Nostradamusove prerokbe za 2022, med katerimi je tudi: "Vidim ogenj, ki bo padel z neba"

Čaka nas še eno naporno leto

30. 12. 2021, 09:48 | Prosti čas | Piše: A. K.

              Nostradamusove prerokbe za 2022, med katerimi je tudi: "Vidim ogenj, ki bo padel z neba" (foto: Profimedia) Profimedia

Michel de Nostredame, bolj znan kot Nostradamus, je bil francoski zdravnik, astrolog in prerok iz 16. stoletja, ki je napisal najslavnejšo knjigo prerokb, kar so jih kdaj natisnili.

V delu Prerokbe iz leta 1555 je zajel svoja videnja za več stoletij vnaprej, njegov slog pisanja je izjemno enigmatičen, izražal se je v verzih.

Zato ti - pogosto dvoumni - zapisi puščajo precej prostora za (napačno) interpretacijo in svetovno občestvo delijo na dva pola.

Profimedia

V nekaterih krogih je tako precej trdno prepričanje, da je Nostradamus pravilno predvidel več prelomnih dogodkov (ali pa je bilo njegove prerokbe mogoče ustrezno povezati z določenimi trenutki svetovne zgodovine): francosko revolucijo, veliki požar v Londonu leta 1666, vzpon na oblast Napoleona in Hitlerja, pristanek na Luni, smrt treh članov družine Kennedy, teroristični napad na Svetovni trgovinski center v New Yorku in še kaj. 

Slavni prerok je imel sicer že za leto 2021 veliko (milo rečeno) pesimističnih predvidevanj, od zombi apokalipse do velikega sončnega viharja - k sreči so nam bila vsaj nekatera prihranjena -, a ena ostaja enaka tudi za 2022, piše Večernji list. "Vidim ogenj, ki bo padel z neba," je zapisal in, kot pravijo poučeni, je imel v mislih padec meteorja na Zemljo.

Kar je precej skrb vzbujajoč podatek glede na to, da je Zemljo leta 2021 za las zgrešil asterodi 2021GW4 s premerom skoraj pet metrov. Sicer so znanstveniki mirili, da sam po sebi niti ni huda grožnja našemu planetu, a bi nas, če bi se razbil na nekaj delov, eden od njih gotovo zadel.

Sledi še nekaj zloveščih Nostradamusovih verzov za prihajajoče leto, in sicer nova vojna, za katero naj bi bil povod napad na Francijo iz smeri vzhoda. Kot pojasnjujejo poznavalci, je težko določiti točen datum njegovih predvidevanj, ker so vezana na astronomska gibanja, a bi to lahko bilo spomladi.

Morda Nostradamus niti ni imel v mislih današnje Francije, ampak vse večje napetosti med Rusijo in ZDA, ki so vse bolj zaostrene, Rusija pa je našla zaveznika na vzhodu: na Kitajskem.

Nič kaj bolj spodbudne niso niti napovedi inflacije, lakote in podnebnih sprememb. V resnici pa niti niso nepričakovane: glede na že dve leti trajajočo pandemijo in stanje, do katerega je človeštvo pripeljalo planet, ki si ga je prisvojilo.

Kot že dolgo opozarjajo klimatologi, je skrajni čas za ukrepanje in morda bi si bilo dobro tudi Nostradamusove napovedi razlagati tako, kot da imamo zdaj res zadnjo priložnost - saj veste, planet B ne obstaja, in to žal precej zagotovo drži.

Profimedia

Kot so pri Večernjem sklenili pregled prerokb za naslednje leto, je pol tisočletja nazaj Nostradamus pravilno predvidel razvoj umetne inteligence, skrb vzbujajo njegove napovedi "nesmrtnih študentov" in potencialno negativnih posledic. In že spet se vse skupaj sliši nekam znano ...