Turizem v Sloveniji oktobra zaradi drugega vala epidemije spet zastal

63 odstotkov manj turistov kot oktobra lani

26. 11. 2020, 06:00 | Prosti čas | Vir: STA

              Turizem v Sloveniji oktobra zaradi drugega vala epidemije spet zastal (foto: Profimedia) Profimedia

Oktobra so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili nekaj več kot 173.000 prihodov turistov, kar je 63 odstotkov manj kot oktobra lani. Prihodov domačih turistov je bilo malo manj kot 134.000, prihodov tujih turistov pa malo manj kot 40.000. Turistični obrati sicer s 24. oktobrom skladno z vladnim odlokom niso smeli sprejemati novih gostov.

Število domačih gostov se je v turističnih obratih oktobra povečalo za dva odstotka, na drugi strani pa je bilo tujih gostov 88 odstotkov manj kot oktobra lani. Domači in tuji turisti skupaj so oktobra po podatkih državnega statističnega urada ustvarili nekaj več kot 543.000 prenočitev, kar je 49 odstotkov manj kot oktobra lani. Domači turisti so jih ustvarili nekaj več kot 412.000, kar je za četrtino več kot v lanskem desetem mesecu, tuji pa nekaj več kot 131.000, kar je 82 odstotkov manj.

Na statističnem uradu so izpostavili, da je s 24. oktobrom sicer začel veljati vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, zaradi česar turistični nastanitveni obrati po tem datumu niso smeli več sprejemati novih gostov.

Od tujih turistov so oktobra v Sloveniji največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije (16 odstotkov ali 20.000 prenočitev), sledili so turisti iz Avstrije in Italije (po 13 odstotkov), Srbije (10 odstotkov), Bosne in Hercegovine (osem odstotkov) in Hrvaške (šest odstotkov).

Oktobra so v vseh vrstah turističnih občin zabeležili manj prenočitev kot v lanskem desetem mesecu. V zdraviliških občinah je bilo v tem mesecu ustvarjenih nekaj več kot 174.000 prenočitev ali 32 odstotkov vseh turističnih prenočitev v tem mesecu. Sledile so obmorske občine (več kot 141.000 prenočitev ali 26 odstotkov vseh prenočitev) in gorske občine (več kot 84.000 prenočitev ali 16 odstotkov vseh prenočitev).

Domači gostje so največkrat prenočili v zdraviliških občinah (39 odstotkov vseh oktobrskih prenočitev domačih turistov), tuji gostje pa v obmorskih občinah (21 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov). Število turističnih prenočitev je glede na oktobra lani najbolj upadlo v občini Ljubljana (za 79 odstotkov) in v gorskih občinah (za 63 odstotkov).

Hoteli so oktobra zabeležili skoraj 288.000 prenočitev ali 53 odstotkov vseh prenočitev, zabeleženih oktobra. Kljub temu je bil v primerjavi z oktobrom lani padec 54-odstoten. V zasebnih sobah, apartmajih in hišah je bilo ustvarjenih 19 odstotkov vseh prenočitev, v kampih šest odstotkov, v apartmajskih naseljih štirje odstotki, v začasnih nastanitvenih zmogljivostih in marinah pa trije odstotki prenočitev.

Več prenočitev kot oktobra lani so zabeležili le na turističnih kmetijah

Z nastanitvijo (24 odstotkov več ali nekaj več kot 16.000 prenočitev). Kot so še dodali na statističnem uradu, so 88 odstotkov vseh prenočitev na turističnih kmetijah ustvarili domači gostje.

Od začetka januarja do konca oktobra je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot tri milijone prihodov turistov, kar je 46 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, in nekaj več kot devet milijonov njihovih prenočitev, kar na letni ravni predstavlja 37-odstotni padec.

Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so do konca oktobra zabeležili za 39 odstotkov več prihodov domačih turistov kot v istem obdobju lani, njihovih prenočitev pa za 49 odstotkov več. Prihodov tujih turistov je bilo v desetih mesecih za 72 odstotkov manj kot v istem obdobju prejšnjega leta, njihovih prenočitev pa za 68 odstotkov manj.

Vlada je sicer obisk domačih turistov spodbujala s turističnimi boni, ki so jih prejeli vsi prebivalci Slovenije. Odrasli so prejeli bon v višini 200 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Njihovo veljavnost bo vlada predvidoma podaljšala tudi v prihodnje leto.