V planinskem muzeju v Mojstrani digitalno oživljen dovški župnik Jakob Aljaž

26. 9. 2021, 13:54 | Prosti čas | Vir: STA

              V planinskem muzeju v Mojstrani digitalno oživljen dovški župnik Jakob Aljaž (foto: STA/Tinkara Zupan) STA/Tinkara Zupan

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je svoje zbirke in ponudbo dopolnil z digitalno oživljenim dovškim župnikom Jakobom Aljažem, ki je pred 126 leti poskrbel za postavitev stolpa na vrhu Triglava. Aljaž bo obiskovalce muzeja pozdravil ob določenih terminih, za njegovo digitalno oživitev pa so uporabili posebno tehnologijo.

"Trudimo se, da je naš muzej vse bolj interaktiven, kar ne pomeni nestrokoven, temveč zanimiv, sodoben in obenem temelječ na verodostojnih podatkih," je ob predstavitvi novosti povedal Matjaž Podlipnik iz Slovenskega planinskega muzeja. Kot je spomnil, so prejšnja leta v muzeju že uvedli različne vsebine virtualne resničnosti, hkrati so posodobili in dodatno igrificirali tudi stalno razstavo.

Letos pa so razmišljali, kako bi oživili kakšnega velikana gorništva ali slovenstva in se pri tem odločili za Jakoba Aljaža, ki velja za oboje.

"Opažamo, da v času globalizacije, marsikdo počasi pozablja na svoje korenine, na svojo bit, zato želimo predvsem mlade opozoriti na to, da morajo biti ponosni na to, kar so, ponosni na svojo kulturno dediščino in ne le iskati, kar je trenutno popularno po svetu," je izpostavil Podlipnik.

Kot je povedal vodja projekta Andrej Gregori, so za oživitev Aljaža skušali izdelati njegov čim bolj realističen model. Ob tem je bil največji izziv pripraviti 3D model. "Zadeti pravo podobo na podlagi dveh ali treh uporabnih slik, je precej težko," je pojasnil. Pri izdelavi je sodelovalo več različnih strokovnjakov, precejšen zalogaj pa je bila tudi izdelava samega predvajalnika.

Ker je izdelava hologramov, ki si jih je marsikje po svetu že mogoče ogledati, zelo draga in za muzej finančno ni bila dosegljiva, so ustvarili projekcijo na steklo. "Gre za prototip, saj kolikor vem, takšen premični ogledovalnik doslej še ni bil izdelan," je izpostavil Gregori. Celoten projekt je stal okoli 20.000 evrov.

V muzeju Aljaž obiskovalce nagovori tako, da se kustos z njim pogovarja in mu zastavlja vnaprej pripravljena vprašanja. Podlipnik je prepričan, da Aljaž v odgovorih pove tisto, kar morajo zlasti najmlajši vedeti in se zavedati. Prvi odzivi tistih, ki so jim animacijo testno že pokazali, so po Podlipnikovih besedah dobri, še posebej so navdušeni otroci in starejše generacije.

Prihodnje leto želijo projekt še nekoliko nadgraditi, tako da bo izgledalo, kot da Aljaž ne stoji v kotu dvorane, temveč kot da stoji med vrati in govori iz planinske koče. Ko se mu bo obiskovalec razstave dovolj približal, se bo sprožil senzor, Aljaž se bo pojavil in povedal svojo zgodbo.

Trenutno Aljaža v muzeju pokažejo individualnim obiskovalcem ob ponedeljkih ob 11. in 14. uri, za zaključene skupine pa je na voljo tudi v drugih terminih. "Ne zdi se nam primerno, da bi se projekcija vrtela ves čas, saj Aljaž ni kakšen jumbo plakat, ampak spoštovanja vredna zgodovinska osebnost," je povedal Podlipnik in dodal, da naj bi tudi v prihodnje ta muzejski produkt ostal butičen in obiskovalcem na voljo le ob določenih terminih, v katerih bi denimo želeli povečati obisk.