Teden prazničnih dobrot: velikonočni recepti

10. 4. 2020, 14:36 | Prosti čas | Piše: Lidija Petek Malus

                            Teden prazničnih dobrot: velikonočni recepti (foto: Profimedia) Profimedia

Velika noč je največji krščanski praznik, zato mu je posvečen ves teden. Del obreda sta tudi priprava in blagoslov hrane. Na veliki petek se kristjani postijo, v soboto barvajo pirhe in pripravljajo jedi, ki jih nesejo k žegnanju. 

V nedeljo sledi velikonočni zajtrk, ko se vsa družina zbere ob obloženi mizi, sledi mu tudi skupno kosilo. Po navadi se na ta dan zberejo sorodniki z vseh vetrov, a ker bo letos to nemogoče, je kljub temu prav, da si veliko noč naredimo lepo, mirno, in seveda okusno.

Za vas smo pripravili nekaj receptov, ki vam bodo mogoče prišli prav pri pripravi nedeljskega kosila. Da pa nismo pozabili niti na duhovno plat praznika, smo za pomoč prosili Vladimiro Leskovec, dr. teoloških znanosti, in prav ona nas je spomnila na prve kristjane:

"Ti so med epidemijo še več molili, si med seboj pomagali, stregli bolnikom in pogosto preživeli. Kristus je bil zanje zdravnik duš in teles." In še dodala: "V tem času preizkušenj, ko so nam svet 'postavili na glavo' z zahrbtnim virusom, ima vsak posameznik priložnost za ponastavitev svojih vrednot in smisla življenja. Pri pripravi na veliko noč nam lahko pomagajo različni pripomočki in sredstva.

Dobrodošla je najprej notranja, duhovna priprava, ko predvsem z molitvijo in dobrimi deli gradimo svoj 'notranji grad'. Zunanja priprava zajema tudi pripravo zelenja oz. butaric, dekoracijo hiše, pripravo žegnja, ki ponazarja Jezusovo skrivnostno trpljenje (hren, potica/velikonočni kruh/trnjeva krona, jajca/žeblji, križ itd.)

Pomembno je, da v velikonočnem času ne pozabimo svojih bližnjih. Ljubezen zna biti iznajdljiva tudi v teh časih omejevanja svobode in stikov. Imejmo čuteče in odprto srce za bližnjega, zlasti za uboge, trpeče, bolne in umirajoče."

RECEPTI
Nadevana svinjska pečenka sestre Felicite Kalinšek (Velika slovenska kuharica):
Nadevana svinjska pečenka sestre Felicite Kalinšek (Velika slovenska kuharica) Profimedia

Nadevana svinjska pečenka sestre Felicite Kalinšek (Velika slovenska kuharica)

Nadev: 10 dag čebule, 5 dag masti, 10 dag kislih kumaric, 20 dag belega kruha, jajce, pol litra mleka, majaron, žlica sesekljanih peteršiljevih listov, sol, poper; pol kg svinjske potrebušine, sol, poper, 3 stroki česna, 3 dag gorčice, 10 dag čebule

Za nadev sesekljano čebulo spraži na masti ter z drobno zrezanimi kumaricami dodaj k drobno zrezanemu kruhu. Zmešaj jajce in mleko ter polij po kruhu, kumaricah in čebuli, nazadnje vmešaj še zelišči in začini.

Potrebušino zareži, da dobiš vrečo, nadevaj jo in zašij. Meso posoli, popopraj, natri s česnom, namaži z gorčico in prilij malo vode.

Peci na 200 stopinj eno uro. Vmes polivaj pečenko in po potrebi dolivaj vodo.

3 recepti iz Velikonočne kuhinje, posebne izdaje revije Story (marec 2020):
Jajčni žele
Jajčni žele KULINáRNí STUDIO BAUER MEDIA CZ / IMAGEFOOD BM / PROFIMEDIA

Jajčni žele

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 4 jajca
  • kis
  • 1 kozarček kislih kumaric in čebulic
  • 200 g šunke
  • 1 zavitek želatine v prahu
  • 250 g majoneze
  • sol, sveže mleti poper
  • olje

Jajca 10 minut kuhajte v majhni količini kisa. Ko se ohladijo, jih olupite in zrežite na majhne koščke.

Odcedite vloženo zelenjavo in ji primešajte koščke šunke. Kis od vložene zelenjave vlijte v lonec, prilijte 200 ml vode, zavrite, odstavite in primešajte želatino.

Tekočino prilijte jajcem, dodajte majonezo, zelenjavo, šunko, sol in poper ter dobro premešajte.

Namastite modelčke, ji napolnite s pripravljeno mešanico in jih za 2 uri postavite v hladilnik. Postrezite s kruhom in svežo špinačo ter sesekljanim peteršiljem.

Koprivni nadev z mandlji
Koprivni nadev z mandlji KULINáRNí STUDIO BAUER MEDIA CZ / IMAGEFOOD BM / PROFIMEDIA

Koprivni nadev z mandlji

Za 4 osebe potrebujete:

  • 60 g masla
  • 4 jajca
  • 60 g kremnega smetanovega namaza
  • 6 en dan starih žemelj
  • 100 ml mleka
  • 50 ml smetane
  • 2 pesti mladih kopriv
  • 70 g neolupljenih mandljev
  • 1 velik strok česna
  • Sol

Ločite rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepite z rumenjaki in kremnim smetanovim namazom. Nato dodajte kocke žemelj, mleko in smetano. Dobro premešajte in pustite stati približno 10 minut.

Nato dodajte sesekljane koprive, grobo sesekljane mandlje, strt česen s soljo in čvrst sneg beljakov.

Nadev razporedite po namaščenih modelčkih in ga približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Zajčki s cimetom
Zajčki s cimetom KULINáRNí STUDIO BAUER MEDIA CZ / IMAGEFOOD BM / PROFIMEDIA

Zajčki s cimetom

Za 12 kosov potrebujete:

  • 300 g listnatega testa (odmrznjenega)
  • moko za delovno površino
  • 30 g masla
  • 50 g drobno mletega sladkorja
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 125 ml smetane
  • pol zavitka vaniljevega sladkorja

Listnato testo razvaljajte, da dobite pravokotnik 25 x 48 cm. Vzdolž krajšega dela ga prerežite na pol in ga z ene strani premažite s stopljenim maslom. Zmešajte drobno mleti sladkor s cimetom in z mešanico potresite testo. En centimeter roba pustite praznega. Pokrijte z drugim delom testa (z masleno stranjo navzdol) in z vilicami zatisnite robove.

Testo nato zrežite na trakove (25 x 2cm). Vsakega prepognite na pol, konce dvakrat zasukajte in jih oblikujte v črko V, da dobite ušesa. Zajce položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 18 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nato počakajte, da se ohladijo.

Smetani dodajte vaniljev sladkor in jo čvrsto stepite. Z njo nabrizgajte ohlajene zajce in sladico takoj postrezite.

PREBERITE ŠE: Tina Mentol: "To je čas, ko znajo potico pripraviti samo še naše babice" ALI Prehrana v karanteni: hrana, ki tolaži in pomirja (recepti) 

Lidija Petek Malus
Novinarka in urednica revije Story