Slovencev naj bi bilo na Hrvaškem še najmanj 45.000

Kljub obvezni karanteni

25. 8. 2020, 11:24 | Prosti čas | Vir: STA

              Slovencev naj bi bilo na Hrvaškem še najmanj 45.000 (foto: Profimedia) Profimedia

Kljub množičnemu odhodu tujcev iz Hrvaške zaradi poslabšanja epidemiološkega položaja je v južni sosedi še vedno okoli pol milijona turistov, od tega vsaj 420.000 tujih, navaja danes hrvaški Večernji list. Še vedno so najbolj številčni Nemci, sledijo domačini, nato pa Poljaki, Slovenci in Čehi. Slovencev naj bi bilo na Hrvaškem še najmanj 45.000.

Turistična sezona je bila po ocenah sogovornikov časnika odlična. Na Krku so imeli od sredine junija do sredine avgusta skoraj povsem normalno sezono, je pojasnila ponudnica apartmajev.

Vendar pa se zdaj negotovost spet povečuje. Potem ko sta Hrvaško na rdeči seznam uvrstili Avstrija in Slovenija, zdaj tudi Madžarska nakazuje podoben korak s 1. septembrom. Vendar pa v Hrvaški turistični skupnosti (HTZ) menijo, da se bo še dalo kaj narediti iz posezone.

"Realizacija turističnega prometa v prihodnosti bo odvisna od epidemiološke slike v državi, mi pa se moramo še naprej obnašati odgovorno in spoštovati predpisane ukrepe, da zmanjšamo število okuženih oseb in povrnemo zaupanje, glede na to, da se ti seznami popravljajo vsaka dva tedna," je za Večernji list dejal direktor HTZ Kristjan Staničić.

Turistična sezona se je sicer skrajšala, ker se je Hrvaška znašla na rdečem seznamu več držav. Ta teden imajo v državi že okoli 200.000 turistov manj kot v tednu poprej. Še posebej se čuti odliv Avstrijcev in Slovencev, vendar pa tuji turisti še vedno ostajajo na Hrvaškem, tudi tisti iz držav, ki so opozorile svoje državljane, da je Hrvaška na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko in da jih ob povratku v domovino čakajo določeni ukrepi, kot sta karantena ali testiranje.

Še vedno so najbolj številčni turisti na Jadranu Nemci

Kot navaja Večernji list, jih je še vedno okoli 150.000. Okoli 100.000 je domačih gostov, sledi 65.000 Poljakov, 45.000 Slovencev in 40.000 Čehov. Madžarov je okoli 20.000, Italijanov pa 15.000. Okoli 10.000 je še Avstrijcev in Britancev. Slednji medtem še vedno prihajajo na Hrvaško; samo prejšnji teden jih je na letališči v Dubrovniku in Splitu prišlo okoli pet tisoč, navaja časnik.

Od začetka leta so na Hrvaškem našteli okoli 6,5 milijona tujih gostov, ki so ustvarili 44 milijonov nočitev. To je približno 53 odstotkov lanskega prometa. A še vedno gre za številke, ki jih Hrvaški lahko zavidajo vse turistične države v Sredozemlju, navaja Večernji list.

V avgustu so sicer zabeležili le 67 odstotkov lanskega turističnega prometa. Med najbolj številčnimi so bili spet Nemci in Slovenci, ki so v tem mesecu opravili le deset oz. šest odstotkov manj nočitev kot lani. Poljaki pa so celo povečali število nočitev za pet odstotkov glede na lani, še navaja hrvaški časnik na svoji spletni strani.

V treh dneh se je v Slovenijo vrnilo več kot 60.000 državljanov

Hojs je na vladni novinarski konferenci potrdil, da prav velikega navala na mejne prehode zaradi vladne napovedi o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav ob koncu tedna in v ponedeljek ni bilo. Po analizi, ki jo je opravila policija, število tistih, ki so mejo prestopili v predzadnjem avgustovskem koncu tedna, ne odstopa bistveno od števila prestopov ob istem koncu tedna lanskega leta.

V soboto, nedeljo in ponedeljek je tako hrvaško-slovensko mejo skupno prestopilo okoli 226.000 potnikov, od tega nekaj čez 60.000 slovenskih državljanov. V soboto jih je mejo prestopilo okoli 22.000, v nedeljo približno 25.000 in v ponedeljek okoli 16.000. Ta številka po oceni ministra ni majhna, so se pa očitno časovno tako razporedili, da ni bilo zastojev.

Tistim, ki so se vračali iz Hrvaške, v teh dneh še niso izdajali karantenskih odločb. So jih pa 2138 izdali tistim, ki so se preko meje vračali iz držav, ki so že dlje časa na rdečem seznamu. V soboto so jih izdali 296, v nedeljo 1272, v ponedeljek pa 570.

Še 62 so jih izdali danes od polnoči do osme ure, a po Hojsovi oceni ne gre za tiste, ki bi se vračali iz Hrvaške. Kot je pojasnil, predvidevajo, da bo več teh odločb izdanih ob koncu tedna in naslednji ponedeljek, dan pred začetkom novega šolskega leta.

Hojs je tudi zatrdil, da se je čas izdaje odločb od začetnih "porodnih krčev" v zadnjem obdobju bistveno znižal. Kar 90 odstotkov jih izdajo v petih do sedmih minutah. Le pri nekaj odločbah je čas izdaje presegel 15 minut, v nobenem primeru pa ne 21 minut.

Hojs je odgovoril tudi na pomisleke, da bi se nekateri slovenski državljani utegnili namesto preko hrvaško-slovenske meje domov vrniti preko Madžarske in se tako skušali izogniti karantenski odločbi. Kot je poudaril, je policija že danes zato nadzor začela izvajati tudi na madžarsko-slovenski meji. Od potnikov lahko policisti zahtevajo dokazilo, da niso prispeli iz nevarnih držav. Poostren nadzor bodo izvajali tudi v naslednjih dneh, je napovedal.