V tretjem četrtletju poslanih 10 odstotkov več sporočil MMS

Statistika

22. 12. 2020, 06:00 | Prosti čas | Vir: STA

              V tretjem četrtletju poslanih 10 odstotkov več sporočil MMS (foto: Profimedia) Profimedia

V slovenskem fiksnem telefonskem omrežju so v tretjem četrtletju ustvarili okoli 1,4 milijona ur odhodnega govornega prometa. Domači odhodni fiksni promet se je v tretjem četrtletju v letni primerjavi povečal za tri odstotke, domači odhodni mobilni promet pa za 13 odstotkov. Poslanih je bilo za 10 odstotkov več sporočil MMS.

Kot je sporočil statistični urad, se je odhodni fiksni govorni promet po sedmih letih znova povečal, in sicer za odstotek. Domači odhodni fiksni promet se je povečal za tri odstotke, pri čemer se je promet iz fiksnega v mobilna omrežja povečal za 36 odstotkov. Mednarodni odhodni fiksni telefonski promet se je zmanjšal za 18 odstotkov.

V tretjem četrtletju so zabeležili skoraj 21 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. Domači odhodni mobilni promet je bil večji za 13 odstotkov, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa manjši za 17 odstotkov. V enem letu se je odhodni mobilni promet v druga mobilna omrežja povečal za 15 odstotkov.

V tretjem četrtletju so zabeležili okoli 477 milijonov odhodnih klicev iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je za štiri odstotke manj kot pred letom dni. Število domačih odhodnih klicev je bilo višje za pet odstotkov, število odhodnih klicev v mednarodna omrežja pa manjše za 21 odstotkov. Število odhodnih klicev iz mobilnega v fiksna omrežja se je povečalo za 14 odstotkov.

V tretjem četrtletju so uporabniki poslali okoli 593 milijonov sporočil SMS, kar je štiri odstotke manj kot v lanskem tretjem četrtletju. Zasebni uporabniki so jih poslali šest odstotkov manj, poslovni uporabniki pa štiri odstotke več.

Uporabniki so poslali skoraj 29 milijonov MMS-sporočil

Kar je 10 odstotkov več kot v tretjem četrtletju lani. Poslovni uporabniki so jih poslali 11 odstotkov več.

V tretjem četrtletju je bilo prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih skoraj 47 milijonov gigabajtov podatkov, pri čemer ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi. V primerjavi s tretjim četrtletjem lani se je količina prenesenih podatkov povečala za 43 odstotkov.

Ob koncu tretjega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo okoli 643.000 širokopasovnih priključkov. Med zasebnimi uporabniki je bilo največ takih, ki so za dostop uporabljali priključke z optičnim dostopom, med poslovnimi uporabniki pa takih, ki so do interneta dostopali prek xDSL-priključkov.

Število vseh širokopasovnih priključkov se je v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem povečalo za 3 odstotke, število priključkov z optičnim dostopom pa za 14 odstotktov, tako pri zasebnih kot pri poslovnih uporabnikih, je še navedel urad.