V ljubljanskem živalskem vrtu sibirska tigrica Vita dobila novega ženina

1. 5. 2021, 06:33 | Prosti čas | Vir: STA

              V ljubljanskem živalskem vrtu sibirska tigrica Vita dobila novega ženina (foto: ZOO Ljubljana/Facebook) ZOO Ljubljana/Facebook

V Živalskem vrtu Ljubljana so dobili novega samca sibirskega tigra iz Talina, ki je na posebni naravovarstveni misiji, so v sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana. Pridružil se bo sibirski tigrici Viti. Želijo si, da bi se uspešno parila, saj je sibirski tiger ogrožena živalska vrsta. Po postanku v Ljubljani se bo vrnil v Talin.
 

Skotil se je leta 2011 v moskovskem živalskem vrtu, po letu in pol pa so ga preselili v Živalski vrt Talin v Estoniji, kjer je živel skupaj s samico. Tako kot Vita in Vito v Živalskem vrtu Ljubljana tudi sibirska tigra v Estoniji nista imela mladičev.

Tiger, ki bo v petek praznoval deseti rojstni dan, v rojstnem listu nosi ime Botsman, v Estoniji pa so ga klicali Pootsman. Obe imeni v prevodu pomenita poveljnik krova. V Živalskem vrtu Ljubljana ga bodo zato klicali Bos ali šef. Čeprav mu selitve ne delajo težav, se bo na novo okolje privajal stran od oči javnosti.

Pri Evropski zvezi živalskih vrtov so se odločili, da poskusijo z menjavo partnerjev, saj si želijo ohraniti največjo podvrsto tigrov. Samec je zato vključen v vzrejni program ogroženih živalskih vrst.

Leta 2018 je bil začasno premeščen v Živalski vrt na Češkem, kjer je samica Tanya skotila tri mladiče. Ker so samci samotarji in ne skrbijo za vzrejo mladičev, so ga leta 2019 premestili v Živalski vrt Parco natura viva v Italiji. Tudi tam je postal oče trojčkov.

Sibirski tiger je sicer največja in najtežja divjinska mačka ter največja podvrsta tigrov. Od drugih podvrst se razlikujejo po velikosti in svetlejšem kožuhu. V divjini Rusije, Kitajske in Severne Koreje jih je ostalo le še okoli 550, največja grožnja pa mu je še vedno človek.