Vas mačka rada liže po obrazu? 6 simpatičnih in 1 malce strašljiv razlog, zakaj to morda počne

Domači ljubljenčki

31. 8. 2021, 12:19 | Prosti čas

              Vas mačka rada liže po obrazu? 6 simpatičnih in 1 malce strašljiv razlog, zakaj to morda počne (foto: Profimedia) Profimedia

Zleknjeni ste na kavču, osredotočeni na akcijski film, ki se odvija na televiziji, ko se vaša mačja ljubljenka odloči, da je čas za crkljanje. Udobno se namesti na vaš prsni koš in vas začne lizati po obrazu ali vratu, morda celo grizljati brado. Zna biti ljubko med gledanjem filma, malce manj ljubko ob štirih zjutraj, ko vas to zbudi iz sladkih sanj. Več razlogov je, zakaj to mačke počno.

Razlog 1: Iskanje pozornosti

Včasih je mačku preprosto dolgčas. Naspal se je, pohrustal tistih nekaj briketov in zdaj bi osamljenost preganjal s tem, da malce nadleguje svojega lastnika. Lizanje obraza je lahko znak, da si želi pozornosti – morda igro, morda le nežno božanje.

Razlog 2: Protistresna aktivnost

V nekaterih, bolj redkih primerih, je obsesivno lizanje obraza lahko znak stresa ali nelagodja. Bodite pozorni, če maček morda več liže tudi sebe in predvsem, kako pogosto se to dogaja. Pretirano siljenje v takšno vedenje je lahko znak, da je mačka pod stresom, ker ste bili dlje časa odsotni ali mački nudite premalo pozornosti.

Razlog 3: Sprejeti ste v njeno krdelo

Lizanje obraza lastnika je pogosto znak, da je mačka popolnoma sproščena. Instinktivno, kot bi lizala svoje mladičke, da bi se ti počutili varne, zdaj to vlogo prenaša na lastnika. S tem kaže, da je lastnika popolnoma sprejela v svoj krog najbližjih.

Razlog 4: Moja lastnina!

Mački včasih ližejo stvari (in osebe), da jih označijo. Povedano drugače – lizanje obraza je lahko mačji način markiranja lastnine. Mačke to sicer pogosto počnejo pri mladičih, se bodo pa tudi mačke, ki sicer niso v sorodu, lizale med seboj, saj s tem ustvarijo povezanost.

Razlog 5: Obvezna nega

Morda vas vaša mačka želi umiti? Ideja, da bi vas mačka umivala z jezikom resda ni zelo privlačna, a tovrstna 'nega' mačkom predstavlja pomemben del socialnega povezovanja. Lahko pa le skuša na vse pretege pokazati, da se morate počasi postrgati pod tuš.

Razlog 6: Človeška duda

Mačke, ki so bile kot mladički prehitro odstranjene od mame (pred 8 tednom starosti), lahko razvijejo močnejšo oralno fiksacijo, kar jih potem zna voditi v vedenjske tike z veliko lizanja. Znani so tudi primeri, ko mačke sesajo tkanino, kot da se dojijo. Spet druge pa se prisesajo na – lastnika. Tako, da ga nežno ližejo in grizljajo.

Razlog 7: Mačku ste preprosto - zelo okusni

Ljudje se ves čas potimo, tudi takrat, ko to ni zelo očitno, zato je naša koža rahlo slana. Mački je morda vaša rahlo soljena koža slastna in uživa v okusu, ko vas liže po vratu in obrazu. Brez skrbi, to še ne pomeni, da se boste neke dne zbudili z le polovico obraza in zelo sitim mačkom. Vsaj mislimo, da ne.