Slavnostna povorka kraljevskih mumij po ulicah Kaira do narodnega muzeja

Blišč sredi epidemije

3. 4. 2021, 22:18 | Prosti čas | Vir: STA

              Slavnostna povorka kraljevskih mumij po ulicah Kaira do narodnega muzeja (foto: profimedia) profimedia

V Kairu so prpravili razkošno povorko, v kateri so mumije egiptovskih kraljev iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču prestolnice prepeljali v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju mesta. Preselili so 22 mumij - 18 kraljev in štiri kraljice - iz obdobja med 17. in 20. dinastijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med njimi so mumija kralja Sekenenra, ki je začel vojno s Hiksi, mumija kraljice Hačepsut, ki ji je posvečen pogrebni tempeljski kompleks v Deir el-Bahariju na zahodnem bregu Nila nasproti Luksorja, in mumija egiptovskega kralja Ramzesa II.

V NMEC bodo mumije približno 15 dni obravnavali v restavratorskih delavnicah, nato imajo zanje pripravljene nove vitrine v dvorani kraljevskih mumij.

Povorka je potekala pod strogimi varnostnimi in zaščitnimi ukrepi. Na trgu Tahrir ni bilo ne pešcev ne vozil, izpraznili so tudi druge dele poti, po kateri se je vila kolona z mumijami.

Dogajanje je prenašala egiptovska državna televizija, del razkošne selitve pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

NMEC so deloma odprli februarja 2017, v njem bo predstavljena zbirko približno 50.000 eksponatov, ki bo predstavila egiptovsko civilizacijo od prazgodovine do danes.