V Brežicah bodo prenovljeni vodovodni stolp namenili turizmu

Za naložbo naj bi odšteli 1,9 milijona evrov

23. 2. 2021, 11:24 | Prosti čas | Vir: STA

              V Brežicah bodo prenovljeni vodovodni stolp namenili turizmu (foto: Rasto Božič/STA) Rasto Božič/STA

V Brežicah so te dni dobili gradbeno dovoljenje za prenovo tamkajšnjega vodovodnega stolpa, mestnega in občinskega simbola ter tehničnega spomenika, ki v državi velja za enega izmed dveh starejših te vrste. Preurediti ga nameravajo kot razgledno točko in ga nameniti turizmu. Za naložbo naj bi odšteli 1,9 milijona evrov.

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da bodo za to naložbo skušali priti do morebitnega evropskega ali državnega sofinanciranja, naložbeni denar pa bodo za zdaj zagotovili z rebalansom občinskega proračuna.

Stoletni stolp bo sicer treba statično sanirati in preurediti tako njegovo notranjost kot zunanjost. Končanje prenovitvenih del načrtujejo oktobra prihodnje leto, leta 2023 pa še končanje ureditve bližnjega paviljona s kavarno.

Pri dejavnosti v stolpu načrtujejo sodelovanje brežiške Mestne hiše, Posavskega muzeja in Društva za oživitev mesta Brežice. Ob pripravi idejne zasnove obnove in rekonstrukcije vodovodnega stolpa se je občina srečala z izzivi, ki jih je postavil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je še dejal Molan.

Po podatkih brežiške občine bodo statično sanirani stolp prilagodili novemu namenu in obiskovalcem. Notranjemu stopnišču od pritličja do razgledne točke nad vodohranom bodo dodali dvigalo, preuredili bodo klet, pritličje in šest nadstropij oz. skupaj osem etaž.

Odstraniti nameravajo etaže do četrte etaže in zgraditi nove z notranjim samonosnim dvigalom, ki bo iz kleti vozilo do razglednih točk oz. balkonov v petem nadstropju in vodohrana v šestem. Dvigalo bo zmoglo prevoz osmih ljudi, prirejeno bo invalidom in njihovemu spremstvu.

V pritličju bodo uredili informacijsko točko za oglede, po nadstropjih bodo namestili table z zgodovinskimi in drugimi podatki. Prenovili bodo streho in ohranili strešna okna. V kleti bodo namestili stranišča, v pritličju in zgornji etaži bo možno natočiti tudi vodo, ki bo rdeča nit obiska. Prenovili bodo tudi vse vode in uredili prezračevanje. Nad vhodom v stolp bodo postavili višjo nadstrešnico in na ploščadi pred stolpom namestili korita z rastlinjem.

"Nova zasnova v ospredje postavlja stavbo in njene elemente kot del izjemne tehniške dediščine, ki svojim obiskovalcem približuje njeno delovanje in ustrezno umestitev v kontekst časa," so še zapisali na brežiški občini.

Brežiški vodovodni stolp so za potrebe mestnega vodovoda zgradili leta 1914. Ker je za svoje delovanje potreboval električni motor, so za njegov pogon zgradili tudi dizelsko elektrarno. Deloval je do leta 1983. Visok je 46 metrov in v večjem delu krožno zasnovan, na vrhu ga zaključuje osmerokotni vodni zbiralnik, podprt s šestnajstimi podporniki.

Stolp, ki ga krasijo trije manjši balkoni, je pokrit z osemstransko piramidasto streho. Stoji na vogalu osrednje brežiške vpadnice oziroma Bizeljske ceste in Ulice stare pravde, zgradili pa so ga ob vzhodnem obodu zgodovinskega mestnega jedra in na ostankih mestnega obrambnega obzidja.

Njegov načrt je izgubljen, prav tako se niso ohranili podatki o njegovem arhitektu. Stolp je sicer uveljavljen simbol Brežic.