V Ljubljani doživljajsko vodenje Mojster Plečnik

13. 10. 2021, 15:19 | Prosti čas | Vir: STA

              V Ljubljani doživljajsko vodenje Mojster Plečnik (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Javni zavod Turizem Ljubljana je pripravil butično doživljajsko vodenje Mojster Plečnik. Namen vodenja je udeležence seznaniti z veliko zapuščino, pa tudi manj poznanimi podrobnostmi življenja in dela velikega arhitekta, katerega arhitekturne mojstrovine so bile nedavno umeščene na seznam svetovne dediščine Unesca.

Gre za zaokrožen sprehod po sledeh Plečnikovih načrtov in vizij. Udeleženci se z manjšimi odkloni podajo na arhitektov sprehod od središča mesta do njegovega doma in ob tem spoznavajo Plečnikov opus - od bolj znanih arhitekturnih rešitev, kot so Tromostovje, tržnice, Narodna in univerzitetna knjižnica, pa do manj znanih prostorov, kot so Gimnazija Jožeta Plečnika, Šance na grajskem griču, Kiosk in Peklensko dvorišče. Zavijejo pa tudi v skrite in manj znane prostore, povezane s priznanim arhitektom.

Sprehod vodijo posebej izučeni vodniki. Ti zgodbo spletajo iz anekdot, zapisov, zgodb in dogodkov iz Plečnikovega življenja ter doživetje nadgradijo s posebnimi animacijami, kot so učna ura v Plečnikovem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo, pitje njemu ljube kave, druženje s piknikom na Plečnikovem vrtu in izkušnja VR v Plečnikovi hiši, kjer se udeleženci virtualno podajo v prostore, kot sta Velika čitalnica in stopnišče Narodne in univerzitetne knjižnice, ki so sicer večini nedostopni, piše v sporočilu za javnost.

Pred udeleženci vodenja se tako "korak za korakom izrisuje in sestavlja veliki um najpomembnejšega slovenskega arhitekta, ki je s svojimi deli, vizijo in občutkom za detajle Ljubljano nedavno popeljal na seznam svetovne dediščine Unesca".

Vodenje, ki stane 119 evrov in traja 5 ur, je nastalo v kreativnem sodelovanju med Turizmom Ljubljana in agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa, skupaj z več partnerji, naložbo pa sofinancirata Slovenija in EU iz evropskega sklada za regionalni razvoj. V slovenskem in angleškem jeziku bo na voljo vsak četrtek od 14. oktobra dalje. Izvajali ga bodo tudi po naročilu, kar omogoča izvedbo še v drugih jezikih.