Slovenija premore več kot deset tisoč kilometrov označenih planinskih poti

18. 6. 2021, 06:33 | Prosti čas | Vir: STA

              Slovenija premore več kot deset tisoč kilometrov označenih planinskih poti (foto: profimedia) profimedia

Slovenija je prepredena s pohodnimi potmi, Slovenci pa veljamo za narod pohodnikov. Trenutno je s Knafelčevo rdeče-belo markacijo označenih 10.068 kilometrov planinskih poti, svoje oznake ima tudi množica tematskih in drugih pešpoti. Najvišjih vrh v državi, Triglav, letno po ocenah obišče okoli 70.000 ljudi, vzpon nanj je možen tudi virtualno.

Točnih podatkov o številu obiskovalcev na Triglavu ni. Vpisne knjige za posamezne vrhove se ne ohranijo pri skrbniku poti, hkrati se tudi vse manj ljudi vpisuje v vpisne knjige, ugotavljajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Po ocenah javnega zavoda Triglavski narodni park in glede na podatke avtomatskega števca obiska, ki sicer obiska zaradi zimskih vremenskih razmer ne meri skozi celo leto, Triglav letno obišče okoli 70.000 pohodnikov.

Prvi dokumentiran vzpon na Triglav nosi datum 26. avgust 1778. Dobrih sto let kasneje, leta 1895, ko je bil na vrhu postavljen Aljažev stolp, je bilo zabeleženih 223 vzponov, vse od takrat pa število obiskovalcev narašča. Danes je obisk vrha Triglava možen tudi virtualno, omogoča ga Slovenski planinski muzej, ki so ga avgusta 2010 odprli v Mojstrani. Muzej hrani gradivo, ki nudi vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

Pri nas gore po podatkih PZS letno obišče okoli 1,7 milijona ljudi, med vsemi slovenskimi gorami in vrhovi pa so najbolj obiskani lažje dostopni hribi v sredogorju, ki veljajo tudi za "hišne gore", pravijo na PZS. Mednje spadajo Kum, Mrzlica, Uršlja gora, Kriška gora, Nanos, Velika planina, Golte in še nekatere druge.

PZS je ena največjih prostovoljskih organizacij v Sloveniji. Združuje 291 planinskih društev, klubov in postaj GRS, število članov pa v zadnjih 20 letih niha med 50.000 in 60.000.

"V letu 2019 smo dosegli številko 61.500, v zadnjem letu pa so številke zaradi epidemije upadli. Manj je večdnevnih obiskov v gorah, manj obiskov gora v tujini in okrnjenega programa planinskih društev," ugotavljajo na PZS.

Sicer pa planinska društva po Sloveniji upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč, bivakov in učnih središč s skoraj 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči.

Slovenijo prečkajo tudi tri evropske pešpoti. To sta E6 in E7, ki se križata na hribu Mačkovec nad vasjo Selo pri Robu na Dolenjskem, in od decembra 2016 še Mediteranska pešpot E12.