Se vam je refren dolgočasne popevke zataknil v možganih? Zdravnik razkriva trik, kako se tega rešite!

Potrebnih je le nekaj sekund

28. 4. 2021, 12:18 | Prosti čas

              Se vam je refren dolgočasne popevke zataknil v možganih? Zdravnik razkriva trik, kako se tega rešite! (foto: profimedia) profimedia

Naši možgani so 'v naprej programirani, da si zapomnijo glasbo', kar je osnovni problem tudi v trenutku, ko nam to ni najbolj po godu.

Ko se nam na 'ponovitev' v možganih zatakne del pesmi, ki je sploh ne maramo, je to prav poseben mali osebni pekel.

Na srečo obstaja način, kako neprestano ponavljanje pesmi ustavimo. In za to boste potrebovali samo eno žvečilko, poroča The Sun.

Avstralski znanstvenik dr. Karl Kruszelnicki trdi, da se s takšnimi težavami vsaj enkrat v življenju sreča kar 92 odstotkov vseh odraslih, nekateri pa imajo s tem fenomenom opraviti celo večkrat. Še več. Ista pesem se jim v možganih 'vrti' tudi po nekaj dni.

Kuszelnicki pa je potem, ko je odkril trik, ki lahko pri tem pomaga, bil tega pripravljen deliti s širno javnostjo.

"Iz zaenkrat neznanega razloga, iste možganske poti v možganih, ki jih ubira ponovljajoče se gibanje čeljusti, uporablja tudi mehanizem za reprodukcijo glasbe v našem umu. Zato žvečenje žvečilke lahko pomaga. Naši možgani so sicer v naprej programirani, da si zapomnijo glasbo, kar lahko postane tudi neprijetna izkušnja, če se v naše možgane ujame še posebno dolgočasna pesem. Da bi ciklus neprestanega ponavljanja delov pesmi ustavili, se lahko tudi k 'pranju možganov' s predvajanjem prav te pesmi, z branjem, poslušanjem drugih skladb ali igranjem kakšnega inštrumenta."

In zakaj se nekatere pesmi raje zataknejo v naših možganih kot druge?

"Običajno gre za popularne pesmi, ki pa so praviloma hitrejše od ostalih in vsebujeo več ponavljanja. Pogosto imajo tudi izstopajoče 'neobičajnosti'."