Soteska Vintgar po daljšem zaprtju znova vabi obiskovalce

Cene vstopnic so ostale na lanski ravni

22. 4. 2021, 15:32 | Prosti čas | Vir: STA

              Soteska Vintgar po daljšem zaprtju znova vabi obiskovalce (foto: Tinkara Zupan/STA) Tinkara Zupan/STA

Po zimi in zaostrenih epidemioloških ukrepih ta konec tedna soteska Vintgar ponovno odpira svoja vrata. Turistično društvo je pred tem poskrbelo za ureditev brežin in zamenjavo poškodovanih podestov. V petek bodo v soteski najprej pozdravili občane Gorij, Bleda in Jesenic, v soboto pa soteska vabi tudi ostale obiskovalce.

Kot je na današnji novinarski konferenci na vstopni točki v blejski Vintgar povedal strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant, ki upravlja z omenjeno naravno znamenitostjo, v novo sezono kljub vsem težavam stopajo smelo in pogumno. "Soteska je znova lepo urejena in pripravljena na obiskovalce," je poudaril.

Posebno pozornost so namenili varnosti. "Zopet imamo novih vsaj dve tretjini podestov, saj smo jih ob urejanju brežin uničili," je povedal Bregant. Kot je pojasnil, so brežine po žledu in napadu podlubnikov ogolele. Ostala so suha drevesa, jesensko deževje in velike količine snega pa so povečali erozijo. Da ne bi ogrozili obiskovalcev, so zato sprožili plazove in očistili pobočja.

"Letošnji pogled na sotesko bo zaradi posekov mogoče za koga žalosten, ampak gozd je propadel in to je bil nujen poseg, ki ga je bilo treba narediti. Se pa narava že lepo obnavlja," je zagotovil Bregant. Pojasnil je, da so posekali tudi nevarna drevesa na pobočju nad samim vstopom v sotesko, saj so bila nekatera zelo nagnjena proti poti in je obstaja velika nevarnost, da bi se izkoreninila in padla ter koga poškodovala.

Pred začetkom nove sezone so po Bregantovih besedah veliko naredili tudi na področju marketinga in prisotnosti na družbenih medijih ter objavah na prenovljeni spletni strani, kjer obiskovalce seznanjajo s koristnimi informacijami. Te bodo predvajali tudi na novem zunanjem monitorju na vstopni točki v sotesko, kjer bodo obiskovalce med drugim seznanjali z režimom obiskovanja.

Ta ostaja takšen, kot so ga uvedli lansko leto, in sicer z enosmernim ogledom soteske ter povratkom po hribu. "Vse pohodne poti so primerno označene in poskrbeli smo, da so urejene," je povedal Bregant ter ob tem izpostavil sodelovanje z blejsko občino in Infrastrukturo Bled.

Cene vstopnic so ostale na lanski ravni

"Tudi letos pa je naša želja, da se obiskovalci v čim večji meri odločajo za rezervacijo vstopnic," je dejal Bregant. Želi si, da bi se obiskovalci po soteski čim bolj porazdelili, da ne bi prihajalo do velikih obremenitev ob konicah, ki so običajno med 11. in 14. uro, zato jim priporoča prihod v jutranjem ali poznopopoldanskem času.

Ob preveliki obremenitvi soteske, ki velja za naravno vrednoto državnega pomena, bi se utegnilo v prihodnje zgoditi, da bi morali tudi fizično omejiti dostop v sotesko in bi bil njen obisk možen le z rezervacijo termina oziroma predhodnim nakupom vstopnic.

V letošnji nepredvidljivi sezoni tega še ne bodo uvedli, v prihodnje pa je moč pričakovati takšen sistem. V letu 2019 je namreč sotesko obiskalo kar 406.000 ljudi, medtem ko se je v lanskem pandemskem letu številka obiskovalcev ustavila pri 130.000.

Zaenkrat bo soteska odprta od 9. do 16. ure, med vikendom do 17. ure

Če bo potrebno, bodo odpiralni čas podaljšali. V petek bodo sotesko odprli za občane Gorij, Bleda in Jesenic, v soboto pa še za vse ostale, pri čemer bo to vikend promocijskih cen za družine.

Turistično društvo Gorje se trudi tudi s prometno ureditvijo območja. Pripravili so elaborat, ki ga bo občinska uprava, kot je povedal gorjanski župan Peter Torkar, pregledala in se do njega opredelila. "S skupnimi močmi bomo skušali zagotavljati, da bodo ljudje, ki živijo ob cesti proti soteski, utrpeli čim manj težav," je poudaril.

Velik prometni pritisk je tudi na drugem koncu soteske, na Blejski Dobravi. Tam jeseniška občina na parkirišču ob pokopališču vzpostavlja sistem zaračunavanja parkirnine, ki bo začel delovati sredi junija. Celodnevno parkiranje bo podobno kot na gorjanski strani stalo pet evrov. Uro in pol pa bo parkiranje brezplačno, kar je namenjeno zlasti obiskovalcem pokopališča, je pojasnil jeseniški župan Blaž Račič.