V Franciji bodo prepovedali ogrevanje zunanjih teras lokalov

Boj proti podnebnim spremembam

29. 7. 2020, 00:00 | Prosti čas | Vir: STA

              V Franciji bodo prepovedali ogrevanje zunanjih teras lokalov (foto: profimedia) profimedia

V Franciji bodo v okviru boja proti podnebnim spremembam prepovedali uporabo grelnikov na terasah restavracij in kavarn. Francoska vlada je sicer danes predstavila še številne druge ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Nova francoska okoljska ministrica Barbara Pompili je po ministrskem srečanju pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona povedala, da lastniki lokalov in restavracij ne bodo smeli več ogrevati zunanjih teras. Ukrep to zimo še ne bo veljal, saj je kriza covida-19 gostince močno prizadela.

"Ne moremo ogrevati teras sredi zime, ko je nič stopinj Celzija, samo zato, da bi nam bilo toplo, ko pijemo kavo," je pojasnila ministrica.

Poleg tega bodo morale imeti trgovine, kjer je vključeno gretje ali hlajenje, zaprta vrata, je še povedala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Za ukrepa so se po besedah Pompilijeve odločili, da ne bi več "prekomerno porabljali energije, saj je to povsem neupravičeno".

To sta le dva od številnih ukrepov, ki jih je francoska vlada oblikovala na podlagi predlogov 150 državljanov v okviru državljanske konvencije o podnebju, ki jo je lani po protestih rumenih jopičev oblikoval Macron. Med drugim nameravajo zaostriti tudi pravila glede izolacije stanovanjskih zgradb in prepovedati ogrevalne sisteme na kurilno olje in premog.