»To je sramota za vse nas,« je o prevaranih turistih v menjalnicah povedal Rovinjčan

Poroča Jutarnji list

14. 7. 2020, 14:47 | Prosti čas | Piše: N.Z.

              »To je sramota za vse nas,« je o prevaranih turistih v menjalnicah povedal Rovinjčan (foto: profimedia) profimedia


Na videz se vse zdi po predpisih in legalno, saj isti tečaj velja v vseh menjalnicah istega lastnika po celi Hrvaški, pa vendar turisti ob menjavi stoevrskega bankovca iz menjalnice izstopajo tudi s 1000 kun manj v žepu kot v drugih menjalnicah. Problem pa je tudi širši. S turisti, ki so v menjalnicah za svoje evre dobili manj kot polovico zneska, ki bi ga dobili po uradnem tečaju, namreč veliko izgubljajo tudi hrvaški gostinci in trgovci.

Hrvaška družabna omrežja je najprej obšel račun iz privatne menjalnice na Krku, ki je kazal, da je nemški turist za svojih 100 evrov dobil le 610 kun. Beseda je dala besedo in sledila je verižna reakcija.

»To je sramota za cel Rovinj in vse nas. Medtem ko se vsi iz petnih žil trudimo, da bi privabili goste in delamo vse, da bi se v Rovinju tujci počutili dobrodošli in varni, nam iz te menjalnice vsem pljuvajo naravnost v obraz. Naj jih bo sram. Vsi skupaj bi se morali truditi, da naši gostje vedo, da so ’rumene’ menjalnice naš skupni sovražnik. Pravzaprav jih moramo začeti opozarjati, naj v njihove prostore nikar ne vstopajo,« se je z izdanim tečajnim računom v roki razburjal možakar iz Rovinja.

V Glasu Istre so verigi oderuških menjalnic že prišli na sled. Gre za skupaj šest poslovalnic Auro Domusa, ki delujejo po celi Hrvaški in v katerih velja, da se zgolj v primeru, ko gost menja 800 evrov, tečaj vrne na uradni tečaj bank in ostalih menjalnic, kar je v razmerju: 7,4.