Najboljše restavracije v bližini Slovenije (z eno, dvema in tremi Michelinovimi zvezdicami)

Kulinarična doživetja čez mejo

21. 6. 2020, 08:23 | Prosti čas | Piše: Aleš Cipot

              Najboljše restavracije v bližini Slovenije (z eno, dvema in tremi Michelinovimi zvezdicami) (foto: Shutterstock) Shutterstock

Slovenija se je s podelitvijo Michelinovih zvezdic uvrstila na kulinarični zemljevid sveta. Pet slovenskih restavracij se odslej ponaša z eno zvezdico, Hiša Franko pa celo z dvema. Nas je zanimalo, koliko tovrstnih restavracij se še nahaja v naši neposredni bližini čez mejo, torej v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Zgodovina Michelinovega kulinaričnega vodnika sega v leto 1900, ko sta brata Édouard in André Michelin, ki sta se v Franciji ukvarjala s proizvajanjem avtomobilskih gum, napisala vodnik za voznike. V njem sta navedla koristna navodila za menjavo pnevmatik, dodatno pa sta ga opremila z zemljevidi, seznamom avtomehaničnih delavnic, bencinskih črpalk in hotelov. Natisnila in razdelila sta blizu 35 tisoč izvodov.

V tistem času se je po francoskih cestah vozilo le okrog 3.000 avtomobilov, zato sta upala, da bosta z zanimivim vodnikom Francozom približala vse ugodnosti najsodobnejšega načina transporta in posredno povečala prodajo svojih gum.  

Vodnik je bil izjemno dobro sprejet in v poznejših letih sta brata podrobno popisala še druge države, vsebino pa iz leta v leto izpopolnjevala in v njih objavljala sezname najboljših restavracij. Zaposlila sta anonimne inšpektorje, ki so jih obiskovali in ocenjevali. Leta 1926 so v Michelinovem vodniku restavracijam začeli podeljevati zvezdice kakovosti, ki so v veljavi še danes:

*Ena zvezdica pomeni zelo dobro restavracijo, v kateri se je vredno ustaviti na poti;
**Dve zvezdici pomenita, da gre za odlično restavracijo, za obisk katere je vredno zaviti s poti;
***Tri zvezdice pomenijo vrhunsko restavracijo, ki je vredna načrtovanja čisto posebne poti za obisk.

Zvezdice v naši okolici

Na Michelinovem zemljevidu restavracij v naši regiji takoj pade v oči, da je Italija absolutna kulinarična meka (tudi v svetovnem merilu). Restavracij s tremi zvezdicami je v celi državi 11 (sedem od teh na severu Italije), z dvema zvezdicama 35, z eno pa kar 326.

 • V Avstriji se s tremi zvezdicami ponaša samo ena restavracija na Dunaju, dve zvezdici ima šest restavracij (štiri na Dunaju in dve v Salzburgu), po eno pa 12.
 • Na Madžarskem treh zvezdic še nimajo, ena restavracija ima dve zvezdici, pet pa po eno. Za obisk vseh bomo morali odpotovati v Budimpešto.
 • Na Hrvaškem je sedem restavracij z eno zvezdico in nobene z dvema ali tremi.
Italija: 326 restavracij z eno zvezdico, 35 z dvema, 11 s tremi
Avstrija: 12 z eno zvezdico, 6 z dvema, 1 s tremi
Madžarska: 1 z dvema zvezdicama, 5 z eno
Hrvaška: 7 z eno zvezdico

Ker je Michelin v Sloveniji podelil prve zvezdice in med domačimi gurmanskimi raziskovalci požel veliko zanimanje (v samo enem dnevu po razglasitvi zmagovalcev je bilo v okviru Tedna restavracij narejenih čez 3.000 rezervacij), smo se odločili, da se razgledamo še malo čez mejo. Seznam vseh restavracij z Michelinovimi zvezdicami je preobsežen, zato v nadaljevanju predstavljamo samo nam najbližje. Poglejmo torej malo podrobneje, kam se zapeljati na prvovrstno gurmansko izkušnjo k sosedom. 

Tri zvezdice

V majhni vasici San Cassiano v Dolomitih, blizu znanega smučarskega centra Alta Badia, se nahaja St. Hubertus s tremi zvezdicami. Kuharski mojster Norbert Niederkofler tam že vrsto let ustvarja vrhunsko alpsko kuhinjo. Prvo zvezdico je prejel že leta 2000, drugo 2007, tretjo pa 2017. Svoje jedi popestri z značilnimi sestavinami iz regije, ki jih osebno nabavlja pri lokalnih pridelovalcih. Pri Michelinu so zapisali, da je njegova kuhinja zmaga barve in okusa, pa tudi prefinjene tehnike, ki več kot opravičujejo njegovo mesto med kuharskimi zvezdniki.
Cena: od 220 do 300 EUR
Spletna stran: www.st-hubertus.it

Še ena vrhunska restavracija s tremi zvezdicami v naši relativni bližini je Le Calandre. Nahaja se v predmestju Padove, vodita jo kuhar Massimiliano in njegov brat Raffaele Alajmo. Leta 1994 sta posel prevzela od staršev, ko je leta 2002 Massimiliano prejel tretjo Michelinovo zvezdico, pa je postal najmlajši kuhar v zgodovini s tem prestižnim priznanjem. Massimiliano verjame v eksperimentiranje, zato se jedi, ki jih strežejo v tej restavraciji, nenehno razvijajo. Vendar kuhinja ostaja uravnotežena in harmonična. Skrbna mešanica tradicionalnih in sodobnih okusov ustvarja celo vrsto edinstvenih in nepozabnih jedi.
Cena: od 135 do 225 EUR
Spletna stran: www.alajmo.it

Edina restavracija s tremi zvezdicami pri naših severnih sosedih je na Dunaju. Imenuje se Amador, in kot so leta 2019 zapisali pri Michelinu (ko so ji podelili tretjo zvezdico), je njihova ponudba hrane ustvarjalna, intenzivna in polna kontrastov, narejena z uporabo samo najboljših sestavin. Nahaja se v obokani vinski kleti Hajszan Neumann, ki je del vinskega cesarstva Fritza Wieningerja.
Cena: od 69 do 235 EUR
Spletna stran: www.restaurant-amador.com

Dve zvezdici

Ne tako daleč od meje v severnem predmestju Vidma najdemo Agli Amici. Vse od leta 1887 to restavracijo vodi ista družina in velja za eno najboljših v Italiji. Njihova skrivnost je v izredni kakovosti lokalnih sestavin, vključno z doma pridelano zelenjavo in odličnimi ribami, ki se uporabljajo za pripravo premišljenih in pristnih jedi.
Cena: od 93 do 130 EUR
Spletna stran: www.agliamici.it

V Benetkah najdemo Glam, restavracijo, ki je svojo drugo zvezdico prejela novembra 2019. Vrhunske jedi tam nastajajo pod taktirko Enrica Bartolinija, ki je pri 29 letih kot najmlajši italijanski chef prejel Michelinovo zvezdico. Pri 33 se ponaša že z drugo. Glam se nahaja v enem najlepših beneških hotelov, Palazzo Venart, kjer gostje ob razvajanju svojih brbončic uživajo v prvovrstnem razgledu na kanal Grande. Kuhinja je zelo domiselna in se osredotoča na izdelke iz tržnice Rialto s poudarkom na ribjih specialitetah ter regionalnih receptih.
Cena: 120 - 150 EUR
Spletna stran: www.enricobartolini.net/glam

Streljaj od Benetk v predmestju Padove je pravi naslov za ljubitelje morske hrane. V restavraciji Antica Osteria Cera, ki deluje že vse od leta 1966, boste uživali v tradicionalnih receptih in preprosto pripravljenih ribah in morskih sadežih. Tamkajšnjemu kuharskemu mojstru Danielu Ceri je dve zvezdici Michelin podelil leta 2016.
Cena: 60 - 165 EUR
Spletna stran: www.osteriacera.it

Prva izmed štirih na Dunaju z dvema zvezdicama je Steirereck, kjer uigrani ekipi že vrsto let poveljuje kuharski mojster Heinz Reitbauer. Ta elegantna, svetla in minimalistična restavracija v dunajskem Mestnem parku ponuja sodobno, prefinjeno in harmonično avstrijsko kuhinjo, polno presenečenj. Vrsto let se uvršča med najboljše restavracije na svetu.
Cena: od 105 do 165 EUR
Spletna stran: www.steirereck.at

V luksuznem dunajskem hotelu Palais Coburg se skriva vrhunska restavracija Silvio Nickol, kjer vam bo hrano pripravljal eden najboljših avstrijskih chefov. Kulinarika Silvia Nickola je moderna in izpopolnjena do najmanjšega detajla, ob tem pa vam bodo ponudili vinsko karto, na kateri se skriva nekaj izjemno redkih (in dragih) vinskih biserov.
Cena: od 128 do 195 EUR
Spletna stran: www.palais-coburg.com

Kreativno in moderno hrano boste naši v še eni eminentni dunajski restavraciji, Konstantin Filippou, ki jo vodi mlad chef Konstantin Filippou, potomec grških staršev, sicer rojen v Gradcu. Svoje znanje je med drugim pridobival pri Gordonu Ramseyju, poleg pravega performansa na krožniku pa vam bodo ponudili še vrhunsko vinsko spremljavo.
Cena: od 47 do 185 EUR
Spletna stran: konstantinfilippou.com

V 20. dunajskemu okrožju lahko zavijete k Mraz & Sohn, eni najbolj ustvarjalnih kuhinj v mestu. Ekipa kuharskega mojstra Markusa Mraza vam bo v modernem prostoru postregla z menijem, sestavljenim iz različnih kontrastnih in izraznih jedi z izrazito osebnostjo.
Cena: 145 EUR
Spletna stran:: www.mrazundsohn.at

Na Madžarskem treh zvezdic ne boste našli, edina z dvema pa je Onyx v Budimpešti. Nahaja se v središču mesta, kjer vas bodo posedli na pozlačene stole in pod čudovite lestence. Strastno, visoko usposobljeno kuhanje ohranja klasične madžarske okuse v ospredju, ima pa tudi zanimive moderne zasuke. Jedi so natančno pripravljene in intenzivno aromatizirane.
Cena: od 55 do 105 EUR
Spletna stran: honyxrestaurant.hu

Ena zvezdica

Če vas pot zanese v Goriška Brda, boste tik čez mejo v vasici Jenkovo naleteli na L'Argine a Vencò. V tej podeželski restavraciji, obdani s hribi in vinogradi, vam bo jedi pripravljala chefinja Antonia Klugmann, ki se z eno Michelinovo zvezdico že ponaša v Benetkah. Njena kuhinja je preprosta in obogatena z lokalnimi zelišči. Izbira na meniju je omejena, a zagotavlja svežino z lokalnimi sestavinami.
Cena: od 63 do 110 EUR
Spletna stran: www.largineavenco.it

Prav tako na italijanski strani Brd in le streljaj od L'Argine a Vencò najdemo La Subida - gostilno Pri lovcu, ki s svojo domačnostjo že desetletja navdušuje. Kuhinja združuje preteklost in prihodnost v tradicionalnih receptih z inovativnim zasukom.
Cena: od 50 do 75 EUR
Spletna stran: www.lasubida.it

V Cortoni, blizu Ikee v Vilešu in tržaškega letališča, je Osterija Altran. Na videz rustikalna, a v resnici čudovita romantična gostilna na vinskem posestvu, obdana z zelenjem. Kuhinja v sodobnem slogu se osredotoča na kakovostne sestavine in skrbno pripravo.
Cena: od 60 do 95 EUR
Spletna stran: facebook.com

Če boste obiskali Trst in si zaželite vrhunske italijanske kuhinje, potem je pravi naslov Harry's Piccolo. Ta restavracija na osrednjem trgu Piazza Unità d'Italia se ponaša s prijetnim in elegantnim ambientom, kjer ponujajo vznemirljivo, ustvarjalno kuhinjo, ki jo spremlja dobra izbira vin. Takole je tam guštirala ekipa Playboya Slovenija: Prva tržaška michelinka.
Cena: od 85 do 145 EUR
Spletna stran: www.harrystrieste.it

Hrvaških sedem zvezdic

Na Hrvaškem so prvo Michelinovo zvezdico podelili leta 2017 v Rovinju (Monte), v naslednjih letih pa je ta prestižna priznanja prejelo še šest restavracij. Razen ene v Zagrebu so vse vzdolž jadranske obale.

Hrvaška prestolnica je prvo in za zdaj edino zvezdico prejela leta 2019 - podelili so jo restavraciji Noel, ki je zrasla na pogorišču gostilne Peta četvrtina. Lastnik in kuhar Goran Kočiš pri ustvarjanju modernih in domislenih jedi spretno uporablja lokalne sestavine, njegov poslovni partner in sommelier Ivan Jug pa poskrbi za vinsko spremljavo z izbranimi hrvaškimi, francoskimi in italijanskimi vini.
Cena: od 30 do 100 EUR
Spletna stran: noel.hr

V hrvaški Istri najdemo dve lokaciji, kjer imajo izobešeno zvezdico. Prva je v središču Rovinja, sodobna in trendovska restavracija Monte, ki je, kot rečeno, prva na Hrvaškem dobila zvezdico. Michelinov vodnik kuhinjo Danijela Dekića opisuje kot spektakularno, skorajda gledališko, zelo kreativno in podprto s sodobnimi tehnikami.
Cena: od 85 do 120 EUR
Spletna stran: www.monte.hr

Na vzhodni obali Istre v Lovranu je hotel Draga di Lovrana s prelepim razgledom na Kvarnerski zaliv, v okviru katerega deluje tudi restavracija. Tamkajšnja kuhinja Denija Srdoča je moderna, z mediteranskim vplivom in občasnim francoskim zasukom.
Cena: od 35 do 75 EUR
Spletna stran: www.dragadilovrana.hr

Južneje na otoku Pagu blizu Novalje in sredi čudovitih borovih dreves najdemo posest Boškinac. Kljub dejstvu, da se nahajajo na otoku, boste kot gost pri njih zaman iskali pogled na Jadran, vendar eleganten ambient in čudovita sredozemska kulisa več kot nadomestita pomanjkanje razgleda na morje.
Cena: od 45 do 90 EUR
Spletna stran: www.boskinac.com

Še južneje v Dalmaciji se nahajajo trije kulinarični biseri. Prvi je v Šibeniku, imenuje se Pelegrini. Pripravili vam bodo odlične školjke, ostrige, morske polže, morske ježke in različne vrste rib, pri mesnih jedeh pa dajejo poudarek na jagnjetini in teletini. Kuhar Rudolf Štefan ničesar ne pušča naključju - njegove jedi so vedno rezultat dolgoletnih izkušenj, raziskovanja in trdega dela.
Cena: od 75 do 130 EUR
Spletna stran: pelegrini.hr

Na otoku Korčula kraljuje LD Terrace. Restavracija se nahaja na cesti, ki vodi okoli slikovitega zgodovinskega središča mesteca Korčula in ponuja romantični pogled na morje in okoliške otoke. Vrhunska mediteranska kuhinja s poudarkom na lokalnih izdelkih, predvsem olivnem olju in odličnih ribah. O vrhunski kuhinji chefa Marka Gajskega preberite v aktualni številki slovenskega Playboya!
Cena: od 40 do 105 EUR
Spletna stran: ldrestaurant.com

Najbolj južno v Dubrovniku je doma gostilna 360º. Njihova terasa na strehi v starem mestnem jedru ponuja neverjeten razgled 360 stopinj, po čemer je tudi dobila ime. Popolna izbira za očarljiv, romantičen in vsekakor gurmanski večer.
Cena: od 70 do 120 EUR
Spletna stran: www.360dubrovnik.com

Aleš Cipot
Urednik