami, se v družbi arheologa poučite o Pompejih ali odklopite glavo v družbi budističnega meniha iz Japonske, prek videoklica pa lahko spoznate celo olimpijske in paraolimpijske atlete! 

Ne glede na to, kakšna bo prihodnost turizma v prihodnjih mesecih, lahko vsaj s pomočjo virtualnega sveta še vedno spoznavamo ljudi, kraje, kulinariko in običaje z vseh koncev sveta.

PREBERITE ŠE: Airbnb: Kako turistom legalno oddajati nepremičnine, ne da bi dobili kazen ALI Na Airbnb lahko najamete hiško na drevesu

Maja Fister
Novinarka